Bari15_Fly
SmartKish_Fly

צמחי מרפא ובריאות העין

מאת: עדן פלד, פסיכותרפיה הוליסטית, נטורופתיה והרבליזם קליני
זמן קריאה: 4 דקות
כנס עיל"ם - העמותה לצמחי מרפא בישראל, עסק בבריאות העין והציג ממצאים מוכרים בשילוב עם תוספות בין תרבותיות צבעוניות. כיצד לחדד את ראיית האמת בעזרת צמחי המרפא?
Jeliat_In

כנס עיל"ם של העמותה לצמחי מרפא בישראל, ערך כמדי חצי שנה את הכנס המקצועי, והפעם בסימן בריאות העין. מעבר לחגיגה של צמחים ואנשי מקצוע שתמיד מרגשת אותי יותר מהכל, ההרצאות היו מדויקות והוסיפו שלל רב של ידע, נסיון ויצירתיות באשר לריפוי בעיות עיניים ובעיות אחרות, שאולי לא תיארנו כי עשויות להשפיע על בריאות העין.

התחלנו את היום עם בחירות לוועד המנהל של העמותה, ונראה שהתוצאות היו משמחות למדי. פנים חדשות נכנסו אל שורות העשייה המרובה, והפנים הותיקות, כחכמי השבט המסורתיים, מלווים ומכוונים את התהליך להסדרת מקצוע הטיפול בצמחי מרפא, השימוש בצמחים וכן הבירוקרטיה והלגליזציה של צמחי המרפא ברשימות משרד הבריאות.

כבר בכנס היה ניתן לחוש את רוחו הצעירה של המנכ"ל החדש, אסף קורן, שדאג לרווחת הקהל ולסדר היום המתוקתק להפליא כאחד, ואף לארוחת צהריים טבעונית חמה, שבשנים האחרונות הייתה עקב האכילס של כנסי ההרבליסטים.

ד"ר שי פסטרנק עלה ראשון לבמה, והגיש לנו את האנטומיה והפיזיולוגיה של העין בצורה פשוטה וממוקדת. נראה שגם על פי הרפואה הקונבנציונאלית לעיתים רופא העיניים הוא הראשון שמאבחן מחלה מערכתית אצל מטופל.
ד"ר שי פסטרנק הינו רופא מייעץ במכבי טבעי ובכללית משלימה, מה ששם אותו כאישיות המייצגת את הקונבנציה בלב האלטרנטיבה הטבעית. נראה שהוא די עומד במשימה, כשהוא מקשר בין מחלות העין המאובחנות בקונבנציה, ובין הטיפול ההוליסטי.

פעילותם של צמחי המרפא העשויה לעזור:

פעילות אנטי דלקתית
שיפור זרימת דם
חיזוק כבד
הרפיית מתחים
הוספת לחות
קירור
פעילות נוגדת חימצון

ד"ר מינה פארן, מי שהוצגה ובצדק כראש השבט, כשהכוונה לקהל ההרבליסטים והמטפלים בצמחי מרפא, סיפרה לנו על צמחי מרפא המסייעים לתפקוד העין לאורך זמן.
ד"ר פארן הציגה שני מרכיבים פעילים המצויין במזון וצמחים יומיומיים: אנתוציאנינים וקטנואידים.

אנתוציאנינים הינם נוגדי חימצון חזקים מאוד, אשר מועילים לשיפור ראיית יום ולילה ולשיפור העייפות כשמוטל מאמץ רב על העיניים. אלו מגבירים את הפוטוסינתזה בצמח, ומאפשרים לו לקלוט יותר אור, ממש כמו העין, מה שזורק אותנו הישר אל תורת החתימות של פארצלזיוס.
ביניהם נוכל למצוא את הפטל השחור, אוכמניות ופירות יער שונים, השכיזנדרה הסינית וכן את פירות הקטלב.

קרטנואידים ובעיקר זיאקסנטין ולוטאין, המצויים במזונות והצמחים הכתומים-צהובים, הוכחו כשמשפרי ראייה. ביניהם נוכל למצוא את LYCIUM CHINENSIS, האטד הסיני, הלוא הם הגוג'י בריס.

ליובש בעין לדוגמא, ניתן להשתמש בצמחי המרפא: אספסת (מדיקגו), ג'ינסנג קוריאני, רימניה, אנג'ליקה סינית, פאוניה (אדמונית), אטד סיני, אספרגוס, טרמינליה.
הצמחים הינם קרים, מחזקי דם, מצנני דם, מחזקי יין, ומונעים עודף יאנג שיעלה למעלה (דוגמת כבד מורד והיווצרות חום רב).

פרופ' מינה פארן

ד"ר חיים רוזנטל, הומאופת ורופא, עלה וסיפר על הגישות לטיפול לפי הבנתו. בדרכו הנשענת על הגישה ההומאופתית הציג את הנטורופתיה וצמחי המרפא, והמטפלים באמצעותם, כבאים להשלים את החוסר בגוף בעת התעוררות מחלה או בעיה רפואית, שלא על פי דרך ההמואופתיה והרפואה הסינית למשל, הבאות לעורר את כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף. בשל האמונה כי ד"ר רוזנטל סובר ובצדק שזו דרך הריפוי האמיתית, אני מאמינה כי לא ניתן לסווג כך את הנטורופתיה וההרבליזם הקליני כלל, היות ודרך הריפוי נועדה לתת השלמה ולהשיב הרמוניה עם הטבע מחד, אך לעורר ולהעצים את יכולות הגוף לריפוי ובכלל, לשוב לאיזון.

ד"ר רוזנטל האיר את עינינו באשר לתמציות הומאופתיות העשויות לסייע למחלות ובעיות עיניים, כשהחשיבה היא כיצד לתת "חומר" דומה, אשר בדומה ירפא. שלל התסמינים שהציג המאפיינים בעיות עיניים בהחלט פתחו את עיני באשר לעקבות הרבים המובילים אל האוצר, האבחון הנכון.

לדבריו ריפוי מורכב משני שלבים אלו:
1. הסרת גורם החולי.
2. תיקון הבעיה בשורשה.

צמחי מרפאד"ר יוסי שבח, נטורופת והרבליסט, הציג את התזונה הפונקציונאלית לכל מה שקשור לבריאות העין. לקחנו את הניוון המקולרי תלוי גיל כבעיה מרכזית והצבנו סביבה את המזונות והרכיבים הפעילים שבהם, העשויים לתת מענה יעיל וטוב. יצאנו לסקור את המזונות הרבים כשאנו מניחים כי תהליכי החימצון והדלקת מעורבים במחלה ניוונית זו. 

מצאנו מזונות אלו לדוגמא, התירס השנוי כיום במחלוקת בשל נסיבות אחרות שאינן קשורות לסגולתו הרפואית הקדומה (הנדסה גנטית), דלעת על גרעיניה (הוספתי אותם למרק יחד עם הדלעת, כפי שהציע יוסי), מנגו, קיוו, משפחת הדלועיים בכללה, ושאר מזונות כתומים וצהובים, ואף עליים ירוקים כהים.

בסיכום, ראינו כי אנו צריכים חומרים אלו על מנת לשמור על בריאות העין:
קרטנואידים: לוטאין וזיאקסנטין, בטאקרוטן אבץ, ויטמיני E,C.
פעילות נוגדת דלקת: חומצות שומן אומגה 3 מדגים בעיקר (לדבריו, הפשתן והצ'יה אינם מומרים די הצורך לרכיב נספג בעת הטיפול בבעיה זו באופן אקוטי לכל הפחות).

יגאל קוטין, נטורופת, הרבליסט ומרפא אירוודי שאני מעריכה מאוד באופן אישי ומקצועי, הציג את שלושת צמחי המרפא הפירותיים: טרמינליה הריטקי, טרמינליה ביבייטקי והאמבליקה, החוברים יחד לתערובת ידועת שם ובעלת מעמד מכובד מאוד במסורת הריפוי ההודית: "טריפולה".
נראה שלתערובת זו המהרמנת בין תסמיני האוויר, האדמה המים והאש – יש יכולת לנקות את העיניים ולחזק את יכולת ראיית האמת של האדם. (רצתי לדוכן של עלעלים לרכוש אבקה כזו בסיום ההרצאה כמובן, אני דבקה באמת…).
תערובת זו בעלת פעילות נוגדת דלקת, נוגדת חימצון, מחזקת לי דם ומשפרת זרימת דם.
ניתן להשתמש בפורמולת צמחים זו באמצעות שתייה, שטיפת העין עם נשא כגהי (חמאה הודית), וכדומה כיד הדמיון ההודית היצירתית להפליא.

פרץ גן, מי שכיהן כיו"ר הראשון של עיל"ם ובעל משק עלעלים לגידול וייצור צמחי מרפא בציפורי כיום, סיפר לנו על ארץ זבת חלב, דבש ונוגדי חימצון. הגידול האורגני של נוגדי חימצון בארצנו פורח וגדל, ונראה כי צמחים רבים כמו רוזמרים, אורגנו ועוד, גדלים בשדות ענק על מנת להפיק מהם נוגדי חימצון חזקים לתעשייה.
גידולים חדשים אורגניים כבר נכנסו בשנים האחרונות למשק ורבים עוד מחכים להכנס, למשל: כורכום, סמבוק שחור, אטד סיני ועוד.

לאחרונה החלו לגדל בארץ, בערבה, במטע הראשון בעולם מסוגו, את פרי המרולה, MARULA, פרי אפריקני, שמעורר באוהבי הליקר שמחה גדולה. זהו פרי הידוע כפרי אשר אוכלים פילים ומשתכרים מעט, ובשילוב עם אלכוהול הוא נהיה לליקר נפלא. יש בו ריכוז גדול של ויטמין C, ואין צורך להתאמץ לקטוף את הפרי, שכן הוא נופל על האדמה.

טל בלו, מטפל ברפואה סינית ואיש המילה הכתובה, כפי שהוצג והוכח נכונה במצגות הנפלאות שלו, דבר על העין, גוף ונפש, הקשר ביניהם וכיצד אלו מתפרטים לחולי וטיפול באמצעות צמחי מרפא על פי הרפואה הסינית המסורתית.

הרפואה הסינית נותנת משקל רב בכל הנושא של בריאות העין להתבוננות על מערכת החיסון של האדם. מערכת החיסון היא שילוב של איכות מולדת, האיכות של הנשימה ואיכות המזון. שלושת אלו יניבו את איכותה של מערכת החיסון. מחלות כרוניות, פנימיות ומורכבות יפגעו במערכת החיסון ועל ידי כך בכליות, וכך בהמשך ייפגעו העיניים ואיתם הראייה קדימה, היציבות והתנועה של האדם.

"שינוי- התנועה הקבועה היחידה" אמר טל בלו לבסוף, ונראה היה שעומק רב עומד מאחורי עקרון פשוט זה, אשר מסמל את בריאות העין כזו אשר היא פתח לשינויים, להתמודדות, לראיית האמת כמו שהיא, לנכונות לריפוי, להטמעת הרכיבים החיוניים והמתאימים תוך חיבור אמיתי, פנימה והחוצה, ולהיפך.

ואם יש צורך בריפוי הגוף, ניתן להשתמש בשלל המזונות וצמחי המרפא שהוזכרו לעיל.

בנימה אישית

מדי חצי שנה אני מגיעה לכנס של עילם – העמותה הישראלית לצמחי מרפא ומעבר לחגיגה של צמחים ואנשים שאוהבים צמחים, ההרצאות ממלאות אותי בכל פעם מצד אחד בידע עצום ומצד שני בתשוקה גדולה יותר לדעת עוד ועוד ועוד…

הפעם הכנס עסק בבריאות העין ונראה שזה רק עוד חוש.. אבל כמו שההודים הבינו וקבעו את פורמולת הטריפולה כ"ראסאנייה" וראו בה כמחדדת את ראיית האמת, כך מצאתי את העיניים כפתח למרחב של ראייה, פיקחון, והתמודדות אמיתית מול החיים ובתוכם.

אנשי העמותה הנפלאה הזו עושים ימים כלילות כדי למסד את רפואת הצמחים בארצנו הקטנה, ועובדים מול גלגלי הבירוקרטיה כדי שישאירו לנו צמחים שנוכל לעבוד איתם, ול-ר-פ-א איתם. תודה לכם!

בברכת בריאות שלמה, ושמחה אמיתית שצמחי המרפא האלו קיימים כאן בעולם הנפלא הזה.

עיתוי נפלא אגב לניקוי כבד אביבי שנפתח על העיניים, לפי המסורת הסינית.

עדן פלד

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו