GOODMUV_Fly
Briaa_Nov_Fly

מאקרוביוטיקה

מאת: אורית ניר, Ayurved Certificate-Pune University
זמן קריאה: 3 דקות
מאקרוביוטיקה, מכירים? התפיסה הבסיסית היא כי האדם הינו מה שהוא אוכל – האוכל משפיע על כל אספקט בחיינו, הן ברמה הפיזית והן ברמה המנטלית והנפשית. כל המחלות קשורות לעיכול המזון ורובן ניתנות לריפוי ע"י שינוי תזונתי.
Briaa_Nov_IN

תזונה בריאה עפ"י תורות המזרח הרחוק – מאקרוביוטיקה


רפואות המזרח


הרפואה ההודית, הרפואה הסינית והרפואה היפנית הן שיטות רפואה בנות כ- 5000 שנה. אלו הן שיטות שבהן התזונה מהווה יישום של פילוסופיות המתעסקות בהתפתחות העולם, האדם ומציאת העקרונות הפועלים ביקום.


מהי המאקרוביוטיקה?


המאקרוביוטיקה- "המחקר הגדול של החיים", היא שילוב של שלושת רפואות המזרח לתזונה המתאימה לאורח חיים מודרני ולמחלות הקשורות אליו.

התפיסה הבסיסית היא כי האדם הינו מה שהוא אוכל – האוכל משפיע על כל אספקט בחיינו, הן ברמה הפיזית והן ברמה המנטלית והנפשית. כל המחלות קשורות לעיכול המזון ורובן ניתנות לריפוי ע"י שינוי תזונתי. עיכול תקין משפיע גם על רגשות מאוזנים וצלילות חשיבה.

דוגמא פשוטה ביותר להשפעת מזון היא אכילת מזון מתובל מדי: הדבר יכול לגרום לצרבות ובעיות עיכול ועור ; עצבנות, חוסר סבלנות וזעם ברמה הרגשית; אי שקט ואי יכולת להתרכז ברמה המנטלית.

אכילת אוכל שהוא כבד לעיכול, יוצרת עייפות וכבדות, ליחה ואלרגיה, אך גם קהות חשיבה מנטלית, דיכאון ועצלות רגשית. מדוגמאות פשוטות אלו ניתן לראות כיצד אכילת מזון קל לעיכול מאפשרת לגוף להשקיע את האנרגיה הדרושה לעיכולו, בלי להשפיע לרעה על החשיבה והרגש, ומאפשרת תחושת חיות ואנרגטיות בכל הרמות. האוכל המעוכל משתנה לאנרגיה עדינה, המזינה את התאים והמוח. על כן תירגולים רוחניים רבים ממליצים על תזונה קלה לעיכול.

הרפואה המערבית תומכת בממצאים אלו, במוצאה כי מצב חומצי בדם מדכא את פעילות מערכת העצבים, ומצב בסיסי מגרה וממריץ את מערכת העצבים. כך אדם שדמו בסיסי יכול לחשוב בצלילות ובבהירות, לעומת אדם שדמו חומצי. המזון המותאם שומר על הדם בסיסי, ומונע היווצרות מחלות, מאחר ודם חומצי מהווה סביבה מתאימה להתפתחות בקטריות.


עקרונות עתיקים וחיים מודרניים


המאקרוביוטיקה משתמשת בידע על איזון הכוחות של יין/יאנג, המופיעים בטבע ובאדם ובמזון. היא משתמשת בתזונה כדי לפתור חוסר איזון פנימי וחיצוני, פתרון בעל השפעה שהיא חזקה לא פחות מהשפעת תרופות עשביות. התזונה היומיומית מאוזנת מבחינת עקרונות יין/ייאנג, עם התאמות המשתנות לפי העונות, רמת הפעילות של האדם, נטיות תורשתיות למחלות והאקלים בו הוא חי. בצורה כזו נשמר איזון. טעות נפוצה היא לקחת את התזונה הקיימת בחבל ארץ מסוים ולא לבדוק האם היא מותאמת לאקלים בחבל ארץ אחר עפ"י העקרונות של איזון החום/ קור / יובש / לחות ע"י האוכל.


מהם העקרונות המשותפים לכל הרפואות המונעות?


דגנים מלאים

העקרון המרכזי הוא תזונה קלה לעיכול, המבוססת על דגנים מלאים מבושלים. זהו מזון משביע, המאוזן מבחינת יין/ייאנג. דגנים מלאים הם פחמימות מורכבות, המעלות את רמת הסוכר בדם לאט במשך שעות רבות, ובכך מונעות צניחת סוכר ועייפות. קמח לבן חסר את הערך התזונתי המצוי בקליפה הדגן המלא שהוסרה (סיבים, ויטמינים), והופך לפחמימה ריקה ולא מורכבת.

התפתחות הדגנים מקבילה להתפתחות האדם, וכמו האדם, הם הופיעו אחרונים באבולוציה. על כן הם המתאימים ביותר למאכל האדם. בכל התרבויות קיים דגן מרכזי, עפ"י האקלים באזור, אשר תזונת האדם החי שם מתבססת עליו. לפיכך, בכל ארוחה חצי מכמות מהאוכל חייב להיות דגן מלא, כמו : אורז, חיטה, כוסמת, דוחן, וכדומה. 

העדפת חלבון מהצומח

בכל ארוחה יהיו גם ירקות וקטניות מבושלים. הקטניות מהוות את התחליף הצמחי לחלבון מן החי. ההעדפה היא מיעוט אכילת מוצרים מן החי, מאחר וחלבון מן החי הוא כבד לעיכול וגורם לחומציות מוגברת בדם ולתופעות לוואי, שאינן מופיעות באכילת חלבון מן הצומח. במיוחד נכון הדבר לגבי חלב פרה ובשרה.
 
בשבח האכילה האיטית

אכילה רק כשרעבים, ואי הדחקת רעב, מאפשרים להיות קשובים לגוף ולספק את צרכיו התזונתיים. שתיה רק כאשר יש תחושת צמא, שומרת על הרעב הבריא ולא "מכבה" את אש העיכול. כמו כן, במזון המבוסס על דגנים מלאים יש כמות רבה של מים, הנוספים בבישול הדגנים.

לעיסה איטית, כ- 30 פעם, ואי התעסקות בפעילות אחרת תוך כדי אכילה, מאפשרת התמקדות באכילה וזיהוי מצב השובע.

דגש רב מושם על אכילת אוכל חם בשעות קבועות ככל האפשר. האוכל המבושל מאפשר עיכול תקין, שהוא הבסיס לבריאות. מזון לא מעוכל נכנס לגוף כרעל. הבישול מתחיל את תהליך הפירוק של המזון, והגוף צריך להשקיע פחות אנרגיה בעיכולו. כך אכילה נכונה מגבירה את האנרגטיות והחיוניות של האדם.

הסוכר כרעל

דגש רב מושם במאקרוביוטיקה על הימנעות מסוכר. בעבר, מתוקים נצרכו בכמות נמוכה והיו טבעיים. המזון המעובד, הרווי במלח וחסר האנרגיה, מעורר השתוקקות לקבלת אנרגיה מהירה – סוכר.

סוכר לבן וחום הם מוצרים מזוקקים כימית, ומאוד קיצוניים מבחינת אפקט יין/ייאנג. הם פחמימה פשוטה, המתפרקת במהירות ומעלה במהירות את רמת הסוכר בדם.היא יוצרת השתוקקות חזקה לעוד מתוק, ונוצר מעגל המזין את עצמו ומכביד על הלבלב. הסוכר הופך את הדם לחומצי, גורם לעייפות, בריחת סידן, אנמיה והיפראקטיביות. יש להעדיף ממתיקים העשויים מפחמימות מורכבות, כגון: לתת אורז, לתת שעורה, או ממתיקים טבעיים כמו סירופ אגבה או סטיביה.


הפחתת שומנים


האדם המודרני צורך יותר מדי שומנים, המצויים במזונות מעובדים. הצורך ההישרדותי בשמן, הנאגר בגוף לזמני רעב, הפך לאויב. שומנים מוקשים מן החי, כמו חמאה, ושומנים רוויים תעשייתיים כמו מרגרינה, מכילים כולסטרול וגורמים למחלות לב, סרטן וסכרת. הם מכבידים על העיכול וגוזלים אנרגיה. על כן יש לצרוך מעט שמנים מהצומח בכבישה קרה, טחינה גולמית, זרעים, אגוזים ושקדים.

ולסיכום,
המעבר לתזונה שהיא לרוב מבוססת על אוכל טרי, לא מעובד, הנאכל בזמנים קבועים, תחולל שינוי ראשוני בבריאות אצל כל אחד. זאת בשל העובדה כי התזונה המערבית היא כל כך גרועה, שכל שינוי שלה, יגרום להטבה ויחזיר לגוף את החיוניות שלו.


"השימוש במזון המועיל לגוף הוא הגורם לצמיחה של האדם, בעוד השימוש במזון המזיק לגוף הוא הגורם למחלה" ( צאראק סמהיטה, טקסט היסוד של הרפואה ההודית) או אם תרצו… "מי שלא משקיע שעה בבישול האוכל, ישקיע שעה אצל הרופא".


למידע אודות אירווודה


למידע אודות תזונה בראייה סינית


לקבלת מידע אודות תזונה נכונה באמצעות המייל

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו