GOODMUV_Fly
Focus_10_fly

הכנת מזון אורגני

מאת: מייקל ואן-סטרטן מתוך הספר "רק בריאות אוכל אורגני" בהוצאת כנרת
זמן קריאה: 2 דקות
צורכים מזון אורגני? אם טרחתם והשקעתם בקניית מזון אורגני, אל תבזבזו את הערך המוסף של החומרים המזינים האורגניים בטיפול לא נאות. מייקל ואן-סטרטן מומחה בריטי משתף אותנו במספר טיפים חשובים.
Focus_10_IN

הכנת מזון אורגני

אם טרחתם והשקעתם בקניית מזון אורגני, אל תבזבזו את הערך המוסף של החומרים המזינים האורגניים בטיפול לא נאות.

החזקת המזון בחושך

אני תמיד מזדעזע כשאני רואה אנשים שנוהגים להניח את הירקות שלהם ברווח הצר שבין התנור למדיח, או משאירים את הפירות שלהם לקישוט מול חלון שטוף שמש. מרגע שהפרי או הירק נקטפו, הם מתחילים לאבד מערכם התזונתי. לכן, כדי לשמור על הערך התזונתי האופטימלי שלהם, החזיקו את התוצרת בתנאי חושך וקור, והשתמשו בה מהר ככל האפשר. באופן כללי, ירקות שורש ופירות קשים כמו תפוחים ואגסים, אינם ממהרים לאבד מערכם. לעומתם, פירות רכים, פירות טרופיים, ירקות סלט ועלים ירוקים יכולים להתקלקל במהירות. אם שיחק לכם מזלכם והמזווה שלכם נמצא בקיר צפוני בבית, זהו מקום אחסון מצוין. אם לא, כל אותם הירקות הממהרים להתקלקל חייבים להישמר במגירת הירקות אשר במקרר.

המהירות היא שם המשחק

בכל הנוגע להכנת המזון ובישולו תמצית הדברים היא המהירות. משעה שאתם חותכים מוצרים טריים, אתם מגדילים אצלם את השטח החשוף לחמצון, המתחיל להרוס יסודות תזונתיים חשובים. לכן אם אתם פורסים תפוח אדמה, כרוב, ברוקולי, תרד או פרי כלשהו שעות לפני הבישול, תהיו בני מזל אם תישאר בפרי או בירק אפילו טיפה של ויטמין C, כשיהיה התבשיל מוכן לאכילה.

נכון שהדרך הבטוחה ביותר להשיג את מלוא הערך התזונתי היא לאכול את הפרי חי (מוצק או סחוט), אך אם תבשלו באופן הגיוני, תוכלו למזער את האובדן. אני מזועזע כולי ממספר האנשים שעדיין מוסיפים אבקת סודה לשתייה לירקות ירוקים בזמן הבישול. נכון, היא משמרת את הצבע, אך גם הורסת, למעשה, את כל שייריו של ויטמין C. חוץ מזה, אם תימנעו מבישול יתר, הירקות לא ייראו כמו סמרטוטים אפורים.

שימור וחיסכון

רצוי לאמץ את שיטות הבישול השמרני, כמו בישול ירק בכמות מים מינימלית, כדי להבטיח שזמן הבישול יהיה הקצר ביותר. שמרו את המים לאחר הבישול. למעשה, יש לשמור את המים שבושלו בהם כל הירקות ולהשתמש בהם אחר כך להכנה של רטבים ומרקים למיניהם, וכך יישארו כל יסודות המזון, שיצאו מן הירק בזמן בישולו בתוך המים, ולא ילכו לאיבוד.

הפחתת כמות המלח

ולבסוף, אם אפשר, אל תרבו להשתמש במלח לבישול. השימוש היומי הממוצע במלח למבוגר בריטי הוא 12 גרם, משקל השווה לשלוש כפיות מלאות. ואולם הכמות המומלצת ליום היא ארבעה גרמים. צריכה מוגברת של מלח היא גורם משמעותי בהתפתחות יתר לחץ דם, שהוא הסיבה העיקרית למחלות לב ולאירועים מוחיים. ישנם רופאי לב הגורסים שהפחתת הצריכה היומית של מלח כדי מחצית תציל 100,000 אנשים בשנה.

אם הבריאות חשובה לכם מספיק כדי לצרוך מזון אורגני, השליכו את המלחייה ופשוט התחילו ליהנות מטעמים טבעיים טהורים. כמו כן, זכרו ששלושה רבעים מתצרוכת המלח שלנו חבויים במזונות שלא בושלו. קערה של דגני בוקר, למשל מכילה יותר מלח מקערה של מי מלח. לחם מסחרי מכיל כמויות עצומות של מלח. אם תתחילו לקרוא את מה שכתוב על גבי מוצרים שונים, תגלו שהמלח מופיע במקומות הלא-צפויים ביותר. אך שימו לב: בתוויות המזון, המלח מופיע בשם "נתרן". כדי לתרגם כמויות נתרן לכמויות מלח, הכפילו את מספר הנתרן ב-2.5. זה יראה לכם שציון צנוע של 0.8 גרמים של נתרן הוא, למעשה, 2 גרמים של מלח  מחצית מן התצרוכת היומית המומלצת.

הכנת מזון תינוקות אורגני

יש לוודא שכל כלי ההכנה ינוקו בקפדנות ויוסרו מהם שאריות של חומרי ניקוי. אם ברצונכם לדלל מחית, השתמשו במים רתוחים שהתקררו. בדיוק כמו בבישול אורגני למבוגרים, אל תוסיפו מלח או סוכר במהלך הבישול או לאחריו. לעולם אל תכינו מזון ליותר מיומיים, כסו את השאריות והכניסו אותן למקרר מהר ככל האפשר. כל מה שהתינוק אינו אוכל, יש להשליך. כדי להקל על החיים, קנו לכם ממחה קטן מנירוסטה, עם שלוש דסקיות חיתוך שונות. בעבור מזונות לתינוקות קטנים, השתמשו בדסקית עם החורים הקטנים ביותר.


בואו לדבר על זה בפורום תזונה בריאה

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו