הקונגרס הטבעוני הראשון
בשישי האחרון התכנס הקונגרס הטבעוני הראשון בתל אביב. אוסף של פעילים, מתנדבים ואוהבים למען בעלי החיים ולמען עצמנו. האולם היה מלא עד אפס מקום, מגוון גילאים שנע בין ילדים ונערים עם תמימות, לבין מבוגרים עם ניצוץ בעיניים, וביניהם המוני אנשים עם תשוקה לשינוי.
את היום פתחה ננה ממסעדת ננוצ'קה, שהתפרסמה לאחרונה בזכות האומץ הרב שהיה לה על מנת להפוך את המסעדה המצליחה שבבעלותה למסעדה טבעונית לחלוטין. ננה ריגשה בסיפור האישי והנועז שלה, מציין כי גם את הבלתי נתפס אפשר להפוך למציאות.
עו"ד יוסי וולפסון עלה לבמה והציג את ההיסטוריה של הטבעונות, תמיכה מהמקורות ומהספרות העולמית, אנשי ציבור ידועים שדברו בעדה, ופירט על מהפכות, נאורות, טבעונות והקשר ביניהם. בהמשך עלו אנשי העמותות והארגונים השונים להציג את עצמם, כל אחד חדור אמונה וכולם יחד פשוט משדרים עוצמה ורגישות בו זמנית.
עמותות וארגונים שונים
יואב באומל טפר עלה ראשון והציג את עמותת אנונימוס שקיימת מזה 20 שנה, מאז 1994. הישגיה הבולטים של העמותה: החוק האוסר על פיטום אווזים, איסור על ניסויים בבעלי חיים בבתי הספר, איסור על חיתוך קרניים ללא הרדמה ועוד. כמו כן, העמותה השתתפה בתחקירי "אדום-אדום" ו"זוגלובק". פעילות העמותה כוללת הקמת דוכני הסברה ברחבי הארץ, חלוקת חומרי הסברה להעלאת המודעות, הרצאות בבתי ספר ופעילות ענפה באינטרנט. במסגרת העמותה ניתן לקבל ייעוץ תזונתי.
עומרי פז הציג את הפרויקט של "ההרצאה הכי טובה שתשמעו אי פעם – גארי יורופסקי". הוא החל סיפור אישי כיצד הוא עבר לטבעונות לאחר שצפה בסרטון. חובב אמיר ודניאל ארליך הם יוזמי הפרויקט, ושאר העמותות נעזרות בהם לקידום סרטונים וניהול קמפיינים דוגמת קידום תחקירי כלבוטק השונים. במסגרת הצוות מקדמים וממנים סרטונים ידועי שם כמו הסרטון מחולל השינוי הגדול ביותר עד כה של גארי יורופסקי, הסרטון של ד"ר גרגר ועוד. זהו צוות של עשרים איש מקצוענים שבעלות אפסית מביאים את הסרטונים האלו לכל מקום ברשת ומחוץ לה. זוהי אפשרות מצוינת לכל מי שמעונין לתרום כספית להעלאת המודעות ושינוי הרגלי צריכה במסות גדולות, בשיטה בדוקה.
שקד רגב מהעמותה לחקלאות מודרנית עלה לבמה והציג נושא שמעורר ויכוח וגם תופעות נעימות פחות אצל טבעונים וצמחונים ותיקים. כחלק מהשיבוט הגנטי שהצליח, מצאו חוקרים דרך לשכפול תאי גזע של בשר מהמקור ישר לכדי סטייק הנקרא:"בשר מתורבת". זוהי שיטה מעניינת שעונה בעיקר על הצורך לתת מענה לאלו שאינם מוכנים להוציא את הבשר מהתפריט והפתרון הזה עשוי לתת להם מענה זול יותר, עם אותו טעם, שיביא לסכון של 99% בקרקע, 96% במים ויקטין את פליטת גזי החממה לאטמוספירה ב-96%.
אלה נחמה מעמותת שב"י לשחרור בעלי חיים הקיימת מ-2005 עלתה לבמה והציגה את עקרונות העמותה הפועלת ללא פשרות. העמותה מפעילה דוכני הסברה וחלוקת אוכל טבעוני (meatout) ועושה פעילויות חוקיות שונות להפסקת הסבל של בעלי החיים, דוגמא לכך היא המיצג המשותף שעשו בכיכר רבין – מיצג חזק, שקט ומזעזע לדבריה, אל מול הפגנות הענק הרועשות בעיר. לאחרונה הושק פרויקט חדש בשם: "חדשות הטבעונות" הכולל צוות תקשורת המפיק סרטונים ומחפש מתנדבים נוספים להפעלתו. בנוסף, בשיתוף עם "ויגן פרינדלי", שב"י מפעילים את אתר האינטרנט "תרומה".
רועי שפרניק, מי שקראו לו בקהל מסביבי בלחש מלא הערכה "רועי הצלם", עלה והצית אש חדשה. רועי הציג את "החזית הישראלית לשחרור בעלי החיים", ששייכת לתנועה עולמית ועושה פעולות גלויות ואחרות. החזית אינה פוגעת בבעלי חיים או בבני אדם כעיקרון מנחה, ומעבר לזה, כל פעילויותיה מוקדשות לעצירת ההרג ההמוני של בעלי החיים במיצגים גדולים, פעולות כנגד התעשייה, עצירת משלוחים חיים וכדומה.
יעל ארקין, מנכ"לית העמותה "תנו לחיות לחיות" הציגה את העמותה שקיימת מאז 1986, ומקדמת אימוץ חיות עזובות, הגנה על בעלי החיים ושיפור זוכיותיהם, באמצעות בתי מחסה, מרפאות וטרינריות וחקיקה. פסקי הדין הידועים שהושגו הם איסור ייצוא חיות למאכל, איסור קרבות כלבים, הרחבת חוק צער בעלי חיים, איסור קרבות אדם תנין ועוד. בבג"צ אחרון זה הוסיף השופט מישאל חשין בפסק הדין כי "החיה כמו ילד תמים מתקשה להגן על עצמהועלינו כציווי מוסרי להגן על החלש". עוד פסקי דין ידועים הם: החוק לאיסור פיטום אווזים, שפרץ את התודעה הכללית באותה תקופה, איסור על משלוחים חיים מאובטראליה, איסור על ניסויים בקופים במכון וויצמן, סגירת חוות מזור שמאז הבג"צ שהצליח כנגד משלוחי הייצוא של הקופים לא יצא משלוח נוסף.
עומרי פז עלה שוב אך הפעם בכובע השני שלו והוא הבייבי שיצר, והגיע לכלל הציבור הרחב שקיבל אותו בהמון אהבה – "Veagan Friendly". העמותה עשתה חיל בכל אשר קשור להנגשת הטבעונות בארץ, מהכנסת התו למסעדות ובתי קפה בכל הארץ, מדריך המקומות הטבעוניים לאכילה בחוץ ועד פסטיבל "שף תאכל" שממש מתחיל בימים אלו. העמותה מקימה דוכני הסברה ברחבי הארץ, ומשתתפת בפסטיבלים וירידים שונים. ואולי אם מותר להוסיף, עומרי פז הגה ויצר את הקונגרס הטבעוני הנפלא הזה ועשה ימים כלילות כדי שיצליח.
הפאנל בהנחיית גדי סוקניק
הפאנל של נציגי העמותות והתנועות לטבעונות בהנחיית גדי סוקניק התיישב על הבמה וכבר נהיה שמח. גדי סוקניק פתח ואמר כי כטבעוני מזה שלושה חודשים הוא ממליץ בחום על העניין ועשה הצבעה מהירה בקהל על הנזק או התועלת בהרצאתו של גארי יורופסקי כחלק מהדיון על הדרך לפעול למען השינוי המתבקש – הקהל הצביע שההרצאה עשתה חסד גדול, וגדי הציג את העובדה ש"בחוץ" ישנם מי שחושבים שההיפך הוא הנכון ושההרצאה יצרה אנטגוניזם.
נציגי הפאנל היו: עומרי פז, עו"ד יונתן שפיגל מ"תנו לחיות לחיות", עומר גינצבורג מאנונימוס, טל גלבוע מהחזית הישראלית לשחרור בעלי החיים, ורונן בר, עיתונאי ותחקירן, מי שהעלה לרשת ולמודעות את תחקירי כלבוטק.
השאלה הראשונה עסקה במטרת האקטיביזם, האם מטרתה לחולל שינוי או להציל את בעלי החיים? היתה הסכמה כי יש לקחת בכל נקודת זמן את הדברים טיפה מעבר ולפרוץ מחדש את התודעה, כלומר להיות רגישים לדרך שבה העולם ה"קרניסטי" רואה את הפעילות למען הפצת הטבעונות, אך לשים לב לעמוד חזק בתוך האמת שלך. ישנה חשיבות לאופן פעולה לא אלים, מתון, לגיטימי, אך לפעמים, אמרו אנשי הפאנל, יש צורך בפעולה קיצונית ומעוררת.
באשר לחקיקה התייחס עו"ד יונתן שפיגל ואמר כי אמנם החקיקה עומדת בשורה הראשונה של ההישגים, אך חשוב לזכור כי ההיבט המשפטי נגרר אחרי ההיבט הפילוסופי, האמנותי, היוצר – המוביל את התהליך.
גדי סוקניק הדגיש ואמר כי רוב האנשים אינם מוכנים להסכים לשינוי הטבעוני כי אינם מוכנים לשנות את התפריט שלהם. נקודה. עלינו להבין כמבקשים לחולל שינוי טבעוני כי ההתנגדות היא פעמים רבות, תירוץ פשוט לזה. על כך התפתח דיון אם עינו להציב דרישה קיצונית של שינוי חד וחותך או הסכמה לקבל שינויים הדרגתיים של אנשים המבקשים להפוך לטבעונים אך מתקשים עם הרגלי תזונה, צריכה והתניה חברתית. גדי שוב התערב ואמר כי חסר דגש בריאותי והפניה לייעוץ מקצועי בפעילות האינטנסיבית למען שינוי טבעוני.
לסיום נשאלו היושבים מה חסר להם באג'נדה הטבעונית כרגע בארץ. עומר ענה שחסר אירוע מרכזי שנתי שיכנס את פעילי כל העמותות והארגונים. טל גלבוע אמרה כי לא חסר דבר וכי כולם עובדים בשיתוף פעולה מבלי לותר על הייחודיות והעקרונות של כל אחד מהזרמים. עומרי פז ענה כי הוא היה שמח לסכום כסף גדול להשקעה בהפצת ההרצאה של גארי יורופסקי. יונתן שפיגל ענה כי אפשר להשקיע יותר בחינוך להמונים כמו "המשאית הטבעונית" – פרויקט חדש שמשיקים תנו לחיות לחיות ו-veagan friendly.
טבעונות ובריאות
נטע אחיטוב, עיתונאית טבעונית, עלתה ונתנה הרצאה מדהימה על הקשר בין טבעונות ושמירה על איכות הסביבה. היכולת שלנו לרפא את העולם באמצעות הבחירה בתפריט טבעוני נראתה קלה מתמיד.
את ההרצאה הבאה העבירה ד"ר צביה שיפר, רופאת ילדים החוקרת את הקשר שבין תזונה טבעונית ובריאות, ונרפאה בעצמה משורה של בעיות רפואיות על ידי תזונה טבעונית. ד"ר שפר הוכיחה על ידי סקירת מחקרים את השפעת התזונה הטבעונית על מחלות לב, סוכרת, סרטן, מחלות כליה ומחלות כלי דם במח. כיום עמדת האגודה האמריקאית לתזונה ביחס לטבעונות היא כי זו התזונה המיטיבה ביותר, גם כרפואה מונעת ואף כטיפול למחלות עצמן. "אם היו שואלים אותי איזה דם הייתי רוצה שיהיה לקרוב אלי שמתמודד עם מחלת הסרטן, הייתי בוחרת בדם טבעוני", אמרה ד"ר שפר, מתייחסת למחקר שבדק התמודדות של דגימת דם עם תאי סרטן שהוחדרו אליה, ומצא כי הדם של אדם טבעוני נחל את ההצלחה הגדולה ביותר, גם ביחס לצמחונות.
הסיכון לסוכרת נמוך ב-62% אצל טבעונים על פי מחקרים, ועל פי הקרדיולוג הידוע דין אורניש שחקר במשך 5 שנים במחקר קליני התפתחות וטיפול במחלות השונות באמצעות תזונה טבעונית. עוד נמצא במחקרים כי ההמוגלובין המסוכרר עשוי לרדת אצל טבעונים, ביחס של פי 3.2 מאשר על ידי תרופות. כמובן שמדד ה-BMI המציין השמנה, גם הוא עולה עם אכילת הבשר.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, חלק מהפורום לצמחונות וטבעונות עלתה לבמה ונתנה טיפול מהיר וקולע לכל טבעוני באשר הוא. סקירה תזונתית ללא רבב, המשאירה את האדם הטבעוני ביחס לבחירה הזו, ובלבד שידאג לאכול באופן מאוזן, שלם, ללא מזון מעובד ככל שניתן ולהשלים באמצעות תוספי מזון את התזונה.
"טבעונות היא עקרון השחרור המיושם בחיי היומיום שלנו. טבעונות צריכה להיות הנדבך העיקרי של אומה נאורה. גדולתה של אומה וקדמתה המוסרית נמדדים ביחסה לבעלי-חיים" (מהטמה גנדי)
נראה שמתעורר פה שינוי. שינוי שיוביל לנגישות, פתיחות וקבלה גדולה יותר לטבעונות. טבעונות אינה רק בעלת היבט בריאותי יקר ערך, אלא גם, ובשילוב עם היבטים נוספים כמו אנושיות וגילוי חמלה כלפי בעלי חיים, השפעה אקולוגית וריפוי לכדור הארץ שלנו, שינוי הרגלי צריכה וחשיפת הכשלים שבתעשיית המזון, וכמובן התעדנות רוחנית.
חשוב שלנו, כמי שמחזיקים באחד או יותר מערכי המוסר או דרכי החיים האלו, לשלב ידיים ולהביא לכך שבסך הכל יהיה פה מקום טוב יותר לחיות בו. ללא יומרות, מתוך אמונה שאפשר.