LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

כרום - CHROMIUM

מאת: ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה
זמן קריאה: 2 דקות
מהו כרום? מה מקורותיו? מה תפקידו? מהם הנזקים מעודף וחוסר ומה המנה המומלצת?
SmartKish_In

רמות סוכר לא מבוקרות והפרעות בעיבוד האינסולין אחראיות לרוב המחלות הכרוניות שלנו. מצבם של רבים ממטופליי טוב יותר מזה של עמיתיהם הנוטלים תרופות, בעיקר משום שאני מטפל בתנגודת לאינסולין שממנה הם סובלים. שנים רבות של ניסיון לימדו אותנו כי הגבלה בצריכת פחמימות היא הטיפול הקל והבטוח ביותר לעקיפת ההפרעה. עם זאת, התוסף התזונתי הטיפולי החשוב ביותר הוא הכרום (chromium).

כאשר נוטלים בקביעות את מינרל הקורט הזה, יש לו השפעה טיפולית רבה על מגוון הבעיות שנובעות מהתנגודת לאינסולין או שמוחרפות בגללה, כמו השמנת יתר, מחלת קרוהן ודלקת מעיים, כיבים, דלקת קיבה, טרשת נפוצה, מחלת מנייר, מיגרנות, תסמונת קדם-וסתית, אפילפסיה והפרעות פסיכיאטריות שונות.

תכונותיו של הכרום

הכרום הוא ללא ספק החומר התזונתי החשוב ביותר בתהליך חילוף החומרים של הסוכרים. מעל ל-90% מהאמריקאים סובלים מחסר במינרל זה, ולמרבה הצער, דווקא אלה שאצלם החסר גדול יותר זקוקים למינרל זה במידה הרבה ביותר. חסר בכרום הוא תופעה שמנציחה את עצמה. כאשר רמת הכרום בגופכם נמוכה, עולה התשוקה שלכם לסוכרים. אולם ככל שאתם אוכלים יותר סוכר, כך הולכים ומתדלדלים מאגרי הכרום שלכם. אמריקאי ממוצע צורך כ-68 ק"ג סוכר וסוכר תירס מדי שנה. אין פלא אפוא שהפרעות של תנגודת לאינסולין וחסר בכרום כה נפוצות.

אין דרך טובה, מלבד נטילת תוספים, כדי לבנות מחדש את מאגרי הכרום בגוף. פטריות, שעורה ודגנים מלאים מכילים אומנם את המינרל, אולם רק כאשר הם צומחים באדמה עשירה בכרום. מאכלי ים ובשר אמורים אף הם להוות מקור טוב למינרל, אך גם כאן צריכים בעלי החיים לגדול על תפריט עתיר כרום. ה"מזון" היחידי שעשיר באמת בכרום הם שמרי הבירה. לרוע המזל אנשים רבים רגישים לחומר זה או חשופים לזיהומי שמרים ולכן עדיף שלא ייטלו שמרי בירה.

גילוי "גורם הסבילות לגלוקוז", (Glucose tolerance factor) מולקולה שבמרכזה כרום, העניק למדע הזדמנות לראות את החשיבות הגלומה במינרל זה. מאז פיתחו מדענים תרכובות כרום שנספגות ומנוצלות ביתר קלות בגוף (לדוגמה, פיקולינאט ופוליניקוטינאט). ברגע שהגיעו תרכובות אלה לשוק התוספים, נערך שטף של מחקרים שסיפקו הוכחות מוצקות לתפקידו של הכרום בחילוף החומרים של האינסולין ובהיבטים אחרים של הבריאות.

תפקידים של כרום :

מסייע בתפקוד האינסולין ולכן חשוב באיזון הסוכר.

מקורות לכרום :

שמרי בירה, בשר וגבינות.

גורמי מחסור וסימפטומים של כרום :


במחסור שלו ייתכנו רמות גבוהות של סוכר, כולסטרול וטריגליצרידים בדם.
הפרעות במערכת העצבים כגון כאבים או אובדן תחושה.

נזקים מעודף של כרום :


חשיפה למנות גבוהות עלולה לגרום לפצעים בעור, קשיי נשימה ואף סרטן ריאות.


מנה יומית מומלצת (RDA) של כרום :


50-200 מיקרוגרם
חבלות, פעילות גופנית אינטנסיבית וזיהומים מעלים את הצריכה שלו.

 

 

 אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו