מנה טובה לכל בית ישראל
.jpg)
ראש השנה הוא הזדמנות לקחת פסק זמן ממרוץ היומיום, להתבונן פנימה ולבחון את הדרך שבה אנחנו מנהלים את חיינו בממדים הנפשי והרוחני – אבל גם הגופני. בזכות לימודיי האינסופיים על בריאות ותזונה נכונה אני מקשיבה למורים רבים, ומגלה שמסר אחד עובר אצל כולם כחוט השני: אנו יכולים לאכול את המזון הבריא ביותר, אך אם איננו שלמים עם עצמנו ועם בחירות המזון שלנו ("האם מזון זה טוב עבורי?", "האם הוא אורגני?", וכו') – לא נוכל להפיק תועלת רבה מהערכים התזונתיים שבמזון. ולמעשה, במקרה כזה הורמוני סטרס שגופנו יפריש יפעלו כנגד כל תועלת תזונתית שיכולנו להפיק מהמזון הטוב.
ראש השנה מזמן לנו מפגשים מהנים עם משפחה וחברים סביב שולחן החג. איך מתמודדים עם הרצון לאכול בריא ועדיין לקחת חלק בארוחות החג וליהנות מחוויית האכילה המשותפת? באותו הקשר, לעתים קרובות אני פוגשת אנשים שחשים כל כך לחוצים בנוגע למזונות שהם אוכלים, עד שהם מפסיקים לצאת לאכול עם חברים או לצאת לחופשות. לטעמי, הם מחמיצים לחלוטין את מטרות החיים, שהן שמחה ובריאות.
אך מה לגבי חולי צליאק, או אלה הסובלים מאלרגיות למזונות מסוימים, מבעיות עיכול וכד'? הרי לא כולנו יכולים להתפשר על מזונותינו במסעדה או בבילוי בחוץ. נכון, לא תמיד אפשר להתגמש בקשר למזון, אבל בוודאי אפשר לבצע מספר שינויים פשוטים שיסייעו לנו להפיק הנאה מלאה מהבילוי בחוץ. כיצד? – בעזרת היערכות מראש.
גם אני, כמי שאלרגית למונוסודיום גלוטמט, מתמודדת עם האתגר הזה. עם הזמן פיתחתי דרכים ובעזרת טיפים פשוטים להיערכות מראש, אני יוצאת לבילויים וחופשות בלב קל וללא דאגות. המלצתי לשנה החדשה: בואו נאכל אוכל בריא, אבל בואו לא נשכח ליהנות מהדרך, גם כשאנחנו נאלצים לסטות ממנה לפעמים.
טיפים לקראת ארוחות החג או בילוי עם חברים
1. התקשרו למארחים לפני המפגש וספרו להם מהם המזונות העיקריים שאינכם יכולים לאכול (למשל מוצרי חלב, גלוטן וכד'). המארחים ישתפו אתכם במנות שהם מתכננים להגיש ויחד תוכלו לגבש מספר מנות אותן אתם יכולים לאכול ללא חשש. פעמים רבות כל הדרוש הוא שינוי קל במתכון או אימוץ חומרי גלם מעט שונים, כדי שתוכלו גם אתם ליהנות לפחות מ-2-3 מנות המוגשות לשולחן. כך, בשיחה אחת וידאנו שהצלחת שלנו לא תישאר ריקה על השולחן, וגם מנענו מבוכה מהמארחים.
2. הציעו להביא מנה משלכם. אני תמיד מציעה להביא סלט או קינוח, בהתאם לאפשרויות המזון העומדות בפניי. אם אני יודעת שלא אוכל ליהנות מהמנות המוגשות, אציע להביא מנת אורז עם קטניות, או סלט קינואה. כך אני בטוחה שיהיה לי מה לאכול. אם הקינוח הוא המנה הבעייתית מבחינתי, אציע להביא מנה אחרונה, למשל קערה עם קרם קשיו מקושט בפירות טריים.
3. בשולחן החג ובבילויים בחוץ מוגשים לקינוח, על פי רוב, גם פירות טריים. אולם, אם אני יודעת שבאירוע מסוים לא אוכל ליהנות מהקינוח (כי הוא מבוסס על סוכר, קמח, מוצרי חלב וכו'), אני לוקחת עמי בתיק עוגיות מהבית. לא צריך להיכנס להסברים מפורטים מדוע אנו לא אוכלים את כל המזונות. אני פשוט אומרת שיש לי אלרגיות, ורוב האנשים מקבלים זאת.
טיפים לקראת יציאה לחופשה
1. השתדלו ככל האפשר לצאת לחופשות במקומות בהם ידוע שיש מבחר של פירות וירקות. מומלץ למצוא מקום מגורים עם מטבחון, בו תוכלו לבשל לעצמכם.
2. לאלו מכם שאוהבים סמוד'יס: שיקלו לרכוש בלנדר נסיעות קטן, בעזרתו אפשר להכין כוס סמוד'י אחת בקלות.
3. ארזו במזוודה שקיות קטנות עם אגוזים שונים (אגוזי מלך, פקאנים, גרעיני חמנייה). אפשר גם לקחת חבילת צימוקים אורגניים, פירות מיובשים, תמרים ועוד. כל אלה הם חטיפים נהדרים כשאתם בדרכים.
4. קחו עמכם כוסמת אורגנית וכמה מיכלי פלסטיק. את הכוסמת אפשר להשרות, להוסיף פירות חתוכים ואגוזים וליהנות מארוחת בוקר מפנקת או חטיף משמח באמצע היום. אם יש לכם בלנדר קטן לנסיעות, אפשר אפילו להכין חלב משקדים או מאגוזים כתוספת למנה.
5. טיפ נוסף הוא לקחת במזוודה חבילת שיבולת שועל שאותה אפשר להשרות במשך הלילה, היכן שלא תהיו, וליהנות מארוחת בוקר טעימה או מחטיף לשעות אחה"צ.
6. לפני בואכם למקום חדש או לעיר לא מוכרת, בדקו מראש אם יש במקום חנויות טבע או חוות אורגניות. כמה דקות של חיפוש אינטרנטי לפני הביקור יכולות להוביל להרפתקאות נפלאות: זו דרך נהדרת להכיר את אנשי המקום, לטעום מוצרים מקומיים ואפילו לקבל מידע שימושי וטיפים מיוחדים לטיולים באזור.
מתכון חגיגי לראש השנה: תבשיל 3 שכבות של אורז, דלורית וירוקים בליווי אגוזים ורימונים
תבשיל 3 שכבות. צילום: ציונה מלמן
נהדר כמנה צמחונית עיקרית או כתוספת למנה בשרית. תבשיל השכבות יפה להפליא, לכן מומלץ להכינו בכלי זכוכית שקוף חסין אש.
רכיבים לשכבת האורז (כמות לשמונה סועדים)
2 כוסות אורז חום מבושל
* הערה: האורז צריך להיות מעט דביק, לכן הוסיפו בשלב הבישול עוד ¼ כוס מים. אורז עגול יהיה מצוין לתבשיל זה.
1 כפית שמן קוקוס
4 שיני שום כתושות או קצוצות
2 בצלים גדולים או 3 בצלים קטנים
1 כפית טימין מיובש או טרי
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
1 כפית מלח
טיפ: בזמן בישול האורז הוסיפו 2 עלי דפנה ו-4 כדורי פלפל אנגלי. בתום הבישול הם יצופו על גבי התבשיל ותוכלו להוציאם בקלות בעזרת כף.
רכיבים לשכבת הדלורית
2 דלוריות גדולות או 3 דלוריות קטנות
1 כפית מלח
רכיבים לשכבת ירוקים
2 צרורות עלי מנגולד או ערבוב של מנגולד וקייל
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
רכיבים לקישוט התבשיל
1 רימון מפורק לגרעינים
½ כוס אגוזי מלך שטופים ויבשים
½ כפית מלח גס
½ כפית טימין מיובש או טרי
2 כפות שמן זית
אופן הכנת שכבת האורז
1. פרסו את הבצל לפרוסות דקות ו"טגנו" במחבת קרמית עם שמן קוקוס, טימין ומעט מים. הוסיפו מעט מים כל כמה דקות, כדי שהבצל לא יישרף. השאירו את המחבת על האש במשך 12-15 דקות, עד שהבצל מוזהב ומתקתק.
2. הוסיפו שום ובשלו במשך 2 דקות.
3. קחו חצי מכמות הבצל שבמחבת והוסיפו לאורז המבושל. את המחבת עם הבצל הנותר הניחו בצד, בהמשך נבשל בה עלים ירוקים יחד עם הבצל שנותר.
4. שימו בקערה את האורז עם הבצל והוסיפו כפית מלח וגרעיני כוסברה טחונים. ערבבו היטב.
5. העבירו את האורז מהקערה לכלי זכוכית חסין אש (עדיף שקוף) והדקו היטב כך שהאורז ייצור שכבת בסיס.
אופן הכנת שכבת הדלורית
1. קלפו את הדלורית בעזרת קלפן וחתכו לקוביות. את הדלורית אפשר לאדות או לבשל בסיר עם מים למשך כ-12 דקות, עד שהדלורית רכה אך לא ספוגית. את הדלורית ניתן לאדות עם הקליפה והגרעינים, ובתום האידוי אפשר להסיר את הקליפה והגרעינים בקלות.
2. שימו את הדלורית ללא הקליפה בקערה, וערבבו עד לקבלת מרקם חלק. הוסיפו כפית מלח, טעמו ותקנו תיבול אם צריך.
3. פזרו את תערובת הדלורית על שכבת האורז בצורה אחידה, כך שתיווצר שכבה עבה של דלורית מעל לשכבת האורז.
אופן הכנת שכבת הירוקים
1. שטפו היטב את העלים הירוקים. הפרידו את הגבעול הלבן מהעלה הירוק בעזרת סכין חיתוך. קצצו דק את הגבעולים ואילו את העלים הירוקים חתכו גס.
2. הוסיפו למחבת עם הבצל שנותר את הגבעולים הקצוצים ובשלו במשך 2-3 דקות. ייתכן שתצטרכו להוסיף מעט מים למחבת.
3. הוסיפו למחבת את העלים הירוקים החתוכים ובשלו במשך 2-3 דקות. לא להוסיף מים – העלים הירוקים צריכים להתבשל ללא נוזלים נוספים.
4. טעמו והוסיפו טימין או מלח לפי טעמכם האישי.
5. בעזרת כף פזרו בצורה אחידה את הירוקים שבמחבת על גבי שכבת הדלורית.
אופן הכנת קישוט התבשיל
1. הזליפו שמן זית על התבשיל, לאחר שיצא מהתנור. כך השמן לא יתחמצן.
2. קצצו או חתכו גס אגוזי מלך עם טימין מיובש. הוסיפו מלח וערבבו היטב. פזרו על התבשיל.
3. פזרו על המנה גרעיני רימון.
לחימום חוזר של התבשיל, שימו את כלי הזכוכית חסין האש בתנור בחום 180 מעלות לכ-15 דקות.
****
ההתבוננות הפנימית שלי לקראת השנה החדשה מובילה אותי למסע מסקרן באיסלנד. אשתף אתכם בחוויות, תמונות וסיפורי מסע בבלוג החדש שלי שיעלה לאוויר מייד בצאת החגים. וכן, ודאי שאתפשר על המזונות שאוכל. הידע שלי מוגבל באשר לסוגי המזונות הנגישים שם, ולכן פשרה ויצירתיות בהחלט ינחו אותי במהלך החופשה. העיקרון המנחה הוא להיות רגועה וליהנות מכל מה שאמצא לאכול.
ציונה מלמן היא שפית לאוכל בריא, מנחה סדנאות בישול בריא חווייתיות. לאתר הבית



