LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

נחושת - COPPER \ CUPRUM

מאת: ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה
זמן קריאה: 2 דקות
Jeliat_In

מקורות לנחושת:

סרטנים, חסילונים, צדפות, אגוזים, דגנים מלאים, (בעיקר כוסמת וחיטה מלאה), איברים פנימיים, שעועית, אפונה, פולי סויה, ירקות עלים ירוקים, פירות יבשים, פלפל שחור, שמרים.

תפקידים של נחושת:

נחושת היא מרכיב חיוני באנזימים שונים העוזרים בנטרול רדיקלים חופשיים. היא חשובה גם ביצירת כדוריות דם אדומות ובמטבוליזם של ברזל. מרכיבים הפעילים במערכת החיסונית חייבים רמה מסוימת של נחושת לתפקודם התקין.

גורמי מחסור וסימפטומים של נחושת:

דלדול עצמות, דלקת פרקים, מחלות לב, מחלות פרקים ורקמות חיבור, מחלות כלי דם, סרטן המעי הגס, אנמיה, הפרעות שלד בילדים, נטייה לריבוי מחלות של דרכי הנשימה, פגיעה בקואורדינציה, חולשה כללית, הפרעות פוריות, ירידה בתפקודים מנטליים.

נזקים מעודף של נחושת:צריכת יתר של נחושת גורמת לנזקים בכבד.

מנה יומית מומלצת (RDA) של נחושת:

2-3 מ"ג.

מחלות קשות וצריכת יתר של אבץ מפחיתים את הספיגה של הנחושת.

*מידע נוסף מאת ד"ר אטקינס מתוך הספר "עוצמת הריפוי של תוספי התזונה" בהוצאת פוקוס

נחושת: מקלה על החולים בדלקת מפרקים שיגרונית

הנחושת (copper) היא מינרל רב עוצמה. לא זו בלבד שמינרל זה מסייע ללב לתפקד בצורה טובה יותר, הוא אף מפקח על רמות הכולסטרול, הסוכר וחומצת השתן בגופנו. בנוסף, הוא מסייע לחיזוק העצמות, מגביר ייצור של תאי דם אדומים ולבנים, תורם לגדילתו של התינוק ומהווה טיפול חשוב בדלקת המפרקים השיגרונית. אולם בדומה לברזל, גם כאן חיוני לשמור על איזון נכון. חסר ועודף של המינרל עלולים להגביר את פעילות הרדיקלים החופשיים ובכך להגדיל את הסיכון ללקות במחלת לב או במחלות כרוניות ניווניות אחרות. בדיקה של רופא ובדיקות מעבדה יכולות לקבוע אם רמות הנחושת בגופכם גבוהות או נמוכות מדי.

רוב האמריקאים נוטים לסבול מחסר בנחושת ולא מעודף של המינרל. סקרים שנערכו לאחרונה מראים כי רק 25% מהאמריקאים צורכים כמות מספקת של נחושת. רובם מקבלים רק 60%-50% מהמינון היומי המומלץ, שהוא 2 מ"ג ליום בלבד. גם בקרב הצמחונים קיים סיכון לחסר במינרל, והצריכה המוגברת של סוכר תירס עתיר פרוקטוז שיכולה לדלדל את רמת הנחושת, מוסיפים על החסר הזה. כמו כן, חסר בנחושת נפוץ בקרב דיירי בתי האבות.

מינרל הנחושת והלב: חבר או אויב?

מינרל הנחושת חיוני לשמירה על יכולת השאיבה של הלב ולמניעת התפתחות של מפרצת (אניוריזמה, חולשה מסוכנת בדופן של כלי דם). קיומו אף מבטיח את צמיחתה של רקמת חיבור חזקה בעורקים, המעניקה עמידות בפני קרעים. רקמת החיבור של שריר הלב עצמו תלויה אף היא בנחושת לצורך מניעה של היחלשות שריר הלב על רקע תזונתי.

כאשר אנו מגבילים את צריכת הנחושת, אנו מאבדים אנזים הנקרא צרולופלסמין, נוגד חמצון חיוני שמגן עלינו מפני הנזק של הברזל החופשי.

חסר בנחושת נחשב לגורם משמעותי אפשרי למחלת לב כלילית. עם זאת, כמות גדולה יותר אינה בהכרח מועילה יותר; גם רמות גבוהות של נחושת בנוזל הדם עלולות להיות מסוכנות. מינון יתר מעודד את הכולסטרול להידבק לדופן הפנימית של כלי הדם, ומעלה בכך את הסיכון להתקף לב. ברמות תקינות תמנע הנחושת מצב כזה.

חוקר הלב הפיני, ג'וקה סלונן, גילה שבקרב גברים בעלי רמות גבוהות של נחושת קיימת נטייה גדולה יותר לרמות גבוהות של כולסטרול מחומצן מסוג LDL ("רע"). עמיתיו אישרו כי רמה גבוהה של נחושת (ורמה נמוכה של אבץ) קשורות קשר הדוק לעלייה בסיכון ללקות במחלת לב כלילית. מסיבות אלו, חשוב לפקח על רמת הנחושת שלנו באמצעות בדיקות דם.

אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. dan s

    למה לא לבדוק נחושת בבדיקת שיער ?