Spirulife_Shocomaca_fly
Spirulife_Shocomaca_fly

סדר ט"ו בשבט כהלכתו

מאת: נירה שניידר, יועצת תזונה, מומחית לריפוי טבעי, M.A. בתזונה הטבעית, מרצה בכירה במכללת רידמן
זמן קריאה: 3 דקות
מתחילים במרק ערמונים, ממשיכים עם ירקות ברוטב שזיפים ומקנחים ביין צימוקים ופודינג פירות עסיסי. נירה שניידר מציעה מתכונים טעימים לארוחת החג

צילום: pixabay

barimax1125_IN

סדר ט"ו בשבט גובש על ידי חכמי הקבלה במאה ה-17 במגמה להשריש את אהבת ארץ ישראל ליהודים בתפוצות הגולה וכמו כן לזרז את הגאולה. על פי מסורת זו, אנו  חוגגים בעריכת טקס מיוחד הנקרא סדר ט"ו בשבט. בסדר זה נהוג להתכנס לארוחה חגיגית, לקרוא קטעים מן המקורות ולשיר שירים העוסקים בשבח לעץ ולשפע פריו. בארוחה זו נהוג לשתות בסדר מסויים ארבעה כוסות יין, יין אדום ויין לבן ולאכול מגוון סוגי ומיני פירות כסמל לאהבת הטבע ולאהבת נופי הארץ. סדר שתיית גווני היין מסמל את המעבר בין חילופי עונות השנה, מסיומו של החורף ועד ראשית האביב.

להלן מספר מתכוני בריאות  טבעוניים  לארוחה חגיגית  זו. את היין ניתן להמיר בשתיית יין צמוקים תוצרת בית שיכול להוות  כתחליף בריא וטעים למשקה היין  האלכוהולי, במיוחד עבור  הילדים.

הערה: חשוב להקפיד על תוצרת אורגנית של הפירות היבשים, שכן כידוע, בתהליך ייבושם נעשה שימוש במגוון חומרים רעילים.

יין  צימוקים

30 ג'ר צימוקים שחורים ליין אדום או צימוקים לבנים ליין לבן

120 cc   מים מנרלים

להשרות את הצימוקים במים כחצי שעה.

לטחון בבלנדר ולעביר דרך שק גבינה.

 

מרק ערמונים ודלורית 

3- 4 מנות

חומרים:

 3/4 כוס ערמונים קלויים ( ניתן להשיג בחנות טבע)

2 דלוריות  גדולות  קלופות וקצוצות

6 כוסות מים

אגוז מוסקט טחון

מלח לטעם ( מלח ים אנטלנטי או  מלח מן ההימליה) 

עירית,  או שמיר קצוצים –  אפשרות

 

 הכנה:

להכניס לסיר  את הערמונים הדלעת והמים  ולהביא לרתיחה.

להוסיף את המלח

להנמיך את הלהבה ולהמשיך לבשל  כ – 25  דקות או עד להתתרכות הדלורית.

לטחון בבלנדר את את הערמונים והדלעת  עד לקבלת מרקם חלק ולהחזיר לסיר.

 להוסיף  אגוז מוסקט ולחמם שנית.

להוסיף עירית או שמיר קצוצים ולהגיש.

 

תבשיל פירות יבשים על מצע אורז בר

 חומרים:

1 בצל גדול קצוץ

1/2 ק"ג  צימוקים

כוס  שזיפים מיובשים  שחורים ( ללא חרצנים)

כוס  משמיש מיובש

100 גרם  שקדים קלויים חצויים

1 כוס מים

3 כפות סילאן טבעי 100% ללא תוספת סוכר

קינמון

עלי-דפנה

 

 הכנה:

לאדות את הבצל עד להזהבה.

להוסיף את הצימוקים, שזיפים והמשמשים, להמשיך לאדות כ 5- 8 דקות ,

להוסיף את המים ולהביא לרתיחה.

להנמיך את הלהבה ולהמשיך לבשל עד להיקוות המים.

להניח על האורז ולפזר את השקדים הקלויים מעל.

 

 אורז בר

להכניס 1  כוס אורז בר שטוף  דרך מסננת במי ברז לסיר עם 3 כוסות מים, מעט מלח ומעט פלפל לבן.

להביא לרתיחה. להנמיך את הלהבה ולהמשיך לבשל כ – 40 דקות ועד להיקוות המים.

להסיר את מכסה הסיר, לפרוס מגבת מטבח, לכסות שוב עם מכסה הסיר ולהשהות כ- 20 דקות.

 הערה: ניתן להשתמש בכל דגן אחר כמו: קינואה, אורז אדום

 

 סלט
אין סלט שלא שמח לתוספת
קראנצ'ית של אגוזים

 

סלט נבטים, רוקט ותפוח עץ ברוטב שקדים

חומרים:

250 גר נבטים (מכל סוג )

כ- 20 עלי רוקט

1 תפוח עץ מתוק, חתוך לפלחים דקים

2 כפות חמאת שקדים

3 כפות שמן זית

11/2  מיץ סחוט

כפית דבש או מולסה

כף פרוזיליה קצוצה דק

כף עירית קצוצה דק

2 גזרים קלופים ומגוררים גס

3 כפות מים

מלח לטעם


הכנה:

בצנצנת קטנה מנערים את חומרי הרוטב ומשהים בקירור עד סמוך להגשה.

מעבירים את רכיבי הסלט לקערה.

מנערים שוב את הרוטב ויוצקים על הסלט.

מערבבים קלות ומגישים.

ניתן לעטר בחופן זרעי חמניה או דלעת.

 

 

רוטב שזיפים מיובשים 

מתאים לצקת מעל ירקות מאודים, טופו או אורז

 חומרים:

1 כף שמן שומשום

11/2 כוסות בצל אדום קצוץ דק

1/2 אננס חתוך לקוביות קטנות

1/2 כפית צ'ילי יבש

1/4 כוס  שזיפים מיובשים חתוכים לפיסות קטנות

21/2 כוסות  סיידר תפוחים

 3 כפות רסק  עגבניות *

1 כוס מיץ עגבניות *

1 כף חומץ תפוחים

1/2 כף מיץ לימון סחוט

מלח לטעם ( מלח ים אנטלנטי או מלח מן ההימליה להשיג בחנויות טבע)

פלפל שחור לטעם

הכנה:

במחבת גדולה מאדים  את  הבצל  עם השמן למשך 3- 5 דקות או עד להזהבה

מוסיפים את  האננס והצ'ילי  ולהמשך לאדות על להבה נמוכה יותר.

לערבל  בבלנדר או בפוד פרוססור את השזיפים המיובשים, הסיידר ורסק העגבניות 

להוסיף את תערובת  השיזפים הטחונים  למחבת עם  הבצל  והאננס המאודים  ולערבב היטב.

 להוסיף את מיץ העגבניות, חומץ, מלח, לימון ופלפל  ולהביא לרתיחה.

להמשיך לבשל על להבה נמוכה כ 10- דקות.

לצקת מעל הירקות, הדגנים, הטופו .

 

* רסק עגבניות: לשים 2 כפות עגבניות מיובשות אורגניות עם מעט מים בבלנדר ולערבל עד לקבלת הרסק.

* לערבל 3- 4 עגבניות בבלנדר או במעבד מזון עד לקבלת המיץ

 

 ברוקולי מאודה עם רוטב אגוזי קאשיו

הכנה:

 1 כוס עלי בזילקום טריים

 1/4 כוס אגוזי קשיו

1/4 – 1/2 כוס שמן זית

2 כפות מיץ לימון, סחוט טרי

2- 3 שיני שום, כתושות

1/2 כפית רוטב סויה, איכותי

 מלח לטעם

 פפריקה חריפה לטעם

 פלפל חריף לטעם

להכניס את כל החומרים לבלנדר ולערבב עד לקבלת מרקם חלק.

לצקת את הרוטב  מעל  1/2 ק"ג  פרחי ברוקולי מאודים.

 ברוקולי
ברוקולי. משתדך יפה עם רטבי אגוזים

 

פודינג פירות טריים

חומרים:

3/4 כוס

1 בננה בשלה

1/2 אבוקדו בשל

1/2 כוס אוכמניות

4 תותים

ניתן להשתמש בכל פרי העונה  כאשר האבוקדו והבננה מהווים את הבסיס.

 

 הכנה:

לטחון בבלנדר את הבננה והאבוקדו להוסף את יתר הפרות בהדרגה עד לקבלת מרקם אחיד וחלק.

להגיש.

גיוון: אפשר להוסיף 2- 3 אבקת חרובים.

תפוח
חג שמח

 

 

לאתר של נירה שניידר

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו