barimax1125_Fly
sujok_Fly

מה הטעות הנפוצה ביותר בתזונה של סוכרתיים?

מאת: איריס פלג
זמן קריאה: 3 דקות
רבים מחולי הסוכרת מאמינים שכל מה שעליהם לעשות הוא לעבור לתזונה נטולת סוכר, והם אינם מבינים מדוע רמת הגלוקוז בדמם נשארת גבוהה ואף עולה. למה זה קורה ומה צריך לעשות?

מה נכון לאכול? (123RF)

barimax1125_IN

או מה הקשר בין סוכרת, סוכר ו"ללא-סוכר"?

סוכרת היא מחלה מטבולית אשר מתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז (סוכר) בדם ובשתן. שמה של המחלה בעברית, אשר קושר אותה ישירות לסוכר, יש בו משהו מטעה ומבלבל. בלבול אשר מייצר תפיסות מוטעות לגבי המחלה, והתנהגויות מוטעות בכל הנוגע להתמודדות עמה. במאמר זה אנסה להכניס קצת סדר ולהאיר את אחת מהטעויות הנפוצות ביותר בהתמודדות עם סוכרת.

הקשר שבין פחמימות וסוכר

הגלוקוז שבדם נוצר מפירוק הפחמימות שאנו אוכלים, ונועד לספק לתאי הגוף את האנרגיה הדרושה לצורך תפקודם.

במקרה של סוכרת, חל כשל בתיפקודו המנגנון האחראי על ויסות רמת הגלוקוז בדם, וכתוצאה מכך עולות רמות הגלוקוז לערכים גבוהים ומסוכנים.

טיפול נכון בסוכרת חייב להיות משולב עם צריכה מוגבלת ומדודה של פחמימות, במטרה לעזור באיזון של רמת הגלוקוז בדם, ולמנוע ערכי גלוקוז חריגים, מאחר ומערכת הויסות הטבעית אינה מתפקדת ולא מסוגלת למלא משימה זו בעצמה.

סוכר הוא סוג של פחמימה. עם זאת, חשוב להבין, שכל הפחמימות שאנו אוכלים, ולא רק הסוכר, מתפרקות בגופנו לגלוקוז. שרמת הסוכר בדם מושפעת מהכמות הכוללת של כל הפחמימות במזון ולא רק מהסוכר שבו. פחמימות יש גם בקמח, לחם, פסטה, אורז, תפוחי אדמה, פירות, קטניות, חלב, דבש ועוד.

מה הטעות הנפוצה ביותר אצל סוכרתיים?

הטעות הרווחת ביותר, שסוכרתיים רבים נכשלים בה, היא ההנחה שמרכיב הסוכר במזון הוא האחראי העיקרי, אם לא הבלעדי, לרמת סוכר גבוהה בדם. וכפי שציינתי, לשמה של המחלה בשפה העברית יש תרומה לא מבוטלת לכך.

הנחה מוטעית זו, מביאה סוכרתיים רבים לצרוך מוצרים "ללא סוכר", תוך מחשבה שמוצר כזה הוא הפתרון לכל בעיותיהם, וניתן לצרוך ממנו ללא הגבלה. רבים משוכנעים שכל מה שנדרש מהם, הוא להחליף את כל מוצרי המזון שלהם למוצרים ללא סוכר, והם אינם מבינים למה רמות הגלוקוז בדמם נשארות גבוהות או אפילו עולות. הבעיה היא בכך שהדברים נעשים בצורה עיורת, מבלי להתיחס לכמות הפחמימות הכוללת במוצר. רבים כלל אינם מודעים לכמות הפחמימות במוצרים שהם צורכים, ואינם יודעים שמוצרים רבים שמתהדרים בסימון "ללא-סוכר", אינם מכילים פחות פחמימות, ולפעמים אף יותר, ממוצרים מקבילים, שכן מכילים סוכר.

תזונה נכונה לסוכרת

לפעמים עדיף 'עם סוכר' (123RF)

איך זה שמוצרים ללא סוכר אינם מכילים בהכרח פחות פחמימות?

לעיתים קרובות נעשה שימוש בממתיקים פחמימתיים כמו מלטיטול וסורביטול, שתורמים גם הם לחשבון הפחמימות הכולל. קיימים אף מקרים שבהם משתמשים בתחליפי סוכר כמו דבש,  סילאן או ריבה, שכמות הפחמימות בהם דומה לזו של הסוכר, ואינם תורמים כלל להורדת כמות הפחמימות.

מעבר לכך, חלק מן המוצרים הרלוונטיים, כגון עוגיות, דברי מאפה וחטיפים, מכילים פחמימות רבות, שכלל אינן נמצאות בסוכר, אלא בקמח ובשאר מרכיבי המוצר.

מה עוד כדאי לדעת על מוצרים ללא סוכר?

אז מה עושים?

המפתח לסוכרת מאוזנת, הוא צריכת פחמימות במידה הנכונה. חשוב לבדוק את הסימון התזונתי על גבי האריזות ולהשוות את כמות הפחמימות בשני סוגי המוצרים, ולהפעיל שיקול דעת. יש להימנע מקניית מוצרים בתפזורת, ללא סימון תזונתי הולם. כאשר יש הבדל של גרמים בודדים בכמות הפחמימות בין עוגייה רגילה לעוגייה ללא סוכר, אני מעדיפה ליהנות מטעמה האמתי של העוגייה הרגילה, תוך ההקפדה שלא לצרוך מעבר לכמות הפחמימות הרצויה. גם אם אני מוצאת הבדל משמעותי יותר, יתכן שאעדיף שתי עוגיות רגילות במקום שלוש או ארבע עוגיות ללא סוכר, כשאני מביאה בחשבון את כל השיקולים של טעם, בריאות, מחיר וכדומה.

מתי בכל זאת יש חשיבות למוצרים לא סוכר?

במרבית המשקאות הקלים והמוגזים, יש כמויות אדירות של סוכר. בנוסף על כמות הפחמימות הגדולה, המצאות סוכר נקי ללא מרכיבים נוספים כגון שומנים, חלבונים וסיבים תזונתיים, גורמת לספיגה מהירה של הסוכר ולקפיצה חדה ברמת הסוכר בדם, ולכן אינם מומלצים כלל לסוכרתיים. רוב הפחמימות במשקאות אלו, או כולן, מקורן בסוכר, ולכן גרסת הדייאט, שאינה מכילה סוכר, יכולה לתרום להפחתה דרמטית בכמות הפחמימות. עדיין מומלץ להתייחס לסוג הממתיק ולשקול מול ההשלכות הבריאותיות. אישית, אני מעדיפה מים או סודה.

הבהרה:

אין להבין מהאמור לעיל שכל המוצרים ללא סוכר הם חסרי תועלת לסוכרתיים ואינם ממלאים את ייעודם בהפחתת כמות הפחמימות. יש כאלה שבהחלט ראויים ועושים את העבודה.

אבל כדי לדעת לבחור במוצרים הנכונים, חשוב להבין, לבדוק ולהשוות.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו