נזיד עדשים
נזיד עדשים בהשראת פרשת תולדות
"הלעיטני נא מן האדום-האדום הזה" ביקש עשיו מיעקב עת מכר לו את הבכורה תמורת נזיד עדשים (בראשית כ"ה, 29-34).
בהשראת הסיפור הזה (ובהשראת מתכון אמריקאי לשעועית אפויה) הכנתי נזיד עדשים, והרי לכם המתכון:
מצרכים:
7 כוסות נבטוטי עדשים אדומות (מתקבל מהנבטה קצרה של כ-250 גרם עדשים*)
3 כוסות מים רותחים
100 גרם רסק עגבניות אורגני – כדאי למהול בחלק מהמים
כוס עגבניות טריות בשלות חתוכות (אם הקליפה יורדת בקלות – מה טוב, אך אין צורך לקלף במיוחד)
1 בצל גדול חתוך לקוביות של כ-2 ס"מ
1 כף מולסה לא מתוקה
1 כפית פפריקה (מתוקה/חריפה/מעורבת – עניין של טעם)
1 כפית סומאק
מעט מלח, פלפל שחור טחון טרי, ואפשר גם תבלינים נוספים לפי הטעם.
אופן הכנה:
שמים את כל החומרים בסיר בינוני, מבשלים כחצי שעה על אש קטנה תוך בחישה מדי פעם, עד שהעדשים מבושלות דיין אך לא נמעכות, ונוצר רוטב סמיך. טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מגישים עם לחם כפי שנתן יעקב לעשיו, או עם דגן מלא כלשהו.
אפשר להשתמש גם בכל סוג אחר של עדשים או של קטניות אחרות. זמן הבישול יהיה ארוך יותר וגם הטעם והמרקם שונים במקצת, אבל תמיד יצא טעים.
* ואיך מקבלים 7 כוסות נבטוטי עדשים? אפשר לקנות נבטוטים מוכנים בחנויות הטבע (כ-3 קופסאות), אבל הרבה יותר כדאי להכין לבד: לוקחים כרבע קילו עדשים אדומות, רצוי אורגניות (בין יתר היתרונות של מזון אורגני, קטניות אורגניות נובטות יותר בקלות). משרים את העדשים במים למספר שעות או למשך הלילה, מסננים, שוטפים, ומשהים בתוך מסננת (או בכלי מיוחד המיועד לכך) למשך כיממה נוספת שבמהלכה רצוי לשטוף שוב לפחות פעם אחת נוספת.
אם לא הספקנו להתארגן על הנבטה, אפשר להסתפק בהשרייה קצרה של כשעה, אך אז מוותרים על חלק מהערך התזונתי וגם זמן הבישול ארוך יותר. במקרה כזה עדיף להתחיל לבשל את העדשים לבד, לאחר כרבע שעה להחליף את המים ורק אז להוסיף את שאר החומרים.
הארה לשונית: המילה "עדשים" היא בלשון נקבה והיא ריבוי של המילה "עדשה" שיש לה גם משמעות של כלי עזר למיקוד הראייה (עדשות ברבים). לעדשים ולעדשות יש צורה גיאומטרית דומה. אגב, גם באנגלית המילה lens (יחיד של עדשות) והמילה lentil (יחיד של עדשים) באות משורשים דומים.
הקשר בין אכילת עדשים לבין שיפור הראייה הוא עקיף: העדשים מכילות כמות גדולה של סיבים העוזרים לאזן את רמות הסוכר בדם, כאשר מחלת הסוכרת היא בין הגורמים המרכזיים כיום לעיוורון.
כמו-כן הן מכילות כמות מכובדת של אשלגן,התורם לאיזון לחץ הדם שגם הוא חשוב לשמירה על בריאות העיניים. מי יודע, אם יצחק היה אוכל במהלך השנים יותר מנזיד העדשים של יעקב ופחות מבשר הציד של עשיו, אולי לא היה מתעוור ורבקה היתה צריכה לחשוב על דרך אחרת לגרום לו לברך את יעקב.