מטפורמין וויטמין B12
סכרת מסוג 2 (סוכרת שאינה תלויה באינסולין) היא מגפה עולמית שהולכת ומתעצמת בעשורים האחרונים. התפתחות המחלה קשורה בשילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים. הפתופיזיולוגיה קשורה בירידה בתפקוד תאי בטא בלבלב ותנגודת לאינסולין בפריפריה. תהליכים ביוכימיים ומולקולאריים רבים מעורבים בהתפתחות הסכרת וסיבוכיה. הטיפול במחלה מורכב משילוב של שינוי באורחות החיים ותרופות, שפיתוחן מבוסס על הבנת הפתו-פיזיולוגיה של המחלה.
מה בדיוק קורה שם
סכרת מסוג 2 נגרמת על ידי הפרעה בשני מנגנונים עיקריים – פגיעה בייצור ובהפרשת האינסולין מתאי בטא בלבלב מחד, והפרעה בפעילות האינסולין על איברי המטרה – כבד, שריר ושומן (תנגודת לאינסולין) מאידך. השמנה וחסר פעילות גופנית גורמים לעלייה בתנגודת לאינסולין, שהיא ההפרעה העיקרית הגורמת להתפתחות של מצב טרום-סכרתי ולבסוף לסוכרת מסוג 2. סכרת תופיע רק כאשר בנוסף לתנגודת לאינסולין תהיה גם הפרעה בהפרשת האינסולין.
מחלת הסכרת משפיעה ופוגעת במערכות רבות כגון לב וכלי דם, כליות, עצבים ועוד. חשיבות התזונה כחלק מטיפול במחלה, היא למעשה נקודה משותפת לרפואה המערבית והנטורופתיה. אומנם קיימים הבדלי גישות בראיה התזונתית וההתייחסות למזון כחלק מההתנהלות היומיומית במחלה, אך לשמחתי למרבית החולים יש מודעות תזונתית גבוהה ובחלק הזה הם די שולטים, בעוד ההכרה בחשיבותם של תוספי מזון כאמצעי לחיזוק הטיפול או כרפואה מונעת, דלה ביותר.
הקו הראשון
מטפורמין (ידועה גם כגלוקומין/ גלוקופאז') היא אחת מהתרופות הפופולאריות ביותר בעולם לטיפול בסכרת, ומהווה "קו ראשון" לטיפול במחלה.
בלקיחה דרך הפה, מטפורמין משמש לטיפול בסכרת מבוגרים, בה עדיין פעילים תאים בלבלב המפרישים אינסולין ובנשים הסובלות משחלות פוליציסטיות. כמו כן, התרופה מסייעת להורדת שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) ומסייעת להפחתה במשקל. תרופה זו שייכת לקבוצת הביגואנידים אשר מגבירות את רגישות רקמות השריר והשומן לאינסולין – התרופה מעלה את מספרם של קולטני האינסולין, משפרת את תגובתם, מורידה את התנגודת ההיקפית, וגורמת להגברת השימוש והניצול של גלוקוז ברקמות הגוף ההיקפיות.
התרופה מדכאת את התליך הגלוקוניאוגנזיס וכן מונעת פירוק של גליקוגן בכבד, קרי ייצור של גלוקוז על ידי הכבד. תרופה זו אינה מעלה את כמות האינסולין המופרש, ואין לה השפעה ישירה על תאי בטא.
בעיות ספיגה
מחקרים מראים כי שימוש במטפורמין עלול להשפיע על ספיגת ויטמין B12 על ידי שינוי בתנועתיות המעיים, בחיידקי המעיים או שינוי באנזים האחראי לספיגת ויטמין זה.
ויטמין B12 הוא ויטמין מסיס במים, אשר נחוץ למבנה תקין של כדורית הדם האדומה, לתפקוד נוירולוגי וסינתזה של די.אן.איי. ישנן עדויות שוויטמין B12 מסייע במניעת מחלות לב ואלצהיימר. ויטמין B12 נמצא בעיקר בבשר, מאכלי ים, ביצים ומוצרי חלב.
עד היום, התייחסו רק לצמחונים כאוכלוסייה בסיכון למחסור בוויטמין זה. חשוב לדעת שגם אוכלוסייה מבוגרת נוטה לסבול ממחסור, בגלל ירידה בספיגת המעי. כמו כן, זאת אותה אוכלוסייה, שסביר להניח שתחלה בסכרת מסוג 2.
סימפטומים למחסור בוויטמין B12 כוללים אנמיה, חוסר פריון, נוירופתיה (פגיעה במערכת העצבים), עייפות כרונית, אובדן זיכרון, בלבול ואפילו דמנציה. אנמיה ממארת, צורה חמורה של מחסור ארוך טווח בוויטמין B12, היא מחלה הגורמת לנזק נוירולוגי תמידי.
אבחון שגוי ומודעות הכרחית
הפרדוקס הוא, שסימפטומים של אנמיה ממארת לפעמים מתפספסים באבחנה ו"זוכים" לכותרת של נוירופתיה סכרתית, או נקשרים למחלה בגלל הדמיון הרב.
מבחינת הרופא, נוירופתיה היא תוצר לוואי של מחלת הסכרת והוא מטפל בה באופן ספציפי, בלי לעשות את ההקשר בין מתן המטפורמין לספיגה לקויה ומחסור של וויטמין B12. הסימפטומים, הן של אנמיה והן של סוכרת מסוג 2, כוללים עייפות כרונית, סחרחורות, ירידה בתיאבון, כאב עצבי, דיכאון, בלבול וחוסר יכולת להתרכז. ירידה בB12 נקשרת גם לעלייה ברמות הומוציסטאין, המגבירה הסתיידות עורקים.
מצד אחד מטפלים בסכרת ומנסים למנוע את הנזקים לה היא גורמת ומצד שני, בגלל חוסר מודעות או שמרנות, מתעלמים מתופעת הלוואי של התרופה, שעלולה לגרום לנזק בלתי הפיך!
כאן חשיבותה של הרפואה האינטגראטבית. בעוד שתפקידה של הרפואה לשמר את בריאותם של החולים ולאפשר להם אורח חיים תקין, מטרת הרפואה המשלימה, כשמה כן היא – תפקידה להשלים את הטיפול הקונבנציונאלי במטרה למנוע נזקים עתידיים, לשפר את איכות חייהם של החולים
לאחרונה לשמחתי, חלה עלייה במודעות וכבר בשלב ניפוק התרופה בבתי המרקחת, ממליץ הרוקח ליטול ויטמין B12 יחד עם התרופה לטיפול בסכרת. לצערי, מרבית האנשים עדיין חושבים ש "הנה, מנסים לדחוף לי עוד מוצר שלא ביקשתי", בלי להבין עד כמה הוא חשוב וקריטי לבריאות!
טלי כהן, נטורופתית talir78@gmail.com