MyShemenP_Fly
Sequoia_Fly

מזון ראשוני ומשני

מאת: עדי סוקול-קצירי, מאמנת תזונה ובריאות בגישה האינגרטיבית
זמן קריאה: 4 דקות
Liqoga_In

אני רוצה לפתוח ולומר שאני בוגרת המכון לתזונה אינטגרטיבית בניו-יורק, והתרגשתי מאוד לקראת ביקורו של ג'ושע רוזנטל בארץ, לרגל הוצאתו הקרובה של הספר 'תזונה אינטגרטיבית' בעברית בהוצאת פוקוס. לג'ושע יש סיפור חיים וגישה מאוד מעניינת לתזונה מותאמת אישית ומה מזין אותנו בחיים, פרט לאוכל. אנסה להעביר טעימות מגישתו הייחודית לטובת אלו שלא צלחו להגיע להרצאה, אולם לצערי לא אוכל להעביר מאווירת השיתוף והאינטימיות שג'ושע נטע במעט זמן, בלב כל הנוכחים.

אשליית השפע התזונתי בעידן המודרני

זהר צמח וילסון, בוגר ותיק של הבי"ס, ויועץ ומורה בגישת התזונה האינטגרטיבית, פתח את ההרצאה. זהר בחר לדבר בנושא חשוב ועיקרי החסר רבות בתזונה המערבית כיום, והוא נושא השפע התזונתי. זהר לקח אותנו אל מדפי הסופר, העמוסים בדגני בוקר, בשלל צבעים ואריזות מפתות. עיקר הצרכנים חושבים לתומם כי מדובר בשפע רב, אולם אם נסתכל על הרכיבים ניווכח שזה בעצם "הרבה מאותו הדבר".

ישנם שלושה רכיבים בסיסיים המופיעים במרבית המוצרים הארוזים בסופר, והם: תירס, סויה וחיטה. לכן גם אם נמלא את הבית במגוון מוצרים שונים, הרי זו רק אשליה של שפע. אלו חיים מאוד משעממים ומבחינה תזונתית אנחנו מפסידים הרבה ערכים תזונתיים חשובים בכך שאנחנו אוכלים כל יום מאותו הדבר.

התרגלנו "לקישוטים" כצבעי מאכל, סוכר, מלח וממתיקים מלאכותיים שנותנים לנו את האשליה של מגוון. ומה לגבי השפע הקיים בטבע? זהר נותן לנו דוגמא שקיימים למעלה מ- 3000 זני תפוחי עץ, ואנחנו הרי טעמנו רק מבודדים. ואם נסתכל בדגנים, נראה שקיים מגוון רחב של דגנים אולם רובנו צורכים רק בודדים מהם.

המחיר הנוסף שאנחנו משלמים הינו כי החיך שלנו התרגל לטעמים מאוד חזקים ('זיקוקי דינור'), ובכך לילדינו קשה יותר ליהנות מהטעמים הטבעיים המתוקים הקיימים במזונות שלמים הקרובים לטבע, כמו פירות וירקות. הבשורה הטובה היא שהחיך שלנו הוא כמו שריר וניתן להרגילו לטעמים הטבעיים ולהוסיף לטעם תבלינים טריים הטחונים במקום.

גישות תזונה רבות

בהמשך זהר נגע בבעייתיות פירמידת המזון שאינה בהכרח משרתת את הציבור, אלא את בעלי האינטרסים של תעשיית הבשר והחלב. לפיכך עם השנים ,נוצר בלבול גדול בקרב הציבור סביב הסוגיה 'מה עלינו לאכול?'. תזונה אינטגרטיבית נכנסה מתוך רצון לפשט. קיימות כיום מגוון רחב של גישות מהמזרח והמערב, גישות עתיקות לצד גישות חדשניות, חלקן סותרות זו את זו. התזונה האינטגרטיבית באה לתת מענה לציבור רחב של אנשים שחיים באורח חיים לחוץ ותובעני.

ג'ושע רוזנטלעל ג'ושע רוזנטל

לפני כ- 25 שנה ג'ושע הגיע לניו-יורק ללא עבודה וללא דירה, מתוך ראיית שליחות של 'תיקון עולם'. בתחילה הדריך מספר אנשים ובהדרגה, בשל הידע התזונתי הרחב שצבר, ואיכויותיו האימוניות והאישיות, גדל הבי"ס, עד כי כיום מדובר בבי"ס הגדול בעולם ללימודי תזונה. אחד מהישגיו המרשימים של הבי"ס הוא בכך שהצליח להוביל לאישור הצעת חוק בעיר ניו-יורק האוסרת על מסעדות לעשות שימוש בשומן טרנס. ג'ושע מעודד אותנו הצרכנים "להצביע במזלג" ולהתאגד כדי ליצור את השינוי לו אנו מייחלים.

משבר הבריאות העולמי

הרפואה המערבית כיום לא עוסקת בתזונה, רפואה מונעת, אלא נותנת תרופה לכל בעיה. נדיר כיום שרופא שואל מהי התזונה שלך ואורח החיים. אנשים מחפשים אחר 'גלולת הפלא' שתרפא אותם, ושיעורי התחלואה ממחלות כרוניות רק עולים. ג'ושע מזכיר לנו כי האוכל שאנחנו אוכלים הופך להיות הדם שלנו, וכך הופך להיות חלק מהרקמות, השיער, השרירים והמחשבות שלנו. המטריד הוא כי מדי יום הילדים שלנו אוכלים אוכל שהוא לא מזון. לאוכל בריא יש את הכוח לשנות את העולם, את המחשבות שלנו, את דרך התקשורת שלנו עם העולם. מכאן יבוא השינוי.

ביו- אינדיווידואליות

ג'ושע בתחילת דרכו קרא ספרי תזונה רבים והוא שם לב שכולם סותרים אחד את השני. הוא הבין שהבעיה בבסיסה היא כי מה שנכון לאדם אחד לאכול, לא נכון עבור אדם אחר ('One Person Food is another 'Person's Poison), ולכן בסופו של דבר כל אדם צריך למצוא את מה עובד עבורו. אנחנו אוכלים אחרת גם בעונות שונות, בסופי שבוע מול אמצע שבוע, ביום עמוס או מרווח וכד'. 'לעיתים בבוקר אני על דיאטת Raw, בצהרים אני צמחוני, ובערב אני על אטקינס'.

Macro Ideas

לצד הגישה הביו- אינדיווידואלית, ג'ושע עדיין מציע לנו מספר עקרונות בסיסיים שלמרבית האנשים יובילו לשיפור בבריאותם והרגשתם הכללית:

1. לצרוך פחות בשר, מוצרי חלב, ממתיקים מלאכותיים ומזון מעובד.

2. לצרוך פחות מזונות קיצוניים כמו קפה, אלכוהול וסיגריות (yin קיצוני).

3. לצרוך יותר משלל ירקות ופירות עונתיים ומזונות שלמים (הקרובים בצורתם הטבעית לטבע כמו שאלוהים ברא).

4. לצרוך רמה הולמת של חלבונים. לא כל אחד מאיתנו יכול להיות צמחוני/ טבעוני. למצוא מהי הכמות ואיכות החלבונים המתאימים עבורי.

5. לשתות מים.

6. למצוא את הזמן למנוחה בשגרת היומיום, להחזיר את הגוף להומיאוסטזיס (איזון).

מזון ראשוני

הגישה הייחודית של ג'ושע היא כי המזון שאנחנו אוכלים הוא רק מזון משני. ג'ושע מציין 4 היבטים בחיים שלנו המזינים אותנו ברמות עמוקות, אך לא נמצאים על הצלחת, ומציע לנו להתבונן בהם ולערוך שינויים במידת הצורך:

1. אהבה, אינטימיות, יחסים ומיניות: אנשים רבים מקפידים לאכול בריא, אך מה שבאמת מזין את החיים שלנו זו אהבה. 'אתה יכול לאכול את כל הברוקולי הקיים בעולם, אך זה לא מה שיזין את הרעב שלך לחיים'.

2. פעילות גופנית מותאמת.

3. קריירה מספקת ותואמת את ערכינו הפנימיים: אנחנו מבלים את רוב שעות העירות שלנו בעבודה, ויחד עם זאת אנשים רבים עובדים בעבודות שאינם תואמות את האני מאמין שלהם. ההמלצה היא למצוא עבודה שאנחנו אוהבים או ללמוד לאהוב את העבודה בה אנחנו עובדים.

4. תרגול רוחני- אנחנו 'אנשים רוחניים בעולם חומרי'. הכוונה בתרגול רוחני הוא כל דבר שמחבר אותנו לשקט שלנו, לטבע. זה יכול להיות מדיטציה, יוגה, הליכה בטבע, כל דבר. אנשים שמקפידים על תרגול רוחני מצליחים לרפא את עצמם ביתר יעילות.

הפחתת תשוקות

ג'ושע מראה לנו את גישתו הייחודית להבנת והפחתת תשוקות (Cravings), ומציע לנו ראשית להתבונן ולהקשיב לגוף. אם אנחנו משתוקקים לגלידות, פחמימות, מתוקים וכד', משמע שהגוף שלנו מנסה להעביר לנו מסר, ומנסה לתקן את עצמו כדי לחזור לאיזון. דרך ההקשבה, נוכל לספק את צרכי הגוף, למזון ראשוני ומשני, לבחירות בריאות יותר ולחזור בקלות לאיזון.

 

כיום ניתן ללמוד בה"ס לתזונה אינגרטיבית מהארץ בתוכנית למידה מרחוק ולהיות יועץ בריאות.

 עדי סוקול-קצירי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו