לעבור את חג הפסח בשלום
מאת: תמר גולן, נטורופתית מוסמכת, מתמחה בטיפול בנשים ובילדים, מנחה ומרכזת קורסים בתחום הרפואה המשלימה
זמן קריאה: 2 דקות
חג הפסח הממשמש ובא מלווה, פעמים רבות, בעליה במשקל. ההתכנסויות המשפחתיות, ארוחות החג העשירות והזמן הפנוי הרב יחסית, מביאים אותנו, לא אחת, לצרוך יותר קלוריות ממה שאנו צורכים בימים שבשגרה. קשת הרגשות והתחושות הרחבה שחג זה מעורר – החל מרגשות של שימחה וכלה בתחושות של מתח ועייפות – מספקת טריגר נוסף לגשת למקרר ולחטוף עוד משהו לאכול.
על מנת להתמודד עם אכילת היתר במהלך ימי החג, עלינו ללמוד להתחבר לעצמנו בשלושה היבטים:
-
בהיבט הפיזי – לזהות מחדש את תחושות הרעב והשובע הטבעיות של הגוף.
-
בהיבט הרגשי – לתת מקום לתחושות שלנו, על כל גוניהן, ולקבלן.
-
בהיבט הנפשי – לחשוף את מקור הבעיה, את מה שחוסם אותנו, וגורם לנו למצוא את עצמנו שוב מול המקרר.
כיצד נתארגן במישור המעשי?
-
מומלץ להעדיף מצות קלות מחיטה מלאה (עשירות בסיבים תזונתיים ומשביעות לאורך זמן), על פני מצות רגילות.
-
כדאי לוותר על ממרח השוקולד שאנו כה אוהבים למרוח על המצות, ולבחור בממרח אבוקדו / טחינה / חומוס וכיוצא באלה.
-
על מנת להימנע מלחטוף מכל הבא ליד סביב שולחן הסדר, מומלץ לאכול ארוחה קטנה כחצי שעה עד שעה לפני ארוחת החג. ארוחה שכזו תאפשר לנו שליטה רבה יותר על כמויות וסוגי המזון אותם נבחר לאכול בארוחת החג.
-
בימי חול המועד, כדאי לאכול כשש ארוחות קטנות ביום, דבר התורם להגברת המטבוליזם, לשמירה על רמות סוכר קבועות בדם, ולהפחתת הצורך לנשנש בין הארוחות. ארגון הארוחות יסייע לנו גם לזהות את הצורך הרגשי המוביל אותנו לאכול, ויאפשר לנו לבחור להיענות לו בדרך אחרת.
-
מומלץ לא לאכול בזמן צפייה בטלוויזיה או במהלך שיחת טלפון, אלא לפנות זמן לאכילה.
-
כדאי לסדר את המזון בצלחת בצורה מצודדת, לאכול בישיבה, ולהקפיד ללעוס היטב (מומלץ – 50 לעיסות לביס), והכי חשוב – ליהנות מהאוכל ומהאכילה עצמה.
-
חשוב להקפיד על שתייה מספקת של מים (לא במהלך הארוחה). המים חשובים לתהליכי הרזיה, וכן למניעת בלבול בין תחושת צמא לתחושת רעב.
-
מומלץ להחזיק בבית מזון חלופי זמין, כגון: יוגורט במקום גלידה, פופקורן במקום צ'יפס, ירקות חיים חתוכים במקום ממתקים וכדומה.
-
בנוסף לכל המוזכר לעיל, כדאי לתכנן לעצמנו מראש לימי חול המועד מפגשים שאינם סובבים סביב אוכל עם חברים ו/או בני משפחה. אפשר לצאת לטיולים משותפים, לעשות עבודות יצירה עם הילדים, לרקוד, ללכת להופעה / הצגה ולמלא את עצמנו בתכנים מגוונים.
-
מומלץ גם לפנות זמן איכות לעצמנו, ולנצל את ימי חול המועד לקריאת הספר שמחכה לנו מזה זמן על המדף, להקשבה למוסיקה שאנו אוהבים, לטיול על חוף הים וכד'.
-
כדאי להקדיש מחשבה לכך שחג הפסח הוא יותר מסדרה אינסופית של ארוחות. זהו חג שעניינו יציאה מעבדות לחירות… וזוהי הזדמנות נהדרת עבורנו להשתחרר מהשעבוד שלנו למזון ולאכילה וליהנות מחופש אמיתי.
בברכת חג פסח שמח ובריא,
תמר גולן – נטורופתית מוסמכת
בשאלות בנושאי בריאות ורפואה משלימה, ניתן לפנות לכתובת האי-מייל
tamargolan@effecTiv-e.co.il