sujok_Fly
sujok_Fly

הממתיק שמזיק ללב שלכם

מאת: - מומחית לרפואת המשפחה ומומחית לרפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
מחקר חדש מצביע על כך שהממתיק הפופולרי הזה עשוי לבוא עם השלכות בריאותיות בלתי צפויות, במיוחד על הלב

הממתיק שמזיק ללב שלכם. צילום: pexels

Briaa_Nov_IN

במשך עשרות שנים, הממתיק אספרטיים משווק כחלופה נטולת קלוריות לסוכר – ונמצא במשקאות מוגזים דיאטטיים, מסטיקים ללא סוכר ומזונות דלי קלוריות.

מחקר פורץ דרך שפורסם בכתב העת הרפואי Cell Metabolism חשף מנגנון ביולוגי שבאמצעותו אספרטיים עלול להגביר את הסיכון לטרשת עורקים.

הכוונה למצב של הצטברות פלאקים (רבדים טרשתיים) בעורקים שעלולים להוביל להתקפי לב ושבץ מוחי.

צוות בינלאומי בראשות ד"ר קאו ממכון קרולינסקה, יחד עם עמיתיו בסין ובארה"ב, ערך את המחקר.

הוא מציע את ההסבר המפורט ביותר עד כה כיצד אספרטיים עלול להזיק לבריאות הלב וכלי הדם.

הממתיק אספרטיים מעלה אינסולין גם בהעדר סוכר

אחד הממצאים המרכזיים של המחקר הוא שאספרטיים מעלה משמעותית את רמות האינסולין, גם בהיעדר סוכר.

המחקר הראה שגם בעכברים וגם בקופים, צריכה של אספרטיים הובילה לעלייה של רמות אינסולין בדם.

החוקרים גילו שהשפעה זו מתרחשת דרך הפעלת עצב הוואגוס – מרכיב עיקרי במערכת העצבים הפאראסימפתטית.

"היה מפתיע לגלות שאספרטיים, למרות שאין לו קלוריות, יכול להעלות את רמות האינסולין בצורה כל כך דרמטית", ציין ד"ר קאו.

"זה מצביע על כך שהטעם המתוק עלול להטעות את התגובות ההורמונליות של הגוף, מה שמוביל להשפעות מטבוליות לא מכוונות".

אספרטיים נמצא במגוון רחב של מזונות מתועשים. צילום: pexels

אספרטיים נמצא במגוון רחב של מזונות מתועשים. צילום: pexels

אינסולין מוביל לדלקת

הצרות לא נעצרות באינסולין המוגבר.

החוקרים הוכיחו כי עליית הורמונים זו מעוררת תגובת שרשרת המובילה לדלקת בדפנות כלי הדם.

באופן ספציפי, הם זיהו מולקולה בשם CX3CL1 כאשמה העיקרית.

רמות גבוהות של אינסולין עוררו את תאי האנדותל (המרפדים את כלי הדם) לייצר יותר מהמולקולה הזו.

CX3CL1 פועל כמו מגדלור המושך תאי חיסון (מונוציטים ומקרופאגים) אל דפנות כלי הדם.

כשהם שם, תאים אלה הופכים דלקתיים ועוזרים בבניית פלאקים שומניים שהינם סימן היכר של טרשת העורקים.

כדי לאשר את המנגנון הזה, הצוות הסיר גנטית את הקולטן ל-CX3CL1 (הנקרא CX3CR1) בעכברים.

למרבה הפלא, כאשר הקולטן הזה הושבת, לאספרטיים כבר לא הייתה כל השפעה על היווצרות הפלאק.

הדבר מוכיח את התפקיד המרכזי של מסלול זה.

לא רק בעכברים

בעוד שחלק ניכר מהמחקר נערך בעכברים המועדים גנטית לטרשת עורקים, הממצאים אושרו גם בקופים.

לאחר צריכת אספרטיים, גם אצל הקופים נראו קפיצות ברמות האינסולין – כפי שנראה גם במכרסמים.

יתרה מכך, במודלים של העכברים, החוקרים הראו שמתן אינסולין בלבד (ללא אספרטיים) באמצעות משאבה מושתלת היה מספיק כדי להאיץ את צמיחת הפלאק.

לעומת זאת, הרס כימי של התאים המייצרים אינסולין בלבלב מנע את ההשפעות המזיקות של אספרטיים.

ממצא זה מחזק את הרעיון שהאינסולין הוא המניע המרכזי בתגובת השרשרת המקשרת בין אספרטיים למחלות לב.

צריכת אספרטיים על ידי קופים העלתה את רמת האינסולין. צילום: pexels

צריכת אספרטיים על ידי קופים העלתה את רמת האינסולין. צילום: pexels

ממתיקים מלאכותיים ובריאות הלב: ממצאים מדאיגים

מחקר זה מתווסף למספר הולך וגדל של ראיות המטילות ספק בבטיחותם ארוכת הטווח של ממתיקים מלאכותיים.

מחקר משנת 2022 שנערך בצרפת ועקב אחר למעלה מ-100,000 אנשים כבר קישר צריכה גבוהה יותר של ממתיקים מלאכותיים – במיוחד אספרטיים וסוכרלוז – עם סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

הממצאים החדשים מהמחקר הנוכחי מציעים הסבר ביולוגי לאותם נתונים אפידמיולוגיים.

על ידי גרימה לקפיצות של רמות האינסולין והפעלת תגובות דלקתיות, אספרטיים עשוי לגרום יותר נזק מתועלת.

זאת במיוחד עבור אנשים שהם כבר בסיכון לתסמונת מטבולית או סוכרת מסוג 2.

מה לגבי ממתיקים אחרים?

חשוב לציין שהמחקר התמקד אך ורק בממתיק אספרטיים.

הוא לא בדק ממתיקים נפוצים אחרים כמו סוכרלוז או סטיביה.

בעוד שחלק מהחלופות הללו הראו השפעות דומות במחקרים אחרים, המנגנונים הספציפיים שלהן עשויים להיות שונים.

כפי שמציינים המחברים, יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע אם כל הממתיקים המלאכותיים נושאים סיכונים דומים.

למאמרים אודות ממתיקים אחרים:

סטיביה – הדרך המתוקה להוריד את רמות הסוכר

אגבה – המתיקות שאחרי

סוכרלוז – סוכרה דיאט

האם כדאי להפסיק לצרוך אספרטיים?

הממתיק אספרטיים עדיין מאושר על ידי סוכנויות רגולטוריות גדולות כולל ה-FDA וה-EFSA, עם מגבלות צריכה מומלצות הנחשבות בטוחות עבור רוב האנשים.

אבל המחקר החדש הזה צריך להטריד צרכנים המודעים לבריאותם – במיוחד אלה המשתמשים בממתיקים מלאכותיים באופן קבוע כחלק מתוכנית לירידה במשקל או לניהול סוכרת.

"מה שמצאנו הוא קשר סיבתי ברור בין אספרטיים, אינסולין ודלקת כלי דם", אמר ד"ר קאו.

"למרות ששימוש מזדמן אינו מהווה סכנה משמעותית, צריכה לטווח ארוך או מוגזמת, במיוחד אצל אנשים עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים, עלולה להיות בעייתית".

כדאי שתפסיקו לשתות את זה. צילום: pexels

כדאי שתפסיקו לשתות את זה. צילום: pexels

לסיכום – קחו לתשומת לבכם

מחקר זה מדגיש דרך שלא הייתה ידועה עד כה שבה ממתיק פופולרי עלול להזיק ללב.

זאת לא על ידי הוספת סוכר או קלוריות, אלא על ידי שינוי התגובות ההורמונליות והחיסוניות של הגוף.

מה שעולה בבירור מממצאי מחקר זה הוא ש"ללא סוכר" לא תמיד אומר ללא סיכונים.

רוצים להגן על בריאות הלב? בססו את התזונה שלכם על מזונות אמיתיים ולא מתועשים.

ואם אתם רוצים לאכול משהו מתוק מדי פעם, הסתפקו בפרי ולא בתחליפים מלאכותיים.

מקורות

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413125000063

צרו קשר עם ד״ר דלית דרימן



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו