Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

שומנים ושמנים - הטוב, הרע והמכוער

חן טובי, סטודנטית שנה ג' לנטורופתיה ב"אדמה", מעניקה פרספקטיבה מרתקת על השומנים ומלמדת אותנו אילו טובים לנו ומאילו להתרחק.

שלל סוגי שומנים. צילום: RF123

Bari15_In

"וישכם יעקב בבוקר וייקח את האבן אשר שם מראשותיו וישם אותה מצבה, ויצוק שמן על ראשה, ויקרא את שם המקום ההוא בית אל" (בראשית כ"ח, י"ח).
מה מיוחד בו בשמן, שמלווה אותנו עוד מתקופת המקרא, שעמו מקדשים – הופכים דברים לקדושים?
"ולקחת את שמן המשחה ומשחת את המשכן ואת כל אשר בו וקידשת אותו ואת כל כליו והיה קודש" (שמות מ').
שמן הנמצא באותיות נשמה.
השמן הגורם ללהבת האש לרקד כלפי מעלה.

 

"הטוב, הרע והמכוער…" – כל סוגי השמן

ממחזות עליונים נרד קצת לקרקע.
שומנים, במינוח המקצועי יותר – ליפידים, או כפי שאני אוהבת לקרוא להם "הטוב, הרע והמכוער".
תכף תבינו למה….

הטוב – חומצות השומן הבלתי רווי

הרע (למרות שהוא לא באמת רע, סתם רצח אופי) – חומצות השומן הרווי
והמכוער, הו המכוער, אליו נגיע בהמשך.

מה ההבדל בין חומצות השומן הרווי לבין הבלתי רווי?
זו שאלה מעניינת.
אם נסתכל על שמנים מהצומח, שמן זית, אבוקדו, תירס, קנולה וכו' נראה שהם נוזליים בטמפרטורת החדר.
זהו השומן הבלתי רווי.

שמן זית - שמן צמחי טבעי

שמן זית – שמן צמחי טבעי. צילום: RF123

 

לעומתם שמנים מהחי כגון חמאה, שמאלץ (שומן עוף), או אפילו הג'לי הנוקשה מסביב לבשר שנשאר משבת ונח במקרר – כל אלו הינם שומנים רווים.

אגב, יש גם יוצאי דופן;
לדוגמא חומצת השומן אומגה 3 שמגיעה מדגים הינה שומן בלתי רווי.
שמן קוקוס ודקל שמגיע מהצומח הינם שמנים רווים.

אז לסיכום ביניים –
שמן נוזלי בטמפרטורת החדר הינו שומן בלתי רווי, בד"כ יגיע מהצומח (אבל לא תמיד), והוא נקרא שמן.
שמן מוצק בטמפרטורת החדר הינו שומן רווי, בד"כ יגיע מהחי (אבל לא תמיד), והוא נקרא שומן.

הכל עניין של כימיה, של המבנה של אטומי הפחמן בשרשרת המולקולרית המרכיבה את חומצות השומן, ומידת הריווי במימן שקשור לאטומי הפחמן שבשרשרת המולקולרית המרכיבה את…. הבנתם את הרעיון.

הרע – השומן הרווי

הטענה הרווחת עד היום הייתה כי השומן הרווי (הרע) גורם לסתימת עורקים, עודף כולסטרול וכל מיני צרות צרורות וכדאי להתרחק ממנו ולעבור לשומן הבלתי רווי (הטוב).

היום יותר ויותר מחקרים סותרים טענות אלו, השומן הרווי לטענתם מאוד בריא לעומת השומן הבלתי רווי שמתחמצן בקלות ומועד לפורענות.
חוץ מזה כולסטרול ברובו מיוצר על ידי הגוף, בכבד, ורק כ 30% ממנו למעשה מגיע מהמזון.
וגם מי אמר שכולסטרול זה דבר רע? כולסטרול חשוב לכל מיני תהליכים בגוף.
ד"ר ג'ושוע אקס – הנטורופת הסלב שסוחף את אמריקה, אף הגדיל לעשות וטען הפוך – כל השמנים שמגיעים מהצומח על הקרקע כגון קנולה, שמן כותנה, שמן חמניות וחבריהם אלו הם השמנים שלמעשה סותמים את העורקים וגורמים לכל הבלאגן.
הוא ממליץ רק על שמנים שגדלים על עצים (זית, אבוקדו, קוקוס) או שמנים מהחי (חמאה, שמאלץ).

 

הכל במידה.

ומה אני אומרת?
כמו תמיד, הכל עניין של איזון, קצת מזה וקצת מזה.
דגש על המילה קצת…. בכל זאת – אנחנו מדברים כאן על שמן, ושמן זה משמין.
ובכלל, אני מעדיפה מזון שיהיה כמה שיותר קרוב לטבע. שעבר כמה שפחות עיבוד.
הגוף זקוק לחומצות שומן? אז לאכול שקדים, אגוזים, כך כמו שהם, לא שנטחנו, עברו כבישה, זיכוך וכו'
מה שמדהים הוא איך בורא עולם בתבונתו האדירה מגן על אותן חומצות שומן העדינות בקליפה קשה.
רק להביט באגוז המלך, בשקד, או אפילו בגרעין החמנייה.
כל אלו חומצות שומן נחוצות, חשובות וגם מאוד עדינות ולכן הן מוגנות בקליפה נוקשה.

המכוער – שומן הטראנס

לגבי המכוער, אין עוררין, כולם מסכימים שהוא ממש מיותר.
נחזור קצת אחורנית בזמן: כאשר תעשיית המזון הבינה שהציבור חושש מהשומן הרווי, השומן מהחי, היא יצאה בסטארט-אפ גאוני: היא שיחקה במבנה המולקולרי של השמן מהצומח, הנוזלי, והפכה אותו למוצק.
למעשה, להמצאה הגאונית הזו קוראים שומן טראנס והיא עברה טרנספורמציה.
כך נולדה המרגרינה!
איזה פלא – נראה כמו חמאה, נמרח כמו חמאה, אבל זה לא חמאה – זו מרגרינה! כולה מהצומח ולכן אינה מכילה כולסטרול.

שומנים טובים

שומן טבעי – אבוקדו (123RF)

לנו היהודים, בכלל היא שדרגה את החיים. חמאת פרווה! אחרי סעודת שבת, אחרי הקישקע, הצ'ולנט, הרגל הקרושה, אפשר לאכול עוגיות חמאה נימוחות – פרווה!
אפשר לאכול כריך עם פסטרמה וחמאת – פרווה!

איזה יופי!!
אז זהו. שלא.

כאשר המרגרינה הגיעה לתוך הגוף יחד עם שאר רכיבי התזונה הנספגים במערכת ההובלה של הגוף – הדם, שום תא, שום רקמה, לא ידעו מה לעשות איתה ולכן לא היו מוכנים לקבל או לספוג אותה.
הרי זה אינו חומר הקיים בטבע, זה משהו חדש ולא מוכר.
חייזר.
היא אפילו לא עברה את הסלקציה של המערכות האחראיות לפינוי הפסולת מהגוף. גם הם לא היו מוכנים לקבל אותה ולפנות אותה.
אז היא פשוט נתקעה שם. במערכת כלי הדם.
ונשארה שם.
לנצח.

בחזרה למקורות הבריאים – שומן טבעי ומקורי

אז נחזור לאותו שמן מפעם, ההוא של תקופת המקרא, השמן המקורי שמייצרים בבתי בד, הכי קרוב לטבע.
אחרי הכל יש לנו "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ".

צרו קשר עם "אדמה"- בית הספר לרפואה משלימה גבעת ושינגטון



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו