לא תאמינו מה קישקשתא יכול לעשות בשבילכם
הצבר הוא סמל ל"ישראלי" ול"ישראליות" כי הם כמו פרי הצבר: קוצניים כלפי חוץ ועדינים ומתוקים מבפנים, אך הצבר היווה חלק מהתרבות העממית והרפואה המסורתית.
כעת העולם המדעי והטכנולוגי שבו אנו חיים מופתע לגלות את כל אותן התכונות הנפלאות הידועות לנו, והופכות למוכחות על ידי עולם המדע.
אף על פי שהצבר, או בשמו המדעי "Opuntia ficus-indica", נפוץ בארץ כצמח קוצני, הוא בעל פירות מתוקים ומרווים. הצמח המוכר לנו הובא לארץ מיבשת אמריקה במאה ה-16.
שכיחות הצמח עלתה במהלך השנים, ויש שמכניסים אותו לקטגוריה המכובדת של "מזון-על". יתרונותיו הבריאותיים של הצבר רבים ומחקרים רפואיים מגבים זאת.
הוא מטפל בבעיות רבות ומגוונות; ממניעה של כיבים בקיבה ובעיות במערכת העיכול, ועד לטיפול "בהאנגאובר" אחרי שתיה מרובה של אלכוהול.
הצבר לטיפול בסוכרת ובכולסטרול
רוב המחקרים בעיקר "מהללים" את יכולת הצמח לטפל בסוכרת; במחקר שהתפרסם ב "Journal Of Ethno pharmacology" הוכח כי צמח זה מוריד באופן משמעותי את רמות הסוכר בדם בכ-18%!
הצמח הראה תוצאה טובה גם ברמות הכולסטרול בדם; במחקר שפורסם ב-"Journal Of Nutrition", צינה ד"ר מרינה פרדננדס שהפיקטין, שהצמח הוא האחראי להורדת רמות הכולסטרול, ובעיקרם ה- LDL ברמה של כ-28% מרמות הכולסטרול הכלליות.
במקסיקו חקרו ומצאו שחיות שניזונו מהצמח הטרי, סבלו פחות ממשקל עודף, וגם להם הייתה ירידה משמעותית בכולסטרול בכ-34%.
צמח הצבר לירידה במשקל
צמח זה עשיר בסיבים תזונתיים, ולכן נותן לנו תחושה של מלאות ובכך מסייע לאלה שסובלים מבעיות משקל. הוא דל שומן ומאיץ את פעילות חילוף החומרים.
הצבר לשיפור מראה עור הפנים
במקסיקו הצמח כבר ידוע לטיפולים חיצוניים רבים, לבעיות עור שונות כטיפול בדלקות, זיהומים ובמניעה של הזדקנות מוקדמת של העור, וזאת על-ידי הוספה של אקסטרקט – מיצוי מרוכז של הצמח בתכשירים לטיפול חיצוני בעור.
מחקרים נוספים שבוצעו על הצבר הצביעו על יתרונות רבים נוספים:
1. מוריד רמות סוכר בדם
2. מוריד כולסטרול כללי וטריגליצרידים
3. מוריד לחץ דם
4. מעודד ירידה במשקל על-ידי תחושת "מלאות"
5. מונע כיבים בקיבה
6. תומך בכבד ומשפר תפקודי כבד
7. חוסם ספיגה של שומן
8. מנקה את כיס המרה ומערכת הלימפה
9. משפר את תפקוד מערכת החיסון
10. מסייע בהתמודדות עם מחלות ויראליות
11. משפר את מערכת העיכול ופעילות המעיים
12. מונע סרטן
כשמתבוננים בתכולת הצמח, יתרונות רבים אלה אינם זרים לנו. הצמח עשיר בסיבים ובנוגדי חמצון וביניהם הקרטנואידים, ועשיר במינרלים כולל סידן , פוטסיום ומגנזיום.
מתכון קליל
כיוון שלא תמיד פשוט להכניס אוכל חדש לתפריט – מתכון פשוט יכול להיות הצעד הראשון.
אפשר להשיג את העלים בשווקים וגם כבוש בצנצנות בחנויות המתמחות. טעם העלים מזכיר מעט שעועית ירוקה והוא משתלב במגוון מנות, הנה וריאציית סברס על שקשוקה:
המצרכים
1/2 קילו צבר ירוק
מעט שמן זית להקפצה
שום וכמון לפי הטעם
1 קופסא קטנה רסק עגבניות
4 עגבניות קצוצות 4-5 ביצים
אופן ההכנה
להקפיץ בשמן זית צבר עם שום, כמון ורסק עגבניות אורגני ללא תוספות (בטיגון בריא – מעט שמן ומעט מים). מוסיפים עגבניות ומבשלים שלושת רבעי שעה. מחליקים פנימה 4-5 ביצים, וממשיכים לבשל עד שהן מתייצבות.
ד"ר דורית יוסף, נטורופתית המתמחה בקוסמטיקה טבעית ובטיפול בעור בדרך הטבע