Jeliat_Fly
Bari15_Fly

מזון ודלקת

מאת: ד"ר ריקי לנגברג-N.D, נטורופתית
זמן קריאה: 2 דקות
אנחנו סופרים קלוריות, מדברים על שומן רווי ומה לא. אך על מדד הדלקת כבר שמעתם? מה הקשר בין עודף משקל לדלקת? מסתבר שלכל מרכיב בתזונה שלנו יש השפעה גם על תגבור או מניעת הדלקת, דבר המשפיע על בריאות הגוף כולו.
Jeliat_In

אנחנו כבר יודעים שלכל סוג מזון יש השפעה חיובית או שלילית על היווצרות דלקת בגוף. אנחנו חיים עם הדלקת בגופנו מבלי שנרגיש בה, אך בשלב מסוים הדלקת מתפרצת וזה בא לידי ביטוי בכאבים שאנו חיים איתם "בשלום" אך עם הזמן זה הופך למחלה כרונית. אם חשובה לכם תזונה בריאה, חשוב שתכירו את רמת הדלקתיות במזון אותו אתם אוכלים.

מהי דלקת?

דלקת נוצרת כתגובה של מערכת החיסון של הגוף מול מזהם שנכנס לתוכו. דלקת בהתחלה היא פנימית, תוך תאית. במקרה זה הביטוי יהיה בצורת אלרגיות, כאבי מפרקים נודדים, דיכאון וכדומה. תגובה דלקתית יכולה להשפיע בהתחלה על רקמה מסוימת כמו הברך או המרפק למשל, ומשם זה יתפשט לאזורים אחרים בגוף. לאחר שנים הדלקת הופכת להיות רב מערכתית וכרונית.

התזונה של העולם המערבי בו אנו חיים מכילה חומרים מעוררי דלקת במזון והם: חומרים משמרים, צבעי מאכל ומשפרי טעם, ממתיקים מלאכותיים, שומני טראנס וכדומה, מזון מתועש ומעובד עתיר קלוריות אך דל בערכים תזונתיים כמו ויטמינים מינרלים שכה חשובים לתחזוקת הגוף ובריאותו. מזונות אלה עלולים להביא להגדלת רמת הדלקתיות.

דלקת ועודף משקל 

עודף משקל תורם לתהליך דלקתי מהסיבה שתאי השומן מפרישים חומרים כימיים כמו חלבון מסוים המעורר דלקת. כשדלקת נוצרת הגוף מפנה את כל המשאבים והאנרגיה לטיפול בדלקת ומזניח טיפול בשאר המערכות. דבר זה פוגע במטבוליזם ופוגע ביעילות תהליכים נוספים אחרים. תזונה אנטי דלקתית מונעת היווצרות דלקות בגוף, תומכת ברמת מטבוליזם אופטימאלית, שומרת על גוף צעיר ומקטינה את הסיכון למחלות. במצב בו כל המערכות בגוף עובדות כהלכה, כולל המערכת המטבולית, נוצרת תשתית מצוינת לירידה במשקל.

מהי תזונה אנטי דלקתית?

המזון משפיע על גופנו והוא הגורם לכך שנראה טוב, או פחות טוב, נרגיש מלאי אנרגיה ובריאים או חסרי אנרגיה וחולים ואפילו אם נאריך שנים בבריאות או נסיים את חיינו באמצע הדרך עם מחלה קשה. המזון מספק לנו אבני בניין לגוף וגם למערכת החיסון המווסתת דלקות.

שומנים

אנחנו נוהגים לפסול אותם על הסף, אז זהו שלא כדאי.  ישנם סוגי שומנים המאיצים מצבי דלקת וסוגי שומנים נוגדי דלקת. השומנים הללו צריכים להיות מאוזנים ובשיווי משקל אחד עם השני. שומני טראנס החבויים תחת השם 'שומנים מוקשים' או 'שומנים צמחיים' מצויים במגוון רחב של מזונות ומזיקים במיוחד ומפריעים בפעילות האומגה 3 שהוא כה חשוב לפעילות נוגדת דלקת.

אומגה 3 הוא נוגד דלקת רב עוצמה וניתן לקבל אותו מהחי: דגי הים הצפוני כגון סלמון, טונה והרינג. ניתן לקבלו מהצומח: זרעי פשתן, עלים ירוקים כהים ואגוזי מלך.

אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון)

מזונות הפועלים כנגד רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הלא הם האוקסידנטים (מחמצנים) אשר מאיצים תהליכי הזדקנות, מעוררי מחלות ומעוררי תגובות דלקתיות ומשמרים אותם. ירקות ופירות מכילים כמויות גדולות של נוגדי חמצון כגון ויטמינים פלבנואידים וקרוטנואידים. על כן, חשוב להכניסם לתפריט היומיומי.

ירקות עליים ופירות בשלל צבעים ללא הגבלה, עדיף טריים, אגוזים וזרעים הם המזונות המכילים  את כל הטוב אשר יביא לכם מזור למחלות בגוף ובנפש.

לסיכום: אמצו תזונה המבוססת על מזון בסיסי הכולל דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות, אגוזים וזרעים במצויים בשפע בארץ, שתו הרבה מים ואל תוותרו על ספורט ומצב רוח טוב.

לאתר של ד"ר ריקי לנגברג-N.D

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו