9 סיבות לצרוך ספירולינה – אם אתם צמחונים, טבעונים או אפילו אוכלי כל
לטבע יש הגיון ומכניזם מופלא. הוא יודע איך להפוך משאבים שנראים קטנים ומועטים לכאורה, למקור מעולה לשלל נוטריינטים. כך גם במקרה של ספירולינה, אותה אצה מיקרוסקופית ייחודית שגדלה במים טריים, בסביבה בסיסית, באגמים ונהרות ברחבי הגלובוס. צבעה של האצה יכול ללמד ולו במעט על חלק מיתרונותיה:
- הגוון הירוק מעיד על תכולת הכלורופיל שבה, שרבים מכנים בתור "מולקולת החיים", הוא מסייע לצמחים, אצות ואפילו חיידקים בתהליך הפוטוסינטזה ונחשב לסופר פוד שנלחם בסרטן ומחזק את המערכת החיסונית.
- הגוון הכחלחל מעיד על תכולת הפיגמנט פיקוציאנין (שמסייע בייצור תאי גזע במח העצם ונחשב למאיץ את ייצור תאי הדם).
למה כדאי גם לכם לכלול אותה בתזונה?
- מקור נפלא לחלבון – בספירולינה 65-71% חלבון יותר מכל מזון אחר (באופן יחסי למשקלה). החלבון חיוני לנו לתהליכים רבים המתחוללים בגופנו, ביניהם בניית מסת שריר וכוח, בניית עצמות, איזון הכימיה במוח ועוד.
- שלל נוטריינטים חיוניים – ספירולינה מכילה שלל נוטרייאנטים כדוגמת סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, ויטמיני B, ויטמין C, ויטמין K , בטא קרוטן, גופרית ועוד. עם זאת, חשוב לציין כי למרות תכולת 12 B שבה, הספירולינה אינה מסייעת להעלאת רמות ויטמין זה בדם.
- 18 חומצות אמינו חיוניות – הספירולינה מכילה את כל 8 חומצות האמינו החיוניות לגוף ובסך הכול 18 חומצות אמינו. חומצות הללו משמשות לבניית החלבונים הדרושים לגוף לתפקודים השונים ולבניית חוסנו.
- פעילות נוגדת דלקת – הספירולינה מכילה חומצת שומן חיונית בעלת פעילות נוגדת דלקת, החיונית לתפקוד מערכת החיסון, שנמצאת אגב בשפע בחלב אם. חומצה זו מסייעת גם למראה עור ושיער זוהר, דלקות מפרקים והפחתת אלרגיות.
- מסייעת להפחתה או שמירה על משקל תקין – במחקר שנערך בשנת 2016 נבדקה קבוצה של 40 חולים עם יתר לחץ דם, אך ללא ראייה למחלת כלי דם או לב. במהלך הניסוי קיבלו המשתתפים מדי יום במשך שלושה חודשים ספירולינה בכמות של 2.0 גרם או פלסבו. בקבוצה שנטלה ספירולינה, נצפתה ירידה משמעותית במשקל, שיפור במדדי לחץ הדם ותפקוד האנדותל. הספירולינה גם דלת קלוריות, רק 4 קלוריות לגרם.
- מסייעת בחיזוק מערכת החיסון – ממחקרים שונים שבוצעו על בעלי חיים, עולה כי הספירולינה עשויה לשפר את יכולת העמידות של הגוף להתמודד בהצלחה עם איומים מבחוץ כדוגמת חיידקים, נגיפים ורעלנים.
- מסייעת לאיזון רמות הסוכר בדם – במחקר משנת 2018 שהתבסס על סקירה ספרותית נמצא כי צריכה של ספירולינה סייעה להפחית את רמות הסוכר בדם בקרב חולי סכרת מסוג 1 וסוג 2 במהלך צום.
מסייעת לאיזון רמות הכולסטרול בדם – במחקר שנערך בשנת 2013 נבדקו 52 משתתפים בגילאי 37-61 שאובחנו לאחרונה עם דיסליפידמיה (Dyslipidemia) סוכרתית. תופעה זו מתאפיינת ברמה גבוהה שלטריגליצרידים(Triglycerides) וברמה נמוכה של HDL-כולסטרול. במסגרת המחקר התבקשו הנ"ל לצרוך ספירולינה בכמות של 1 גרם ליום במשך 3 חודשים. מתוצאות המחקר עולה כי לספירולינה קיימת השפעה מיטיבה על פרופיל השומנים בדם – כולל ערכי טריגליצרידים וכולסטרול.
ספירולינה לתמיכה בבריאות הנפש – בין שלל הנוטריינטים שמספקת הספירולינה, מתברר כי מהווה גם מקור לטריפטופן – אותה חומצת אמינו שתומכת בייצור סרוטונין החיוני לתמיכה במצבי דיכאון וחרדה. מחקרים שונים מצביעים על קשר בין חסר בסרוטנין לדיכאון והפרעות נוירולוגיות שונות.
איך תהנו מכל הטוב הזה?
הספירולינה ידועה בטעמה הדומיננטי, ואלה המסתייגים מטעמה של האצה הבריאה, ישמחו לדעת שקיימים כיום ברשתות השיווק מוצרי מדף המאפשרים למקסם את היענות הצריכה, כמו למשל פתיתי ספירולינה שניתן להוסיף לכל מנה ולהעשירה בחלבון איכותי. לשייקים, מיצי ירקות, סלטים, תבשילים, מרקים ואפילו לכדורי אנרגיה ושוקולד (הנאה מהשילוב של מלוח מתוק מובטחת). ניתן גם לצרוך ספירולינה במתכונת של טבליות או כמוסות.
המינון המומלץ לצריכה יומיומית של ספירולינה למתחילים או ילדים (גילאי 2-9) הנו גרם ליום. למורגלים לשימוש בספירולינה וילדים בוגרים יותר (גילאי 10-18) ניתן לצרוך 6-10 גרם ליום מהאצה הבריאה. לספורטאים ולאלה המקיימים שגרת פעילות גופנית קבועה וסדירה ההמלצה היא מעל 30 גרם ליום.
כיצד תבחרו נכון?
כיום אפשר למצוא על המדפים מוצרי ספירולינה שונים ומגוונים, אך יש לציין כין לא כל המוצרים זהים באיכותם. כך תדעו במה לבחור:
- העדיפו לצרוך מוצר המכיל מספר תתי-מינים של אצת ספירולינה (דוגמת ספירולינה 5 של ברא צמחים)
- חפשו ספירולינה בעלת ריח "טרי" ולא מעופש.
- בחרו את הספירולינה בתצורה בה יהיה לכם נוח ללקיחה על בסיס קבוע – ניתן להשיג בכמוסות לבליעה או בפתיתים לשילוב במזון ובשתייה
1. כיוון שלוחקים כמות מזערית ביום, אין משמעות לאחוז החלבון במוצר. בסופו של דבר זה יוצא שקיבלנו 2 גרם חלבון מספירולינה, בטח לא משהו שצריך לספר עליו.
2.יש 9 חומצות אמינו חיוניות ולא 8: מתיונין, תראונין, ליזין, ואלין, לאוצין, איזולאוצין, היסטדין, טריפטופן ופנילאלנין.