תזונה עם בוא האביב
חג הפסח שחלף על פנינו סימן בין היתר את תחילת האביב ואת הגעתם של הימים החמים. זוהי הזדמנות טובה לצאת מהבית אל הטבע, ללכת ברגל, לנשום אוויר נקי ולהריח את ריח הפרחים. בקיצור, להתחבר לתקופת השנה.
כדאי להתחבר לתקופה לא רק מהבחינה הגופנית והנפשית, אלא גם מהבחינה הרוחנית. הימים לאחר הפסח, הם ימי ספירת העומר. אלו הימים שבהם עם ישראל עשה את ההכנה הרוחנית לקבלת התורה בשבועות. אלו ימים המתאימים מאוד לקבל החלטות טובות הנוגעות לשיפור עצמי, תיקון המידות ובכלל כל החלטה טובה ההופכת אותנו לאנשים טובים יותר ומזוככים יותר.
כדאי לנצל ימים אלו גם כדי לקבל החלטות טובות הנוגעות לבריאותינו. לא מספיק להכין רק את הנפש למתן תורה, יש להכין גם את הגוף, שהרי "נפש בריאה בגוף בריא".
הנה המלצה להחלטה טובה המתאימה לזמן הנוכחי:
על ימים אלו המתחילים לאחר הפסח, כותב הרמב"ם: "וצריך אדם לאכול בימות החמה שני שלישים מה שהוא אוכל בימות הגשמים".
בימים החמים צריך לאכול הרבה פחות מאשר בימים הקרים. בחורף, כשקר, מעבר למטלות הרגילות של הגוף, מוטלת עליו משימה נוספת של שמירת טמפ' הדם בערך של כ 36.6 מעלות. מטלה זו קיימת גם בקיץ, אך בחורף היא דורשת אנרגיה רבה יותר. בקיץ, בימים החמים, המשימה הזו מתרחשת ביתר קלות, מכיוון שחם יותר בחוץ ולכן הפער בין הטמפ' החיצונית לטמפ' הדם הרצויה נמוכה יותר. זו הסיבה שכותב הרמב"ם שבימים החמים צריך אדם לאכול פחות, שני שליש ממה שהיה רגיל לאכול בימים הקרים. אם נאכל בימים החמים את אותה הכמות שאנו אוכלים בימים הקרים, את כל עודף האנרגיה (הקלוריות), הגוף יאגור ברקמת השומן…
כל החלטה חדשה כמוה כקריעת ים סוף
הימים הנוכחים מלמדים אותנו דבר נוסף בכל הנוגע לשינויים בחיים. 7 ימי הפסח הסתיימו בחג שנקרא "שביעי של פסח". ביום זה התרחשה קריעת ים סוף. אירוע גדול ומרשים שסימן התחלה של תקופה חדשה. קריעת ים סוף סימלה את היציאה הסופית מעבדות לחרות, אבל אחרי אותו אירוע מיוחד, התחיל עם ישראל לצעוד במדבר. הליכה חדגונית, משעממת, הדורשת סבלנות רבה, משמעת עצמית ואורך רוח.
כל קבלת החלטה חדשה ומשמעותית (כגון לאכול מעתה שני שליש מכמה שהיינו רגילים לאכול בחורף), כמוה כקריעת ים סוף. ההחלטה מגיעה ברעש וצלצולים (חיצוניים או פנימיים) אבל קריעת ים סוף איננה מספיקה. אחריה יש ללכת במדבר וזו העבודה הקשה באמת. אחרי שקיבלנו את ההחלטה המשמעותית, אנו צריכים להפנים שהמסע במדבר עוד לפנינו.
התורה מלמדת אותנו שלא מספיק רק לצאת מעבדות, אלא צריך לדעת לאן רוצים להגיע ומה המטרה שבשבילה יצאנו לחרות. ביציאת מצריים המטרה הייתה קבלת התורה והגעה לארץ ישראל. על אותו משקל, ההחלטה להפסיק הרגלי חיים מזיקים היא כקריעת ים סוף, השלב הראשון. אחריה יש לברר לאן אנו רוצים להגיע, כלומר ללמוד מהם הרגלי החיים והתזונה שאותם נכון לאמץ לחיינו.
כדי להיות כלי קיבול לקבלת התורה (והמשל החומרי הינו תורת התזונה הטבעית והנכונה), יש לעשות הכנה מתאימה וזוהי בין היתר המשמעות של ימי ספירת העומר- הניקוי של הפסולת בקרבנו, כדי שנוכל לקלוט ולעכל את התורה החדשה.
בהצלחה לכולנו!
גיל
ליצירת קשר עם ד"ר גיל יוסף שחר: Gil_shachar@yahoo.com