SmartKish_Fly
LiveWell_Fly

לקלקל ולתקן

מאת: - ייעוץ והדרכה לתזונה ואורח חיים עם התאמה אישית והסתכלות רחבה על צרכים ומטרות בגישת התזונה האינטגרטיבית
זהר צמח וילסון שוזר חוט תזונתי בין מסיונרים של משקאות מוגזים לבין אימרתו של רבי נחמן מברסלב "אם אתה מאמין שאפשר לקלקל, תאמין שאפשר לתקן" המכנה המשותף: מערכת העיכול הגלובלית שלנו.
Bari15_In

כבר למעלה מעשור שאני עוסק בייעוץ בריאות ותזונה אינטגרטיבית הן בארה"ב והן בישראל. לעיתים אני נשאל אודות השוני בין חווית העבודה עם לקוחות אמריקאים לבין זו עם הישראלים. זה נכון, האמריקאי השמן "גדול" בהרבה מחברו הישראלי, מסעדות מזון מהיר נפוצות הרבה יותר בארה"ב מאשר בישראל, וירקות כמעט ואינם נוכחים כלל על שולחנו וצלחתו של האמריקאי הממוצע. אולם כשאדם מחליט שהגיע הזמן לבצע שינויים באורח החיים, פרט לשפה, אין הבדל גדול בין אמריקאי לישראלי – גם לזה וגם לזה רצונות, ציפיות, תקוות, וחששות.

ארצות הברית היא המדינה בה הומצאו מסעדות המזון המהיר, דברי מתיקה לליקוק או מציצה על טהרת חומרים מעובדים ומלאכותיים, משקאות תוססים עתירי סוכר וחומצות מאכל והארוחות הקפואות הניתנות לחימום מהיר במיקרוגל. המיקרוגל עצמו הינו פיתוח של חברת ריית'און, יצרנית אמריקאית של טילים וציוד לחימה נוסף. המיומנות השיווקית של תאגידים אמריקאים, בתמיכת הממשל האמריקאי, סייעו בהפצת תרבות צריכת המזון המהיר והמעובד בכל חמשת יבשות תבל. 

גלגלי השיניים של תעשיית המזון האמריקאית

גלגלי השיניים של מכונת השיווק של תעשיית המזון המהיר האמריקאית ממשיכות ללא הפסק לבצע חדירות לשווקים חדשים – מדינות ותרבויות בהן עדיין ניזונים מתזונה טבעית מקומית. בביקור שערכתי בעיר פונה בהודו בשנת 2000 הייתי עד לפתיחת הסניף הראשון של מקדונלדס בעיר. בעוד שקהל היעד העיקרי של מקדונלדס בארה"ב הוא אוכלוסיות של עניים ומיעוטים, סניפי החברה בהודו נועדו עבור העשירים המקומיים שרק הם יכולים להרשות לעצמם כלכלית אוכל אמריקאי.

היום, אפילו בכפרים נידחים באפריקה, אסיה, ודרום אמריקה, בקיוסקים קטנים ומאולתרים יהיו שלטים ואף מקררים של קוקה קולה או פפסי. ניתן לדמיין את נציג קוקה קולה נודד בין הכפרים כמו מיסיונר נוצרי, אלא שהפעם, במקום עותקים של הברית החדשה, הבשורה מגיעה בבקבוקים ופחיות.

"אם אתה מאמין שאפשר לקלקל, תאמין שאפשר לתקן"/ רבי נחמן מברסלב

בעוד שתהליך התפשטות המזון המעובד בעולם נמשך, קמה תנועה הקוראת לתזונה בריאה יותר המבוססת על מוצרים טריים ומקומיים. התנועה הזו נוצרה דווקא בארה"ב, המקום ממנו החל הקילקול התזונתי הגדול וזה ככל הנראה לא במקרה. בתגובה להשתלטותו של המזון המתועש על המסעדות והסופרמרקטים, החלו לבצבץ בארה"ב כבר בשנות השישים מסעדות בריאות וחנויות טבע קטנות. היום סניפי ענק של רשתות מזון בריא נפתחים בכל עיר אמריקאית. קצב הצמיחה השנתי של צריכת מזון אורגני הוא דו ספרתי. מומחי תזונה רבים בעלי שם עולמי הם אמריקאים. תפקידם הוא לסייע לארה"ב ולעולם כולו ללמוד מחדש כיצד לאכול. המקלקל מרגיש מחוייב לתקן.

בעוד שהשריפה ממשיכה להתפשט בעולם, יערות חדשים הולכים וניטעים על אדמה חרוכה. חזון של איזון בריאותי ותזונתי גלובלי יוכל להתממש ביום בו נלמד לחדול להזין את אותה האש.

צרו קשר עם זהר צמח וילסון



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו