מזונות על: טרנד אופנתי או תוספת הכרחית לתזונה?
האם אתה מרגישים עייפים, איטיים או מעורפלים נפשית?
האם גיליתם לאחרונה בבדיקות הדם שלכם שיש לכם הרבה חסרים תזונתיים או מדדים בעייתיים?
או יתרה מכך – האם אתם סובלים מתסמינים של ממש ומחלות כרוניות, כגון: משקל יתר, לחץ דם גבוה, סוכרת, מערכת חיסון ירודה ושומנים גבוהים בדם?
אם כן – ייתכן מאוד שהבעיה היא התזונה שלכם. או נכון יותר לומר, החוסר בתזונה נכונה ומזינה.
ושלא תטעו, אתם לא לבד בסירה.
למעשה, על פי נתוני המכון הלאומי ללב, ריאות ודם [1], שהינו חלק מהמכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בארצות הברית, בערך 1 מכל 3 מבוגרים מארה"ב סובל מתסמונת מטבולית, מקבץ של מצבים המגבירים את הסיכון למחלות לב, שבץ וסוכרת.
על פי מחקר שפורסם ב- 2019[2] השכיחות של התסמונת המטבולית משתנה באזורים שונים בעולם. רוב המחקרים מצאו כי למעלה משליש מהמבוגרים סובלים מתסמונת מטבולית, ושכיחותה עולה עם השנים.
ההערכה על פי אותו מחקר היא שכ-50% מבני 60 בארצות הברית סובלים מתסמונת מטבולית, ושימו לב לנתון הבא, בין 9.7%–15.7% מהמבוגרים בישראל, כשמעל גיל 60 מדובר כבר ב-25%. שזה המון לכל הדעות.
זה לא סוד שהתזונה המערבית מאופיינת ברמות גבוהות של מזונות מעובדים וג'אנק פוד הדלים ברכיבים חיוניים מחד, ועשירים בקלוריות ריקות, סוכר ושומנים לא בריאים מאידך. תזונה שגורמת לתחלואה הולכת וגוברת וללא מעט בעיות ספיגה.
המחיר הכבד של המזון המעובד
התקדמות הטכנולוגיה וייצור המזון המתועש והמעובד הפכו את צריכת סוגי המזון הללו לנגישה ובעיקר נוחה לכל כיס, מה שהוביל לדאבוננו לעלייה במחלות כרוניות כמו השמנת יתר, סוכרת ומחלות לב.
מנייר עמדה שפרסם משרד הבריאות הישראלי בספטמבר 2019[3] שנושאו: "צריכת מזון אולטרה מעובד והשפעתה על הבריאות", עולה כי כ-50% מצריכת המזון של בני נוער וכ-35% מצריכת המזון של מבוגרים בארץ היא מזון אולטרה מעובד המרוכז ועמוס במלח, סוכר וכמובן שומן (ולא מהסוג הבריא).
כל הנתונים המדאיגים הללו, מדגישים ביתר שאת את החשיבות של צריכת תזונה עשירה במזונות מלאים ועתירי רכיבים חיוניים, כשמזונות העל בראשם.
מזונות העל או בכינויים "סופר פודס" הפכו למילת באז בעולם התזונה והבריאות.
אבל מה הם בעצם סופר פודס, והאם הם מצדיקים את כל הרעש?
כמו שאומרים: "יצאנו לשטח לבדוק".
סופר פודס הם מזונות מלאים העשירים ברכיבים מזינים כגון: מינרלים, ויטמינים, חומצות שומן חיוניות, חלבון וסיבים תזונתיים.
הערך המוסף שלהם הוא בתכולה הגבוהה של פיטוכימיקלים (רכיבים צמחיים ייחודיים) ונוגדי חמצון, שהוכחו מחקרית כבעלי יתרונות בריאותיים מובהקים.
בואו נכיר 4 מזונות על מובילים ומחקרים תומכים רלוונטים
עשב חיטה
מזון-על ששימש ככלי טיפולי במשך מאות שנים ברפואה המסורתית כמו האיורוודה והרפואה הסינית, הנקטף מהזרעים הצעירים של צמח החיטה.
עשב החיטה דל בקלוריות אך עשיר בחומרים מזינים במיוחד: ויטמינים (ויטמין C וויטמין E), מינרלים ונוגדי חמצון עוצמתיים, כולל הגלוטתיון.
נוגדי החמצון נלחמים ברדיקלים החופשיים, מפחיתים מתח חמצוני ומגנים מפני מצבים בריאותיים כמו דלקת פרקים, סרטן ומחלות ניווניות עצביות.
הוכח כי לעשב חיטה מגוון רחב של יתרונות בריאותיים, כולל שיפור העיכול, חיזוק מערכת החיסון, הפחתת דלקת וקידום ניקוי רעלים.
וזה עוד לא הכל.
הודות לתכולת נוגדי החמצון הגבוהה שלו, כמה מחקרים מצאו כי עשב חיטה עשוי לעזור להרוג תאים סרטניים.
לפי מחקר אחד במבחנה שפורסם ב-2017[4], תמצית עשב חיטה הפחיתה את התפשטות תאי סרטן הפה ב-41%.
במחקר אחר במבחנה משנת 2011[5], עשב חיטה גרם למוות של תאים והפחית את מספר תאי הלוקמיה עד 65% תוך שלושה ימים מהטיפול.
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שמיץ עשב חיטה עשוי גם לעזור, בשילוב עם טיפול מסורתי בסרטן, למזער תופעות לוואי.
מחקר משנת 2007[6] מצא שמיץ עשב חיטה הפחית את הסיכון לפגיעה בתפקוד מח העצם, סיבוך שכיח של כימותרפיה, ב-60 אנשים עם סרטן השד.
מאקה
המאקה הינה פקעת שמקורה בהרי האנדים בפרו, בעלת סגולות רפואיות רבות.
היא שימשה ברפואה המסורתית להגברת האנרגיה והסיבולת.
התושבים המקומיים האמינו שיש לצמח תכונות המשפרות את התפקוד המיני והפוריות.
בנוסף, המאקה שימשה לחיזוק המערכת החיסונית, להקלה על תסמיני גיל המעבר, לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי ולוויסות ההורמונים.
המאקה עשירה בחומרים מזינים כמו ויטמינים B, C ו-E ומינרלים כמו ברזל, סידן ואבץ, מה שהופך אותו לסופר פוד עוצמתי ביותר.
סקירה רחבה שפורסמה ב- 2010[7] מצאה כי מאקה תורמת משמעותית להגדלת ספירת הזרע והניידות ומשפרת את התפקוד המיני.
אסאי
גרגרי האסאי, הם הפירות בעלי התכולה הגבוהה ביותר של נוגדי חמצון עוצמתיים שהוכחו כבעלי השפעות אנטי דלקתיות והשפעות בריאותיות.
הם נחקרים בתחומים שונים כגון הפחתת גורמי סיכון למחלות כמטבוליות, מניעת מחלות לב וכלי דם ותמיכה בבריאות המוח.
לפרי האסאי יש פרופיל תזונתי ייחודי, כיוון שהוא מכיל מעט שומן ודל בסוכר.
האסאי הוא פרי סגול קטן הגדל ביערות הגשם של האמזונס והיווה מזון עיקרי של ילידים במשך מאות שנים.
בעבר השתמשו בפרי באופן מסורתי למטרות רפואיות, לרבות שיפור העיכול וטיפול בגירויים בעור.
בשנים האחרונות הפך פרי האסאי לטרנד אוכל פופולרי בעולם המערבי, בייחוד קערות האסאי המפנקות לארוחת בוקר בריאה ומזינה.
על פי מחקר שנערך בוונצואלה[8], גרגרי אסאי מכילים מינרלים חיוניים כולל כרום, אבץ, ברזל, נחושת, מנגן, מגנזיום, אשלגן וזרחן.
כמה מהיתרונות הבריאותיים החזקים ביותר של האסאי מגיעים מהתרכובות הצמחיות שבו, כשהבולטים שבהם הם אנתוציאנינים, המעניקים לגרגרי האסאי את צבעם הסגול העמוק ופועלים כנוגדי חמצון המנטרלים את ההשפעות המזיקות של רדיקלים חופשיים. ככל שיש פחות רדיקלים כך יורד הסיכון למחלות כגון סוכרת, סרטן ומחלות לב[9].
מורינגה
עלי המורינגה מהווים את אחד מהמקורות הצמחיים העשירים לחלבון, חומצות שומן, סיבים תזונתיים, וויטמינים ומינרלים כגון סידן ברזל ומגנזיום וכן לנוגדי-חמצון שונים.
לא פלא שצמח המורינגה זכה לכינוי “הצמח הנלחם בתת-תזונה” במדינות מתפתחות.
בשנים האחרונות המחקר המדעי מגלה בצמח המורינגה עניין רב בהקשר של איזון רמות סוכר וכולסטרול ואפילו בהקשר של הגברת תפוקת החלב במיניקות.
הוא מכיל את הרכיב הנחקר זיאטין – הורמון צמחי הידוע בתחום עולם היופי והקוסמטיקה כרכיב אנטי-אייג’ינג.
מחקר על השפעת האנטי-איג’ינג של הזיאטין באוניברסיטת Aarhus בדנמרק, הדגים כי הזיאטין אכן מעכב את הזדקנות התאים ומעצים את יכולת התאים להתמודד עם נזק חמצוני אשר נמנה עם הגורמים לנזקים ולהזדקנות תאי העור.
כיצד עוד תורמים מזונות העל לבריאותנו?
שיפור וחיזוק מערכת החיסון
נוגדי חמצון סופר חשובים לתמיכה בתפקוד מערכת החיסון.
מחסור בהם עלול להגביר את הסיכון לזיהומים ולפגיעות נוספות במערכת החיסון.
ניסויים קליניים מצאו כי תוספת נוגדי חמצון יכולה לשפר באופן משמעותי תגובות חיסוניות[10].
משפרים בעיות עור
נוגדי חמצון ממלאים תפקיד מפתח בהגנה על העור מפני נזקים הנגרמים מרדיקלים חופשיים, העלולים להוביל לקמטים, כתמי גיל וסימני הזדקנות מוקדמים אחרים.
שיפור בעיות נשימה
רדיקלים חופשיים יכולים גם לפגוע במערכת הנשימה, לתרום למצבים כמו אסטמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD). נוגדי חמצון עשויים לסייע בהגנה על הריאות מפני נזק זה.
העלאת רמות אנרגיה והעצמת ביצועים ספורטיביים
על-ידי אספקת אנרגיה מתמשכת, הגברת אספקת החמצן לשרירים, הפחתת דלקת, סיוע בהתאוששות ושיפור המיקוד המנטלי.
קניות סופר פוד: מה חשוב לבדוק ברכישת מזונות על?
כדי להפיק את המיטב ממזונות העל, חשוב לחפש מוצרים העשויים מחומרים אורגניים וטבעיים, RAW וללא כל תוספות או חומרי טעם מלאכותיים.
כמו כן, חשוב לחפש מוצרים טבעוניים, שכן הם עומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר לאיכות ולטוהר.
חברה אחת שמציעה מוצרי סופר פוד סופר-איכותיים היא "ברא צמחים".
קבלו את החמישייה הפותחת של ברא צמחים
חמשת "מוצרי העל" המובילים של החברה כוללים פירות יבשים אורגניים של גולדן ברי, כמוסות עלי מורינגה, אבקת ספירולינה, אבקת מיץ עשב שעורה ואבקת אסאי.
גולדן ברי
פירות מיובשים אורגניים, בטעם חמוץ-מתוק וצבע כתום צהוב עשירים בחלבון, ויטמינים חומצות שומן חיוניות ונוגדי חמצון, מה שהופך אותם לתוספת נהדרת לתבשילים, סלטים, דייסות ושייקים.
מורינגה
ידועה ביכולות הריפוי שלה ומהווה מקור צמחי לחלבון, סיבים תזונתיים וחומצות שומן.
ספירולינה
אצה כחולה-ירוקה המכילה תרכובות חיוניות, חומצות אמינו ושומנים אומגה 3 ו-6.
האצה נחשבת למזון-על מזין במיוחד.
זאת בשל תכולה גבוהה של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ותרכובות מועילות אחרות.
אצות כחולות ירוקות הן מקור מצוין לויטמין B12, ויטמין K, ברזל, מגנזיום וחלבון מלא.
וזה עוד לא הכל!
אצות כחולות ירוקות מכילות תרכובות כמו כלורופיל ופיקוציאנין (Phycocyanin), בעלות תכונות עוצמתיות אשר מסייעות לניקוי רעלים.
כלורופיל מסייע בסילוק רעלים מהגוף, בעוד לפיקוציאנין יש תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות ויכול להפחית הצטברות של מתכות כבדות בכבד.
אבקת מיץ עשב שעורה
מסייע בניקוי רעלים טבעי ומעודד חילוף חומרים המכיל חלבונים, ויטמינים, מינרלים, ואנזימים חיים.
אבקת אסאי ברי אורגנית
מזון-על מרפא טבעי העשיר בנוגדי חמצון, חומצות אמינו, סיבים תזונתיים ותרכובות חיוניות.
חשוב לציין שכל המוצרים הללו הם 100% אורגניים, כשרים וטבעוניים וללא תוספות של סוכר.
הפכו את מזונות העל לחלק מהשגרה היומית שלכם
על ידי הפיכת סופר פוד לחלק קבוע מהשגרה היומיומית, תיהנו מהיתרונות של שיפור אנרגיה, ביצועים קוגניטיביים טובים יותר כולל בהירות מחשבתית, שיפור ומיקוד הזיכרון, ובריאות פיזית.
באמצעותם תוכלו להבטיח שהגוף שלכם מקבל את החומרים המזינים הדרושים לו כדי לתפקד במיטבו.
מוכנים להתחיל?
לחצו כאן ובחרו לכם ממבחר מזונות העל של "ברא צמחים"
למאמרים נוספים בנושא מזונות על:
התוספות שישדרגו את איכות החיים של צמחונים וטבעונים
מקורות
[1] National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI)
[2] Kobo, Ofer MDa,∗; Leiba, Ronit MAb; Avizohar, Ophir MDc; Karban, Amir MDd. Normal body mass index (BMI) can rule out metabolic syndrome: An Israeli cohort study. Medicine 98(9):p e14712, March 2019. | DOI: 10.1097/MD.0000000000014712
[3] נייר עמדה: צריכת מזון אולטרה מעובד והשפעתו על הבריאות, משרד הבריאות, ספטמבר 2022
[4] Gore RD, Palaskar SJ, Bartake AR. Wheatgrass: Green Blood can Help to Fight Cancer. J Clin Diagn Res. 2017 Jun;11(6):ZC40-ZC42. doi: 10.7860/JCDR/2017/26316.10057. Epub 2017 Jun 1. PMID: 28764290; PMCID: PMC5534514.
[5] Alitheen NB, Oon CL, Keong YS, Chuan TK, Li HK, Yong HW. Cytotoxic effects of commercial wheatgrass and fiber towards human acute promyelocytic leukemia cells (HL60). Pak J Pharm Sci. 2011 Jul;24(3):243-50. PMID: 21715255.
[6] Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8. doi: 10.1080/01635580701308083. PMID: 17571966.
[7] Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010 Aug 6;10:44. doi: 10.1186/1472-6882-10-44. PMID: 20691074; PMCID: PMC2928177.
[8] Neida S, Elba S. Caracterización del acai o manaca (Euterpe olerdcea Mart.): un fruto del Amazonas [Characterization of the acai or manaca (Euterpe oleracea Mart.): a fruit of the Amazon]. Arch Latinoam Nutr. 2007 Mar;57(1):94-8. Spanish. PMID: 17824205.
[9] Florence TM. The role of free radicals in disease. Aust N Z J Ophthalmol. 1995 Feb;23(1):3-7. doi: 10.1111/j.1442-9071.1995.tb01638.x. PMID: 7619452.
[10] Bendich A. Physiological role of antioxidants in the immune system. J Dairy Sci. 1993 Sep;76(9):2789-94. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77617-1. PMID: 8227682.