DVG_FlyR
Sequoia_Fly

כה אמר הפרופסור

Liat_IN

כה אמר הפרופ': על חיים, בריאות, רפואה וחולי

"אין עושר כבריאות" (בן-סירא ל, יח)

לחיים ולטבע זוויות שונות, לבריאות אלף פנים, לרפואה גישות שונות ולחולי שורה ארוכה של מחלות.
כל אלה שזוּרים זה בזה ומהווים את פסיפס החיים, הבריאות והחולי, סביב ישוּתוֹ של האדם.
בכתבה זו אביא כמה מעקרונות החיים, הבריאות, הרפואה והחולי – כפי שלמדתי ואני רואה, מרגיש ומאמין. כמה מהֲגִיגַי לפניכם.

ראשית דבר, מהי הגדרת הבריאות?

ארגון הבריאות העולמי (WHO (World Health Organization, הגדיר את הבריאות כדלקמן:
בריאות היא מצב של שלמות מבּחינה גופנית, נפשית וחברתית. היא איננה מסתכּמת בהעדר של מחלה או נכוּת. זו הגדרה כוללנית החובקת את בריאות הגוף, בריאות הנפש והאקולוגיה החברתית החיונית לבריאות האדם.

בדרך כלל אין אנו שואלים את עצמנו כיצד מרגיש אדם בריא. מסתבר שאדם בריא, פרט לשמחה פנימית אשר איננה יכולה להיות מתוארת, אינו מרגיש דבר: לא כאב, לא מיחושים כלשהם, לא דיכאון ולא עצבות או מרירות וכו'.
האמת ניתנת להיאמר שאין בעולמנו (או כמעט שאין) אדם בריא. לכל אחד יש בעיות בריאות כאלה או אחרות. מכיוון שאין כמעט אדם בריא בעולמנו, באה כתבה זו להרחיב דעת ותכניה מהווים חומר למחשבה.

משמעויות הבריאות

בריאות – בעברית, Health – באנגלית. מילים אלה נגזרות ממקורות לשוניים מעניינים.
בריאות נגזרת מלשון ברֹא. בריאה פירושה, בין היתר, יצירה, ויצירה מתקשרת תמיד עם שלמות. ליצירה באופייהּ של הבריאות תמיד יש אספּקטים חיוביים, בונים וזורמים.

המשמעות הבסיסית של המילה Health גם היא "שלמות". מקורה של מילה זו באותו שורש אנגלו-סכּסי שממנו נגזרות המילים holy ,whole ו-hale שפירושן בהקבלה: שלם, קדוש ותקין. כל הדתות רואות בשלמוּת האדם – בבריאותו המושלמת – דבר שיש לשאוף אליו.

מסתבר שבשלמות הבריאות יש גם ניגודים אשר משלימים זה את זה.
הדבר התחיל עוד בגן עדן. עץ הדעת עומד ליד עץ החיים. מול היצירה, והישות הטהורה, עומד החולי והמוות.
היִין והיַאנְג – סֵמל הטַאוֹאִיזִם – מצביעים על מהותה של השלמות שהיא מיזוג של ניגודים משלימים.
אומנות שמירת הבריאות קשורה ליכולתו של האדם לווסת בין הניגודים שבחייו ולהביא לביטוי בכל רגע נתון של חייו כל מה שיכול להוליד שלמוּת.

האיזון וההרמוניה כנוסחאות לבריאות

איזון והרמוניה הם בין מרכיבי החיים, שכאמור חלקם מנוגדים. זוהי נוסחה לבריאות.
איזון בעברית נגזר ממשמעות: "הַטה אוזן". הצורך להקשיב לרחשי הלב, לקולות הפנימיים ולרחשי הסביבה הקוסמית, ובכך הוא מוליד הרמוניה ואיזון הבריאות. זוהי מטלה לא קלה, ודרושה מוּדעוּת גבוהה ביותר על מנת להגיע אליה.
אותה מילה – אִיזוּן – אפשר שהיא נגזרת מהמילה מֹאזנַיים שעליהם, יום-יום, שעה-שעה, על האדם להניח עליהם את עשייתו היומית, לאַזנהּ ולהביאה להרמוניה, שפירושה כאמור בריאות.

ההרמוניה בגוף מתבטאת גם בתשתית התאים, הרקמות והאיברים המרכיבים אותו: כל איבר (או קבוצת איברים) ותפקידו. כל אלה מחוברים על ידי מה שנקרא "רִשתות תקשורת". הכּוונה למערכות הדם, הלימפה, העצבים וערוצי זרימת האנרגיה – המֵרִידְיָאנִים. אלה פּרוּשֹים על פני כל הגוף ומַגיעים אל כל פינה ופינה שבּוֹ. כך התשתית המרשימה הזאת מולידה את הצורך בהתייחסות כוללנית – הוֹליסטית בראיית הבריאות, החולי והרפואה. כל זה כשהוא מופיע כתשתית אחת יש להתייחס אליו כאל יחידה אחת, יחידה שלמה, הפועלת בהרמוניה מופלאה.

המחלה – מהותה ומשמעותה

יש הרואים במחלה כעין פסק זמן בבריאות. המחלה משמשת כעין תמרור אדום לאדם להתעורר ולפַתח מוּדעוּת כי משהו לקוי במסגרות חייו. המחלה היא ערעור שיווּי המשקל, הפרת האיזון, שיבוש ההרמוניה וחסימה בזרימת האנרגיה – אנרגיית החיים. תופעות המחלה יכולות להיות שונות: פגיעה במערך הגופני, הנפשי או הרוחני, או בשניים או שלושה מהם יחדיו.

התמרור האדום בא לומר לאדם: "תקן את הליכותיך, עשֵׂה הכול על מנת להשיב את האיזון וההרמוניה לאפיקיהם, עשֵׂה הכול על מנת להסיר חסמים בזרימת אנרגיית החיים". במילים אחרות: על האדם החולה לבדוק היכן שגה, היכן לא פעל נכון והיכן לא הקשיב לחוקי הטבע – חוקי היקוּם והקיוּם.

ברבים מן המקרים האדם יכול להסיר מעצמו את תופעות המחלה ולחזור ולהיות בריא, אך לעתים עליו לקבל סיוע מבחוץ בצורת תרופה – ארוּכָה ומרפֵּא – כזו או אחרת, על מנת שבריאותו תשוב אליו.
מחלה, לכשנרפֵּאת, מולידה החלמה. אותן האותיות אך בסדר הפוך.

ריפוי, רפואה וטיפול

ריפוי ורפואה במובנם הפשוט באים לסייע לאדם להיפּטר מסימני המחלה ולחזור להיות אדם בריא. לא אחת הדבר כרוך בטיפול כזה או אחר ורק אלו מולידים בריאות.
בלַעַז: cure, care ו-treat (בהקבלה: ריפוי, דאגה וטיפול) מקורם משורש לטיני אחד שמשמעותו: לרפא. המשמעות של לרפא היא לטפּל (treat). משמעותה השורשית של מילה זו מצויה בצרפתית העתיקה שאומרת: להתמיד עם משהו או לחתור למטרה מסוימת, וכאן הכוונה לחתור להביא לרפואה שלמה.
.
נפתוּלי החיים הִנם מורכבים ביותר. הם מתרחשים בגוף במכלול מספר עצום של תהליכים כימיים ותהליכים נפשיים ורוחניים. בתהליכים של חילוף החומרים נוצרים חומרי פסולת, חלקם רעילים ועל הגוף להפרישם כמה שיותר מהר. לגוף יש היכולת להפריש את חומרי הפסולת בשגרת החיים (שתן, צואה, זיעה, התעטשוּת, נשימה ונשיפה).

אך לעתים קורה שעל הגוף להאיץ את תהליכי ההפרשה דרך כל פתח אפשרי בגוף. פעולת חירום זו מתרחשת לא אחת בתהליכים לא נעימים, כמו למשל: כאבים, נזלת, שיעול, פריחה על הגוף, הקאה, שלשול, הזעת יתר, עליית חום הגוף, ועוד. ברפואה המערבית תופעות אלה מוגדרות כמחלות בעוד שבראיית הבריאות הטבעית-ההוֹליסטית אלו הם תהליכי ניקוי, החלמה ושיקום.

לפי התפיסה הטבעית-ההוֹליסטית אלה אינן מחלות אלא תהליכים אשר באים לשקם ולתקן את הגוף. אין בראייה הטבעית וההוֹליסטית התייחסות למחלות, אלא התייחסות לחולה עצמו. רופא צריך לטפּל בחולה ולא במחלה. עליו לייעץ לו ולכוונו לחיות חיים ברוח ובקצב של הטבע והליכותיו ולא לטפּל בסימפטומים. יכולות הריפוי של האדם והשמירה על בריאותו, נעוצות גם בעובדה המופלאה שרוב תאי הגוף (למעֵט תאי השיניים והעצבים) מתחדשים תקופתית. חידוש זה מהווה נדבך חשוב בתהליכי הריפוי העצמי של הגוף.

לא ניתן להשיג בריאות שלמה

בריאות שלמה – או אולי בריאות מושלמת? – לא ניתן להשיג בשום מקרה. אין איש מאִתנו בריא בכל האפיקים והערוצים המרכיבים את הבריאות. אנו נתונים להשפעות קוסמיות וסביבתיות.
אבל למרות אי-השלמות המצויה בבריאותו של כל אדם ואדם, אנו חייבים לעשות הכול על מנת לחתור ולהביא את חיינו לשלמות מלאה – להמשיך ולטפּס במשעולי הרגֵלי החיים, התובָנות ומסגרות החיים אשר יובילו לבריאות. מתי לעשות זאת? יום-יום, שעה-שעה, דקה-דקה, כל היום וכל הלילה.

אדם שהבריאות היא בתחום המוּדָעוּת שלו מפַתח כלים להתמודד עם השפעות מזיקות – סביבתיות ואחרות. הכלים חייבים להיות מוכנים במערך כזה שיופעלו מיד ומהר ככל האפשר כאשר מופיע לחץ, או השפעה שלילית ומַזקת כזו או אחרת. לגוף יכולות לריפוי עצמי.
אולי אין אנו שׂמים לב לכך במידה מספקת, אבל לגוף יש היכולות הפנימיות שלו לרפא את עצמו.

בריאות אפשר להחזיר לתִקנה בכל גיל

בריאות אפשר להחזיר לתִקנה. כמעט תמיד. הדבר יכול להיעשות כמעט בכל גיל. מה שצריך הוא מוּדעוּת, רצון, נחישוּת והתמדה בביצוע כל הדרוש לשם החלמה.
זכורה לי אמירתו של ר' נחמן מברסלב: "אם אתה מאמין שאפשר לקלקל, האמֵן שאפשר גם לתקן". כמה שזה נכון.

הומֵיאוסְטַזִיס – איזון הבריאות בכוחות פנימיים

בשנת 1925 טבע הביולוג ולטר קַנוֹן (Walter Canon) מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד שבארצות הברית, את המושג הוֹמֵיאוֹסְטַזִיס.

המושג נגזר משתי מילים יווניות: הומיאו, שמשמעותו דומה, וסטזיס, שפירושו עומד, קיים.
מושג ההומיאוסטזיס בא לבטא את האיזון בבריאות הקיימת בגופו של כל בעל חיים ובאדם (שהוא ענייננו). בגופנו מנגנונים (או מנגנון) אשר בעזרתו הגוף מגיב לגורמים אשר מאיימים על מצבו הנורמלי – המצב הבריא של האדם.

בדרך כלל לגוף יכולות לשמור על הבריאות התקינה שלו: הכוח החיוני, מערכת החיסון למרכיביה, מערכת קרישת הדם, ועוד. כאמור, ברוב המקרים אלה מסוגלים להתמודד עם מַרְעִין בִּישִׁין שמתקיפים את הגוף כמו למשל: חיידקים מחוללי מחלה, רעלים כימיים במזון, גורמים אלרגניים, מצבי טראומה – פגיעה כירורגית (תאונה לדוגמה), ועוד.

כאשר מנגנוני ההגנה הטבעיים בגוף לוקים בחסר ואינם מסוגלים להתמודד עם בעיית בריאות כזו או אחרת, ההומיאוסטזיס – המצב המאוזן – עובר למצב של חוסר איזון – הֶטֶרוֹסְטַזִיס. במצב אחרון זה הבריאות אינה תקינה. ערעור האיזון דורש עזרה וסיוע מחוץ לגוף. כאן באות לסייע תרופות וגישות טיפוליות למיניהן: צום, צמחי-מרפא, אמבטיות מים חמים-קרים, חוקָנים, דיקור סיני – אַקוֹפּוּנְקְטוּרָה, תרופות הומיאופתיות, טיפולי מגע, ועוד. יש הרואים בצוֹם כדרך האופטימלית לטיפול בבעיות הבריאות לסוגיהן. תרופות אלה מחזקות את כוח החיוּת ולא רק מרפאות את הסימפטום. אז, כאשר כוח החיים חוזר לתיקונו, יש לו היכולות להחזיר את הגוף למצב מאוזן – להומיאוסטזיס.

החוט המשולש – הבריאות היא איזון פעיל בין מרכיבי הגוף – מעקרונות הראייה ההוליסטית
האיזון הפנימי המביא לשמירת הבריאות, טמון בשילוב של התִּפקוּד המבני, הביוכימי והרגשי. המשולש המקודש הוא בסיסהּ של הראייה ההוֹליסטית (הכוללנית) של החיים, הבריאות, הרפואה והחולי.

מכללת רידמן

 

הרפואה המערבית לוקה בחסר

לפי הבנתי, ראיית הרפואה האלוֹפּטית-המערבית את הבריאות, ובעיקר את החולי, לוקה בחסר. זוהי רפואה סימפּטומטית אשר מתייחסת אך ורק לסימפטומים ולא לאדם. אותן תרופות ניתנות לכאבי ראש, אותן תרופות ניתנות ללחץ תוך-עיני (גְלוּקוֹמָה) ואותן תרופות ניתנות ללחץ דם גבוה וכו' ואין התייחסות לאדם כפרט: לגופו, לנפשו ולרוחו, לא בתהליך האבחון-הדיאגנוזה – ולא בקביעת תרופה. 

הרבה פנים לחיים, לבריאות, לרפואה ולחולי. כל אחד ואחד מהם הוא אמת ערומה אשר מהווה חלק מתשתית הטבע שבָּנו והסובב אותנו. הבנה וקבלה של תחומים אלה יכולות להביא כל אדם לנסיקה בחייו בתחומים של בריאות והתפתחות אישית. זו "הרשות שנתוּנָה" לכל אחד ואחד מאִתנו.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו