SmartKish_Fly
Bari15_Fly

תות שדה

מאת: מתוך "כוח הצבע"- המדריך השלם לצריכת ירקות מ-5 קבוצות הצבע בעריכת מועצת הצמחים ענף ירקות
זמן קריאה: 5 דקות
לתות-השדה, בעל הצבע האדום המפתה, יוחסו סגולות ריפוי שונות. מחקרים מראים כי רק מזונות מעטים עולים עליו מבחינת הגנה נוגדת חמצון. לפניכם המדריך השלם לתות שדה.

מוס תות שדה עם קצפת קוקוס (חוות השף האורגני)

SmartKish_In

שם לטיני: Fragaria grandiflora, ממשפחת הורדיים (Rosaceae Family)

לתות-השדה, בעל הצבע האדום המפתה, יוחסו סגולות ריפוי שונות. לאחרונה התגלה הבסיס המדעי לחשיבותו הבריאותית. מחקרים מראים כי רק מזונות מעטים עולים עליו מבחינת הגנה נוגדת חמצון.

האנתוציאנינים, הפיגמנטים האדומים, המקנים לו גם את צבעו האדום, תורמים לכך.

מי אתם אנתוציאנינים?

אנתוציאנינים: פיגמנטים אדומים-סגולים ממשפחת הפלבונואידים.

משפחת הפלבונואידים

משפחה גדולה של פיטוכימיקלים מגנים הנמצאים בירקות ובפירות. הפלבונואידים ידועים בכוחם לפעול כנוגדי חמצון.

תות שדה – הגנה משמעותית מפני נזקי חמצון

תזונה הכוללת נוגדי חמצון מסייעת להקטין את "עקת החמצון" (oxidative stress), הנזק הנגרם על ידי רדיקלים של חמצן. כדי להעריך את סך היכולת נוגדת החמצון של מזונות ורכיבים שונים פתחו מדענים בדיקת מעבדה המכונה ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity. תוצאות הבדיקה מבוטאות ביחידות ORAC. מחקרים ראשוניים מראים, כי צריכת מזונות בעלי ערך ORAC גבוה עשויה לסייע בהאטת תהליכי הזדקנות בגוף ובמוח. רונאלד פריור, שלקח חלק בפיתוח מבחן ה-ORAC, ממליץ על צריכה יומית של 3,500 יחידות ORAC לפחות. אין כל קושי להגיע לכמות זו אם, כצעד ראשון, אוכלים מנה או שתיים של תות שדה. במבחן ORAC שנערך באוניברסיטת טאפטס, התגלה כי לתות השדה יכולת נוגדת חמצון גבוהה במיוחד.

יחידות ORAC (ל-100 גרם) של תות שדה = 1,540

ויטמין C המצוי בתות אינו הגורם היחיד להשפעות נוגדות החמצון המיטביות. ויטמין C מסביר בדרך כלל פחות מחמישה-עשר אחוזים מפעילותם נוגדת החמצון של ירקות ופירות. יתרת הפעילות במזונות טריים מקורה בהכרח בפיטוכימיקלים – כמו האנתוציאנינים.

סכנת החמצון למוח וכוח הצבע האדום

המוח מהווה חממה לפעילות של רדיקלים חופשיים. כשהמוח שורף גלוקוז כדלק, הוא מייצר גם רדיקלים חופשיים, אשר לאורך חיי האדם מצטברים לכמויות עצומות. מעריכים כי עם תהליך ההזדקנות האדם נעשה רגיש יותר להשפעתם ההרסנית של הרדיקלים החופשיים. לא ברור עדיין, האם עם הגיל אנו מייצרים יותר רדיקלים חופשיים, או שמא יש בגופנו פחות נוגדי חמצון מכדי להגן עליו. בדיקת הסוגייה הזו נמשכת. בכל אופן מומחים רבים מניחים כי מזונות עתירי ORAC עשויים לסייע בכל הקשור להגנת המוח במהלך ההזדקנות, וממליצים להעשיר בהם את התפריט.

ממצאי המחקרים

החמצן חיוני לחיינו, אך עודף ממנו מהווה סכנה. עובדה היא שהתפתחנו לכיוון של חיים באטמוספירה בת כעשרים אחוזי חמצן. תנאים של מאה אחוזי חמצן גורמים להיווצרות עודפים של רדיקלים חופשיים והם רעילים עבורנו.

חוקרים אמריקנים בדקו את השפעות החמצן על הזקנות המוח בחולדות. תחילה הם הכניסו חולדות לתאים שהכילו מאה אחוזי חמצן כדי לגרום לחיקוי של השפעת ההזדקנות על המוח. לאחר 48 שעות נמצא כי רמת הפעילות במוחן של החולדות אכן פחתה במידה ניכרת. מבחינת ביצועיהן במבחני מוח מסוימים במונחים אנושיים, הן הגיעו מגיל שווה ערך לשמונה-עשרה שנים, לגיל שישים. (הנזק פג מעצמו לאחר יום או יומיים באווירה רגילה).

בקבוצת חולדות שניה נערך ניסוי זהה, אלא שהחולדות בקבוצה זו הוזנו במשך החודשיים שקדמו לניסוי בתזונה עשירה בתות שדה. בתום הניסוי, כאשר הוצאו החולדות מאווירת החמצן הנקי היה נראה כי מוחותיהן נורמליים. הן לא הראו כל הפחתה בפעילות המוח! השפעה דומה נצפתה כשנתנו לחולדות תזונה העשירה באוכמניות או בתרד. עדויות נוספות התקבלו ממחקר בעכברים מזדקנים. אלה שהוסיפו לתפריטם פירות עתירי אנתוציאנינים למשך 8 שבועות שיפרו את שיווי המשקל שלהם, את הקואורדינציה ואת הזיכרון קצר הטווח. מחקרים אלה ומחקרים נוספים מצביעים על כך שהממצאים הללו משמעותיים גם עבור בני אדם.

תות שדה – להגנה מפני דלקת

לתות יש גם סגולות נוגדות דלקת. דלקות מעורבות בהתפתחות של מחלות שונות כמו דלקות מפרקים, אסטמה, טרשת עורקים וסרטן. הסגולות נוגדות הדלקת נובעות מהיכולת של האנתוציאנינים ושל רכיבים נוספים להפחית את הפעילות של האנזים ציקלו-אוקסיגנז (COX). תרופות נוגדות דלקת לא-סטרואידיות כמו האספירין, חוסמות את האנזים הזה, שפעילות יתר שלו תורמת לדלקת בלתי רצויה. שלא כמו התרופות, אכילה של תות שדה איננה גורמת כמובן לתופעות לוואי בלתי רצויות.

תות שדה – חומצה אלאגית למלחמה בסרטן

מלבד אנתוציאנינים מכיל תות השדה גם חומצות פנוליות. אחת מהן, לדוגמה, היא החומצה האלאגית, בעלת היכולת המוכחת למנוע גידולים בוושט ובמעי הגס של בעלי חיים.

החומצה האלאגית עושה זאת על ידי ויסות רמותיהן של שתי קבוצות אנזימים חיוניות. הראשונה – המכונה "אנזימים של שלב 1" – עוזרת לתאים להפוך מזונות לצורות שבהן יכול הגוף להשתמש. אלא שתוך כדי התהליך הופכים אנזימים אלה גם מספר חומרים תמימים לחומרים מסרטנים. כאן נכנסים לפעולה "האנזימים של שלב 2".

האנזימים הללו מצמידים את החומר המסרטן שנוצר לחומר מסיס בתא, ומשליכים אותו לדם על מנת שיפונה כפסולת מהתא. כל עוד פעילות "שלב 2" רבה יותר מפעילות "שלב 1", הגוף יהיה מוגן. מבחינת ויסות האנזימים החומצה האלאגית גם כובלת את האנזימים הבעייתיים של "שלב 1" וגם ממריצה את פעילות פינוי הפסולת של "שלב 2".

מעבר לכך, לחומצה האלאגית תפקיד חשוב נוסף במניעת סרטן. היא מעודדת אפופטוזיס (apoptosis) – מוות של תאים. תאי הגוף מתוכנתים למוות בגיל מסוים או להשמדה עצמית, במקרה שהם מתפתחים בדרך שאינה נורמלית. תאים סרטניים מתחמקים בדרך כלשהי ממגבלות אלה וממשיכים להתרבות. החומצה האלאגית תורמת למניעת סרטן בכך שהיא "מלמדת" את התאים הסרטניים למות כמו התאים הנורמליים.

נראה שהחומצה האלאגית אינה פועלת לבדה. הניסוי הבא מדגים זאת: היות שחומצה אלאגית טהורה אינה נספגת היטב ממערכת העיכול אל מחזור הדם, החלו החוקרים לבדוק את יכולתם נוגדת הסרטן של תות שדה ופירות נוספים שיובשו בהקפאה. על אף שריכוז החומצה אלאגית בפירות המיובשים בהקפאה היה נמוך בהרבה מאשר ריכוז במיצוי הטהור, לא שינה הדבר ולא כלום. יעילות הפירות במלחמה בסרטן הייתה זהה או אף רבה יותר – לפחות כאשר נבחנה בבעלי חיים. מכאן נראה שבתות השדה אין זו החומצה האלאגית לבדה המגינה מפני סרטן. יש להניח שמדובר בצירוף של החומצה האלאגית יחד עם אנתוציאנינים, ויטמין C.

תות שדה – שפע של ויטמין C

מבחינת רכיבי התזונה "המסורתיים", תות השדה מהווה מקור מצוי לויטמין C. ספל תות שדה מכיל כ-100% מן המנה היומית הממוצעת המומלצת. ויטמין C נוגד חמצון יעיל. מסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, וכנראה גם קטראקט וסיבוכי הסוכרת. תות השדה מהווה גם מקור לפולאט (חומצה פולית) למינרלים אשלגן, ברזל ומגנזיום, ולסיבים תזונתיים.

פולאט (חומצה פולית) תורם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר ומסייע בהפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שעשוי להפחית את הסיכון למחלות לב.

אשלגן – תורם להפחתת הסיכון ליתר-לחץ-דם ולמחלות לב וכן לחוזק העצם.

ברזל – חיוני למניעת עייפות וחולשה שמקורן באנמיה וכן לתפקוד תקין של המוח ושל התפתחות יכולת הלמידה בתינוקות ובילדים. מגנזיום – תורם לחוזק העצם, למניעת יתר-לחץ-דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת ולהקלה על התסמונת הקדם וסתית.

סיבים תזונתיים – תורמים להסדרת פעילות מערכת העיכול ולהאטת הספיגה של חומרים מהמזון כמו סוכר וכולסטרול.

תות שדה צילום: נמרוד גנישר

תות שדה – פולקלור ורפואה עממית

בצורת הלב שלו ובצבעו האדום, התות הוא סמל ברור לאהבה. בסימבוליזם של ימי הביניים הוא ייצג שלמות ויושר. באירועים ממלכתיים חשובים הוגש תות כאות לשלום ולשגשוג. במסורת הצרפתית נחשב התות למעורר את החשק המיני, והאמונה בכוחו זה הייתה כה מושרשת, עד כי לזוגות שאך נישאו היה מוגש מרק אדום של תות. אם גבר ואישה חלקו ביניהם פרי כפול של תות מובטח היה להם שיתאהבו זה בזו.

מלבד תכונותיו הרומנטיות, מייחסים לתות ברפואה העממית גם סגולות מרפא רבות. תות שדה מומלץ לטיפול באנמיה. כמו כן הוא מתאים להסדרת מחזור שאינו סדיר מכיוון שהוא נחשב מחזק דם. יש המשתמשים בתות כתרופה לטיפול בהצטננות ודלקות כמו דלקות בגרון או בחניכיים. בנוסף יש לתות השפעה חיובית על הבהרת כתמי שמש.

טיפ: להבהרת כתמים – לסחוט מיץ מתותים. למרוח על העור באזורי הכתמים. להשהות חצי שעה ולשטוף.

תעודת זהות של תות שדה (Strawberry) ל-100 גרם:

קלוריות (קק"ל)  32
חלבונים (גר') 0.7
פחמימות (גר') 8
שומנים (גר') 0.3
סיבים תזונתיים (גר') 2
ויטמין C (מ"ג) 59
אשלגן (מ"ג) 153
ברזל (מ"ג) 0.4
מגנזיום (מ"ג) 13
מים (גר') 90
פולאט(חומצה פולית) (מק"ג) 14

 

פיטוכימיקלים: אנתוציאנינים (פיגמנטים אדומים), חומצה אלאגית, חומצה קפאית, חומצה פרולית, גלוטאתיון, ליגנאנים.

המלצת מומחי מועצת הצמחים

תות שדה מהווה מקור עשיר לויטמין C ולאנתוציאנינים, התורמים ליכולתו המרשימה לפעול כנוגד חמצון ומסייעים בהגנה מפני תהליכי הזדקנות ומחלות. התות מכיל גם חומצה אלאגית הידועה בכוחה להילחם בסרטן. מקורות האנתוציאנינים והחומצה האלאגית בארץ מוגבלים, כיוון שפירות העתירים בהם, כמו פירות היער, אינם נפוצים. לכן כדאי לנצל את עונת התות ולצרוך ממנו כמה פעמים בשבוע.

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו