סיבו (SIBO) – האבחנה שאסור לפספס והטיפול שעשוי לשנות את חייכם!
נפיחות, כאבים, שלשולים או עצירות – ורבים עדיין יוצאים מהמרפאה עם אבחנה כללית של “מעי רגיש”. בהרצאתה המרתקת בכנס “אוכלים בריא 16”, ד"ר שרון ברנר הציגה אפשרות אחרת: לא תמיד מדובר במעי רגיש. לעיתים "האשם האמיתי" הוא SIBO (Small Intestinal Bacteria Overgrowth) – שגשוג יתר של חיידקים במעי הדק.
ד"ר שרון ברנר התמחתה בטיפול ב-SIBO והיא משלבת טיפול קונבנציונלי יחד עם טיפול טבעי. היא עובדת כרופאת משפחה בקליניקה בכרמיאל בהסדר עם קופ"ח כללית, מקבלת בקליניקה פרטית ומציעה גם סדנאות ותוכניות ניקוי רעלים, שינוי הרגלי תזונה וליווי חולים עד להחלמה גם בקבוצות.
אחרי לימודי הרפואה למדה במכללת רידמן תזונה טבעית ורפואת צמחים אינטגרטיבית, ידע שהיא משלבת בטיפול שלה. היא משתפת את הקהל כיצד נכנסה לתחום הטיפולי הזה: אירוע שחוותה בעצמה ואבחנה את עצמה ב-SIBO.
דרך שילוב של רפואה קונבנציונלית, טיפול טבעי, תזונה מותאמת ועבודה עם מערכת העצבים, היא הראתה כיצד אבחון נכון וטיפול מדויק יכולים לשנות את איכות החיים של אלפי מטופלים הסובלים בשקט.
לפני הכול – הרגעת מערכת העצבים
ד"ר ברנר פתחה את ההרצאה בתרגיל נשימה סרעפתית: שמים יד על הבטן, בשאיפה סופרים עד 4 ובנשיפה עד 6, בעיניים עצומות.
תוך מספר דקות של התרגיל הפשוט לביצוע הזה מרגיעים את מערכת העצבים ומעבירים אותה ממצב סימפתטי (סטרס) למצב פארא-סימפתטי (רוגע) תודות להשפעתו על עצב הוואגוס.
היא ממליצה לבצע אותו בשגרה אפילו רק מספר דקות ביום או כאשר צריך להירגע. השפעת הסטרס על מערכת העיכול משמעותית והיא תמיד תהיה חלק מהטיפול.

חשוב להרגיע את מערכת העצבים. תמונה: Pexels
IBS – Irritable Bowel Syndrom (תסמונת המעי הרגיז) ו-SIBO
רבים מאובחנים בטעות כסובלים מתסמונת המעי הרגיז (כיום נוטים לקרוא לזה מעי רגיש), למרות שהם בעצם סובלים מ-SIBO לא מאובחן. יש הבדל משמעותי בין שתי האבחנות, והטיפול בהן שונה לחלוטין, למרות שלעיתים יש שילוב של שתי הפתולוגיות.
רבים הסובלים מ-SIBO עוברים את כל הבדיקות ללא ממצאים ומקבלים אבחנה של מעי רגיש למרות שהם בעצם סובלים מ-SIBO לא מאובחן ולא מקבלים טיפול ומענה לסבל שלהם.
לעיתים רבות (מדי) לא שוקלים את האפשרות של SIBO בגלל חוסר מודעות לנושא וגם בגלל הדמיון בסימפטומים של השניים. אבחון נכון יוביל לטיפול המתאים, להקלה בסבל ולחזרה לתפקוד מלא.
אפשר לטפל ב-SIBO, להצליח בטיפול ולהרגיש טוב יותר. לפעמים זה ממש משנה חיים.
ההתעניינות ההולכת וגוברת בנושא מביאה אלינו מחקרים חדשים ויש הערכה כי בין 60% ל-80% מהסובלים ממעי רגיש סובלים גם מ-SIBO. שתי התסמונות האלו נפוצות מאד בעולם והקשר ביניהן משמעותי מאד – סיבה טובה להפיץ את הידע הזה.
סימפטומים של מעי רגיז/רגיש
כאבי בטן ונפיחות חוזרים, תחושת נפיחות וגזים בעיקר אחרי ארוחות. שינויים בהרגלי היציאות: שלשול, עצירות או שילוב של שניהם. התסמינים נוטים להחמיר בתקופות של עומס ולחץ נפשי.
מיקרוביום, מיקרוביוטה ו-SIBO
במעי שלנו יש מגוון של מיקרואורגניזמים: חיידקים, פטריות ווירוסים, זהו המיקרוביום האנושי. מיקרוביוטה היא אוכלוסיית חיידקי המעיים האישית של כל אחד ואחת כאשר לכל אחד מאיתנו אוכלוסיית חיידקים האופיינית לו והרכבה תלוי בגורמים רבים ושונים והוא גם משתנה בהתאם לתזונה, אורח החיים, תרופות וגורמים רבים נוספים.
כשהמיקרוביוטה במעי שלנו מאוזנת, שקט ונעים לנו בבטן. כאשר היא יוצאת מאיזון, נוצר כר פורה להתפתחות של מיקרואורגניזמים פתוגניים מחוללי מחלות שונים.
כאשר מדברים על SIBO, מתכוונים לשגשוג יתר של חיידקים שלא אמורים להיות במעי הדק.
המיקרוביום של המעי הגס שונה מזה של המעי הדק ומכיל אוכלוסיית חיידקים שונה. אם הם מגיעים למעי הדק הם גורמים לסבל רב.
חיידקים שמקומם הטבעי במעי הגס, שנדדו מסיבה זו או אחרת למעי הדק, יגרמו שם לשלל תופעות לא נעימות ומכאיבות בשל העובדה שהם מתסיסים עמילנים וסיבים וגורמים להיווצרות גזים ולנפיחות בבטן.

אחד הסימפטומים האפשריים: נשירת שיער. צילום: Pexels
סימפטומים אופייניים ל-SIBO
נפיחות בטנית משמעותית מיד אחרי ארוחה או בלי קשר לארוחות, שלשולים, כאבי בטן, ריפלוקס, בחילות, מחסור בוויטמינים ובמינרלים מאחר והפגיעה במעי גורמת לפגיעה בספיגה שלהם.
מסיבה זו, יש פגיעה בספיגת החלבונים וייתכן מצב של בעיות בעור, נשירת שיער, כאבי ראש, סחרחורות, ערפול מחשבתי, מצבי רוח משתנים, מחלות אוטואימוניות למשל פסוריאזיס ואף פגיעה בבריאות הנפשית. יכולה להיות גם ירידה בצפיפות העצם וכאבי שרירים או מפרקים.
הסימפטומים לא מופיעים רק בבטן וקשה לקשר אותם ל-SIBO ללא בדיקה מקיפה.
מערכת העיכול – מבנה ותפקוד
לדופן המעי מבנה מיוחד שאחראי לתפקוד התקין שלו. פגיעה במבנה תפגע בהכרח גם בתפקוד.
גורמים נוספים החשובים לתפקוד התקין של מערכת העיכול הם: כמות מספקת של חומצה הידרוכלורית המופרשת בקיבה, אנזימי עיכול המופרשים מן הלבלב, מלחי מרה המופרשים מן הכבד וכיס המרה ואחראים לפירוק ולספיגה תקינה של שומנים ותנועה פריסטלטית תקינה של מערכת העיכול בכיוון ובתזמון הנכון.
גל תנועה שוטף את המעי כל 90 דקות ודוחף את תכולתו קדימה במערכת. גל זה נוצר על ידי חלבון הנקרא מוטילין ביחד עם מערכת העצבים האנטרית, מערכת עצבים עצמאית לחלוטין שנמצאת בדופן המעי ואחראית על התפקוד שלו: תנועתיות המעי, הפרשת אנזימי עיכול, רוק, חומצת קיבה, מיצי מרה, זרימת דם במערכת העיכול וכדומה.
חשוב לזכור כי במערכת העיכול יש כל הזמן תנועה קדימה. כאשר התנועה הפריסטלטית נפגעת, ייתכן מצב של תנועה לאחור בכיוון ההפוך. ובמקרה כזה, חיידקים שמקומם במעי הגס עלולים להגיע למעי הדק, לשגשג ולייצר ריכוז של חיידקים שלא אמורים להיות שם. כך בעצם נוצר SIBO.

ד"ר שרון ברנר בכנס "אוכלים בריא 16". צילום: ליאור שני
הנזק למעי שנוצר ע"י SIBO
- נזק למיקרווילי, שלוחות זעירות דמויות אצבעות היוצאות מהשטח החיצוני של אפיתל המעי. תפקידן של השלוחות להגדיל את שטח הפנים של המעי הדק ולשפר את ספיגת הנוטריינטים.
- פגיעה באנזימי Brush Border, אנזימים שנמצאים על אפיתל המעי הדק ועל המיקרווילי וחשובים לעיכול הסופי של המזון לפני הספיגה.
- פגיעה בספיגת שומנים, כולל בספיגה של ויטמינים מסיסי שומן A,D,E,K וחומצות שומן חיוניות ותת-ספיגה של ויטמין 12B, מגנזיום, סידן וברזל.
- פגיעה בקומפלקס המוטורי הנודד – דפוס תנועתי במערכת העיכול שתפקידו לנקות את המעי הדק ולדחוף קדימה שאריות מזון, חיידקים, ריר ופסולת לכיוון המעי הגס. זה גורם משמעותי מאד בהתפתחות של SIBO.
- מעי דליף שגורם לאי-סבילות או לאלרגיות למזון, למחלות אוטואימוניות, ואי סבילות להיסטמין.
תסמונת המעי הדליף
התסמונת הזו עלולה להופיע יחד עם SIBO. מה גורם לזה?
בין תאי המעי יש חיבור מיוחד שנקרא tight junction, שמונע מעבר רעלנים, חלבונים לא מעוכלים, חיידקים ופתוגנים מהמעי לזרם הדם. אם החיבור הזה נפגע, מולקולות שלא אמורות לחדור אותו חודרות לזרם הדם ועלולות לעורר את מערכת החיסון ולגרום לתגובה אלרגית או אפילו למחלות אוטואימוניות.
מה יכול לגרום ל-SIBO
קלקול קיבה, תסמונת המעי הרגיש, שימוש תכוף באנטיביוטיקה, צריכה של מזונות מעובדים, מחלות סיסטמיות, בעיות מבניות במעי הדק או בסביבתו, הידבקויות במעיים בעקבות ניתוחים או פציעות, ניתוחים בריאטריים (קיצור קיבה או מעקף), כריתת קיבה, ניתוח קיסרי, אפנדוקטמיה (ניתוח להסרת התוספתן) או כל ניתוח המערב פתיחת בטן יכול להוות טריגר להתפתחות של SIBO.
מחלות סיסטמיות או מצבים הקשורים ל-SIBO
תסמונת המעי הרגיש, מחלות מעי דלקתיות, צליאק, פיברומיאלגיה, ריפלוקס, תת-תריסיות, כבד שומני, סוכרת – שכיח מאד, דיברטיקוליטיס, אבנים בכיס המרה, אקנה, רוזציאה, Restless Leg Syndrome (תסמונת הרגליים חסרות המנוחה), ציסטיטיס אינטרסטיציאלית (תסמונת השלפוחית הכאובה), סקלרודרמה (טרשת רקמת חיבור) ופנקריאטיטיס כרונית (דלקת לבלב כרונית).
כל אחת מן המחלות הללו עלולה לגרום להתפתחות של SIBO. חשוב לזכור בהקשר זה כי לא תמיד יופיעו כל הסימפטומים.
בדיקות
ד"ר ברנר משתפת חוויות של המטופלים שלה שעושים את כל הבדיקות, ולכאורה הכול נראה תקין אבל הם עדיין סובלים מתסמינים, חלקם קשים מאד, וממליצה במצב זה לעשות בדיקה מיוחדת ל-SIBO – זוהי בדיקת נשיפה פשוטה שמגלה איזה סוג של SIBO יש למטופל.
הבדיקה קיימת בבתי החולים ומחייבת התחייבות של הקופה, ואם יש צורך ניתן גם לפנות למעבדות פרטיות.
בבדיקה שותים סוכר, הוא נספג ויוצר גזים במערכת העיכול. הבדיקה תגלה שניים מתוך שלושת הסוגים של SIBO ואת הסוג השלישי קל לזהות לבד. אפשר לקבל הפניה לבדיקה מרופא גסטרו בקופת החולים.
סוגים שונים של SIBO
חשוב לאבחן את הסוג המדויק של ה-SIBO על מנת להעניק את הטיפול הנכון.
להלן הפירוט של שלושת הסוגים:
- SIBO-D מימן – מאופיין בשלשולים.
- SIBO-C מתאן – לרוב לא מופיע אחרי "קלקול קיבה", מאופיין בעצירות (שלעיתים עמידה לטיפול) או בחילות והתגובה שלו לטיפול איטית יותר. הסוג הזה עלול לגרום להשמנה ויש לו פחות נטייה לגרום לחוסרים תזונתיים.
- SIBO מימן גופרתי – מאופיין בשלשול ובעצירות וניתן לזיהוי לבד לפי גזים עם ריח חזק של גופרית שהאדם סובל מהם.
כל אחד מהסוגים השונים נגרם על ידי חיידקים האופייניים לו והטיפול בהם יהיה שונה לכן חשוב לבצע את הבדיקה לפני שמתחילים את הטיפול.
פיברומיאלגיה, IBS ו-SIBO – מחקרים
מסתבר שיש קשר בין שלוש המחלות הללו. בבדיקות נשיפה מתגלה בשלושתן רמה חריגה של לקטולוז (סוג של סוכר), מה שמעיד על חפיפה בין שלוש האבחנות הללו. משערים שרעלנים שחיידקי ה-SIBO מפרישים גורמים לרגישות יתר לכאב (היפראלגזיה).
כמו כן, משערים כי החיידקים האלו גורמים לייצור מוגבר של ציטוקינים (חלבונים של מערכת החיסון) אשר גורמים לתגובה דלקתית סיסטמית חריפה ומצאו שהם קשורים לפיברומיאלגיה.
בנוסף, הוכח במחקרים כי חולי פיברומיאלגיה ותסמונות כאב נוספות סובלים לא פעם מחדירות מעי.
מחקר גדול וחשוב הראה כי שימוש ב-PPI כלומר תרופות נוגדות חומציות כגון: לוסק, אומפרדקס, נקסיום, לנטון וכדומה, מגביר בצורה מתונה את הסיכון ל-SIBO וחשוב לציין שאלו תרופות נפוצות מאד וחלקן נמכר אפילו ללא מרשם.
גם שינויים הורמונליים יכולים לגרום להתפתחות של SIBO.

הגוף יכול לשקם את עצמו כשמקשיבים לו. צילום: Pexels
הטיפול הקונבנציונלי ב-SIBO
ב-SIBO מסוג מימן (הקל יותר לטיפול) מטפלים באנטיביוטיקה עדינה יחסית בשם לורימקס.
ב-SIBO מסוג מתאן מטפלים באנטיביוטיקה חזקה יותר בשם נאומיצין יחד עם לורמיקס. היא קשה יותר לגוף ויש לה תופעות לוואי לא פשוטות, ביניהן פגיעה אפשרית בשמיעה.
לכן, לפני החלטה על טיפול זה, חשוב לבצע בדיקה גנטית שתשלול זיקה לתופעת הלוואי הזו או לבחור בטיפול הטבעי.
הטיפול הטבעי ב-SIBO
הטיפול הטבעי ב-SIBO חייב לכלול טיפול תזונתי שמטרתו, מלבד מיגור החיידקים, גם שיקום של מערכת העיכול מהנזק שנגרם לה, על מנת שתוכל לחזור לתפקוד תקין.
התזונה המתאימה למצב זה היא דיאטת Fodmap – תזונה דלה בסוכרים ובפחמימות פשוטות שנוטות לתסוס במעי.
הטיפול הטבעי כולל גם צמחי מרפא ותוספים שתפקידם לשקם את מערכת העיכול, וצמחים בעלי פעילות אנטי מיקרוביאלית טבעית.
ד"ר ברנר מציינת כי הטיפול הטבעי עדיף, כי בטיפול אנטיביוטי לפעמים המחלה חוזרת אחרי שנה.
מחקרים מוכיחים כי הטיפול הטבעי יעיל יותר מהטיפול הקונבנציונלי, אבל הוא צריך להיות מדויק ומוקפד.
במקרים עקשניים במיוחד ניתן לשלב את הטיפול האנטיביוטי עם הטיפול הטבעי. לשילוב הזה יש תוצאות טובות בד"כ.
הטיפול התזונתי הטבעי כולל פרוטוקול מדויק של תזונה בשני שלבים שפתחה ד"ר ניראלה ג'קובי מאיטליה מומחית לטיפול במערכת העיכול שפיתחה שיטת טיפול ב-SIBO. בשיטה הזו יש דגש על תזונה, על אורח חיים ועל התאמת השינוי התזונתי לשלבי הטיפול השונים תוך דגש על שיקום הנזק שנגרם למערכת העיכול.
שלב א':
הפחתת העומס החיידקי ושיקום מערכת העיכול על ידי הימנעות ממוצרי חלב, גלוטן, סוכרים ופחמימות, ללא דגנים, ללא פירות, ללא ירקות עמילניים והגבלה של מזונות מותססים וכל רכיב תזונתי שעלול להחמיר את המצב, ובמקביל צריכה של חלבונים ושומנים.
בשלב זה נותנים משקה אלוורה יחד עם ל-גלוטמין לשיקום ריריות מערכת העיכול, אנזימי עיכול ופרוביוטיקות מיוחדות שנחקרו בהקשר הזה.
שלב ב':
מתן צמחים אנטי מיקרוביאליים לטיפול בחיידקים ששרדו כגון: אורגנו וברברין (חומר פעיל הנמצא בצמחי מרפא).
התהליך כולו לוקח בין 3-2 חודשים, ואחריו ניתן לחזור בהדרגה לתזונה רגילה ובריאה. בהתחלה יש רגישות לסיבים תזונתיים, לכן יש להשיבם בהדרגה כאשר מערכת העיכול השתקמה.
טיפים חשובים
מספר תוספים זמינים שניתן להשתמש בהם:
- פסיליום – מסדיר יציאות ומשפר את תפקוד מערכת העיכול.
- ל-גלוטמין ואלוורה – מסייעים בשיקום ריריות מערכת העיכול.
- במקום נוגדי חומציות ניתן להשתמש בצמח הנקרא אולמוס.
המלצות נוספות:
- מומלץ להכין או לקנות לחם טחינה או לחמים מקמח שקדים.
- חשוב ללמוד לקרוא תוויות – להימנע ממזונות מעובדים, סוכר, חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, ממתיקים מלאכותיים וחומרים משמרים.
- מאד מומלץ וחשוב לעבור אבחון מסודר וטיפול אצל מטפל מוסמך לטיפול ב-SIBO.
- חשוב להרגיע את מערכת העצבים בטכניקות פשוטות: נשימה סרעפתית/נשימה ואגאלית, יוגה, מדיטציה או פסיכותרפיה.
המסר המרכזי שעלה מההרצאה היה ברור: לא חייבים לחיות עם סבל מתמשך במערכת העיכול. ידע, אבחון מדויק והתאמה אישית של טיפול – תזונתי, רפואי ורגשי – יכולים להוביל להקלה ואף להחלמה.
ד"ר ברנר מקבלת מטופלים בקליניקה הפרטית שלה בהררית, שם היא מתגוררת והיא זמינה גם בזום. היא עובדת גם כרופאת משפחה בקופת חולים.
עוד מכנס "אוכלים בריא 16":
המנבא הכי חזק לאושר ולהצלחה שנחשף בכנס "אוכלים בריא 16"
חשבתם שזה בריא? הסדנה שגילתה לנו איפה באמת מסתתר הסוכר
כנס "אוכלים בריא 16": סוף שבוע ללב ולנשמה



