כאן הגוף מדבר: מה למדנו בצום המיצים?
אנשים בוחרים לצום בדרכים שונות וממגוון רחב של סיבות. המרכזיות שבהן הן הרצון לריפוי טבעי, התפתחות עצמית, או צורך בחופשה ובשינוי. המשורר והמוזיקאי יענקל׳ה רוטבליט כתב על התנסויותיו בצום:
״הצום היא חוויה מזינה מאד. אפשר ללמוד בה הרבה על הקשר בין מה שאתה אוכל ואיך שאתה חי, ובכל מקרה מובטחת לך בסופה תחושת נקיות קלילות והתרוממות רוח״.
כאן נשאלת השאלה, איך חוויית צום, שהיא פעולה של הימנעות והתנזרות, יכולה להיות ״חוויה מזינה מאוד״ ? גם רומי, משורר סופי מהמאה ה-13 כתב על חווית הצום:
"ישנה מתיקות חבויה בריקנות של הבטן,… כאשר צמים, בכל רגע נולד שיר חדש מתוך האש, הערפל מתפזר, ואנרגיה חדשה גורמת לך לרוץ במעלה המדרגות שלפניך״.
ישנה תחושה הרואית לקראת צום, ואחריו. יש לאנשים משיכה מולדת ולעיתים גם רתיעה לקראת תהליך כזה. טרנד שהתחיל כבר בימי התנ״ך ורק צובר פופולריות בימינו, והנה גם רוטבליט וגם רומי מצביעים על השראה חדשה שנולדת במהלך צום.
הרבה יותר מ-Reset
העיקרון המרכזי והמדובר בתהליך צום מיצים או ניקוי רעלים הוא אפקט ה Reset, או תהליך של קפיצת מדרגה ו-איתחול מערכות. ה- Reset המדובר לא תמיד קורה לכל אחד ובכל צום. אבל עם תנאים נכונים וזמן, במצב מתמשך של צום, זוהי תופעה נפוצה.
כאשר אין אוכל לעכל אבל ישנה הזנה של אנרגיה מהמיצים, הגוף משנה את התיפקוד שלו ופונה לדרכי פעולה אחרות. כאשר חוזרים לאכול, הגוף אמנם חוזר לתיפקוד ומטבוליזם רגיל, אבל משהו גדול בכל זאת משתנה.
אנחנו משנים תיפקוד ומצב פעולה. יש חלון שבו עשויה להתרחש קפיצת מדרגה במקביל לשינוי המהותי הזה בתבנית של התיפקוד. אחד המפתחות לReset- המיוחל הוא רמת האנרגיה בגוף בזמן הצום. מערכת העיכול, שביום-יום מעסיקה את עיקר המשאבים שלנו, יוצאת במובן מסוים לחופש, וכך מתפנה אנרגיה. מקובל לחשוב שבזמן צום נהיה חלשים, וזה נכון מבחינה מסוימת, אך בפועל יש בהחלט עודף אנרגיה מסוג חדש.
לצום יש כוחות ריפוי, טיהור וטרנספורמציה אדירים. ישנם אנשים רבים שיעידו שעבורם חווית הצום היא ׳חוויה משנה חיים׳. ואכן השימוש בצום ככלי לריפוי או היטהרות מופיע כמעט בכל פינה בהיסטוריה של דת, מסורת ריפוי או דרך רוחנית.
בעידן הדיגיטלי, העיקרון והתחושה של תהליך הצום מזכירים לנו את פעולת המחשב או הטלפון הנייד. כאשר המחשב נתקע, או איטי מדי, אנחנו עוצרים את העבודה ועושים Reset: מכבים, מדליקים, ומתחילים מחדש. בכדי שההקבלה הזו תהיה מלאה, יש לומר שצום הוא לא רק תהליך של Reset צום הוא בהחלט תהליך של שדרוג, למידה, אופטימיזציה והורדה של ידע חדש.
צום מיצים – תהליך ריפוי והתפתחות הוליסטי
תהליך איתחול המערכות מתעורר בגוף לאחר 3-5 ימים של צום. הגוף מפנים את המסר של כניסה לתהליך בערך אחרי 72 שעות. המטבוליזם משתנה ומגוון רחב של מערכות הגוף עוברות תהליך של איתחול: גנים, אנזימים, הורמונים והמערכת החיסונית – כל אלו, ובעצם כל תא בגוף, משנים את פעולתם הרגילה. בצום הגוף מקבל מסר אחר ברמת התזונה. המסר הזה בהקבלה לחיים הוא גם בעל סמליות רוחנית: אם אין לי אפשרות להזין את עצמי מבחוץ, אני יכול להזין את עצמי מבפנים. ואכן הגוף פונה פנימה לפרק שומנים. הקסם בהקבלה הוא שבשומנים אנו מחזיקים את ההיסטוריה, ההרגל, והעבר שלנו. הלכה למעשה. כלומר כאשר אנו פונים פנימה, אנחנו פיזית משחררים את העבר שלנו.
לפיכך ניקוי רעלים הוא תהליך הוליסטי של גוף ושל נפש. בחלון ההזדמנות של צום מעמיק אנו פונים פנימה, מתנתקים מהזנה ומגירוי חיצוני של השגרה ומשקיעים אנרגיה בפירוק, עיבוד ושיחרור של העבר.
כאן הגוף מדבר: תובנות מצום המיצים
היופי והעוצמה בתהליך הזה נובעים מהעיקרון הפשוט בצום המיצים: כאן הגוף מדבר. זה לא רק מילים או קונספט, זוהי דרך החוויה הישירה. הריפוי, התובנות והתחושות שעולות בזמן הצום הן חלק מתהליך הוליסטי שהבסיס שלו הוא פיזיולוגי לחלוטין.
הגוף מדבר ובשקט מרפא את עצמו. בתהליך הזה אנו מקבלים הזדמנות להתבונן ולהתפתח. ואלו חלק מהתובנות שהצום מביא עמו:
1 הגוף סולח.
ואם נותנים לו, הוא נוטה לחזור לקצב ולפעימה של עצמו.
לכולנו יש הרגלים שליליים. לחלקנו יש תחושה של ניגוד, בלבול או ניתוק בין ׳מה אני רוצה׳ ו-׳מה טוב ובריא לגוף׳. כאשר אנו צמים ניתנת לנו הזדמנות לחוות עצירה, איפוס ושדרוג. כאשר הגוף מתאזן הוא נוטה לסלוח ולשדר לנו מה באמת נכון וטוב בשבילנו. יש לגוף קצב פנימי שמתגלה מחדש.
2 העוצמה של היכולת לפתוח דף חדש
היכולת לעשות שינוי ולקפוץ מדרגה מועצמת מתוך חווית הצום. כאשר אנו חוזרים לשגרה ישנו קונטרסט בין אפקט הדף הלבן לשגרה ולהרגלים שהיא מציעה לנו. הניגודיות הזו של הדף הלבן לעומת השגרה וההרגלים של העבר מעצימה אותנו לחוות ולבחור מחדש: מה הולך ומה נשאר.
3 מעבר ספונטני לתזונה בריאה יש לגוף משוב עצמי פנימי
אחרי צום אנחנו מגלים מחדש בדרך החוויה הישירה מהי תזונה בריאה. מעבר לרצון ללמוד ספרי תזונה ומתכונים, ישנה תבונה ספונטנית שמתעוררת מיד אחרי הצום.
דוגמאות בולטות לכך הן בזכות האופן שבו ספיגת המזון משתפרת והאופן שבו חושי הטעם מתחדדים: אחרי הצום מה שפעם היה מתוק הופך להיות מאוד מתוק, או מתוק מדי. כך ניתן בלי מאמץ להוריד את רמת הסוכר המזיק בתזונה, או להעדיף מתיקות של פרי לעומת ממתק סינטטי. אחרי 7 ימים של צום מיצים על פירות וירקות אורגניים בלבד, יש לנו יכולת ברורה ומועצמת להבחין בין אוכל בריא ומזין לבין אוכל פחות בריא או מזיק, כמו אוכל תעשייתי או ג׳אנק פוד. הגוף נעשה ער ורגיש ויותר, ומתעוררת יכולת של תיקון עצמי. היכולת להרגיש מהי כמות אוכל מספקת ומתי זה יותר מדי. היכולת להבחין במרכיבים סינטטיים באוכל, להבחין בין אוכל טרי למשומר או פשוט להרגיש את ההשפעה הישירה של מרכיבי המזון עלינו, ולדעת – זה כבר לא טוב בשבילי.
עוד דוגמאות: אחרי צום אנשים מפסיקים לאכול ג׳אנק פוד, בשר, חלב, ביצים, מורידים קפה וסוכר, או מפסיקים לאכול מאוחר בלילה. שינויים כאלה יכולים לקרות לבד גם בלי כוונה או משמעת עצמית מיוחדת. וכמובן כמובן, ישנו מעבר ספונטני לתזונה צמחונית או טבעונית, שמבוסס ישירות על תחושות הגוף ולאו דווקא על תפיסת עולם.
4 להיפגש עם הרגלים והתמכרויות
הצום והחזרה לאיזון נותנים יכולת חדשה להיפגש עם הרגלים והתמכרויות.
לגוף יש נטייה להתמכר כמעט לכל הרגל. במצב שגרה קשה לנו להתמודד עם החולשה הזו. קשה לנו לצאת ממנה כי הגוף רוצה עוד מהגירוי הידוע והמוכר. הצום שובר את מעגל הקסמים של הרגל שלילי והתמכרות. מכיוון שאנו מאפסים בהרבה מובנים את רמת הרגישות ורמת התלותיות שלנו במרכיב חיצוני, ניתנת לנו הזדמנות לשחרר התמכרויות והרגלים שליליים.
מעבר לזאת אחרי הצום קיימת תופעה טבעית של הורדת מינונים ללא מאמץ בין אם מדובר במזון, סטימולנט – כמו קפה או סוכר, תרופה, או התמכרות. יכול להיות שנחזור להרגל או למזון פחות בריא, אבל במינון ובתדירות הרבה יותר נמוכים.
5 מנקים את הראש והלב נפתח
צורת המחשבה שלנו מעוגנת בגוף, ולהיפך. מנקים את הגוף, מנקים את הראש והלב נפתח.
אחרי הצום אנו מגלים מחדש עד כמה צורת המחשבה, הרגלים, קונספטים ומשקעים מן העבר היו מקובעים בנו. מבלי שנדון בפסיכולוגיה או בפרטים הגוף משחרר ומדבר. לאדם החוזר מהצום יש מקום חדש לשנות את דפוסי המחשבה. ישנה נשירה טבעית של ספק וציניות, שכל כך מקובעים בסביבה שלנו, ומקום חדש לאופטימיות ושמחת חיים.
6 אופטימיות וכוח רצון
כוח הרצון, היכולת להעז, היכולת להאמין שוב שאפשר, הן יכולות שאפשר לחזק דרך הגוף. הן מושפעות לטובה או מוחלשות מהמצב הפיזי של הגוף.
החיים יכולים להיות קשים ומאתגרים. בשגרה, המוטיבציה וכוח הרצון שלנו מושפעים ישירות מהתוצאות, הנסיבות החיצוניות ומידת ההצלחה או הכישלון. אחרי ניקוי רעלים מעמיק מתעורר בנו כוח רצון חדש, שיכול להוביל לשינוי כיוון או למוטיבציה מחודשת. זאת בלי שום קשר לנסיבות. כוח הרצון והמוטיבציה מושפעים הרבה יותר ממה שחשבנו מהמצב הפיזי של הגוף ומרמת הרעלים במערכת.
7 לתקן, לנקות, לנער, לשדרג ולהתפתח
היכולת לראות עד כמה השגרה והסביבה שלנו מקבעת אותנו בכוחו של ההרגל.
לשגרה ולהרגל יש מקום וחשיבות באורח החיים. אנחנו צריכים שגרה ומתחזקים משגרה בריאה ומאוזנת שיש בה עקרונות של התמדה, קונסיסטנטיות וחילופי עונות. החזרה מהצום, מאפקט ה-Reset לשגרה הרגילה, מעלה מחדש את הרצון לתקן, לנקות, לנער, לשדרג ולהתפתח. אדם שחוזר מצום נוכח לראות את השפעת השגרה והסביבה באור חדש. קל יותר לראות עד כמה החברה משפיעה על הרגלי האכילה והשתייה שלנו, הרבה מעבר למה שאי פעם הסכמנו לו. אך להבדיל מתעוררת בנו התחושה והשאלה – האם זה טוב ונכון בשבילי?
כאן מתחיל השינוי והריפוי.
לבריאות.
______________________________________________________
לקראת צום אנשי המיצים People with Juice
9 ימים
14.11 – 6.11 ים המלח
לפרטים https://PeopleWithJuice.com 050-226-7596