Bari15_Fly
LiveWell_Fly

גופרית כבר אכלתם היום?

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג, תזונאי ומחבר כתב העת "תזונה פלוס"
זמן קריאה: 2 דקות
גופרית היא המינרל השלישי בכמותו בגוף שלנו, אבל משום מה אנחנו לא אוכלים ממנו מספיק וגם לא מקדישים לו את תשומת הלב שהוא ראוי לה. אז למה טוב לאכול גופרית ואיפה מוצאים אותה?
SmartKish_In

מבחינת כמות, גופרית היא המינראל השלישי בשכיחותו בגוף, אחרי סידן וזרחן. כמעט כל הכמות של גופרית הנצרכת על ידי האדם מקורה בחלבונים. מחקרים עדכניים לימדו שלמינראל זה יש חשיבות עליונה אלא שכפי הנראה,  אנשים רבים לא צורכים ממנו מנה מספקת.

כמחצית מכמות הגופרית שבגוף שלנו מצויה בשרירים, בעור ובעצמות, והשאר  בחלקי גוף אחרים. לגפרית יש חלק חשוב במערכות שונות בגוף – היא עוזרת בעיצוב צורת החלבונים ובקשרים ביניהם.

שיער וצפרניים בנויים בעיקר מחלבון הקרוי קרטין, חלבון שעשיר בגפרית. גם במיתרים וברצועות בגוף יש חלבון המכיל גופרית, שנותן להם את הגמישות. עם השנים הם מאבדים את גמישותם וכך יש יותר בעיות בעור, יותר שרירים נוקשים ופרקים כואבים. מחסור בגפרית הוא זה התורם בדרל כלל לבעיות אלו של הגיל.

גופרית דרושה גם למבנה ולפעילות של אנזימים. אם אין די גופרית, אנזימים לא יפעלו כהלכה וזה גורם לשורת בעיות בריאותיות. זאת מאחר ואם אין די אנזימים תקינים, התהליכים המטבוליים לא פועלים כהלכה.

לגופרית יש תפקיד חשוב גם בפעולות אחרות  בגוף:

– להפעלת ויטמיני 1 B וביוטין הדרושים להפקת אנרגיה מפחמימות.
– לסינתזה של מתווכים מטבוליים, כמו גלוטטיון.
– לפעולה תקינה של אינסולין.
– לסילוק רעלים.


איפה מסתתרת הגופרית?



ישנן שתי חומצות אמיניות מכילות גופרית – מטיונין וציסטאין. מטיונין הינה חומצה אמינית הכרחית. ציסטאין יכול להיווצר בגוף, אם יש די גופרית במזון.

שתיהן לא נאגרות בגוף. כל עודף שלהן מתחמצן לסולפאט ומופרש בשתן או נספג בחזרה, אם יש מחסור בחומצות אמיניות אלו בתפריט.

גלוטטיון הינה תרכובת מרכזית ביותר בגוף. היא מורכבת משלוש חומצות אמיניות: ציסטאין, גלוטמאט וגליצין. גלוטטיון הוא החומר נוגד החימצון היותר פעיל בגוף. הוא מאפשר  פעולה יעילה של כלל האנטיאוקסידנטים.

ציסטאין הינה החומצה האמינית המגבילה ביצירת גלוטטיון.  למרבית חולי המחלות הקשות והניווניות אין מספיק גלוטטיון, בייחוד אם הם מטופלים עם תרופות. במצב זה  ההישרדות של חולים אלו נפגעת במידה רבה. ניתן לשפר נתון זה על-ידי הוספת חומצות אמיניות גופרתיות.

במוח, שהוא האחרון לסבול ממחסורי תזונה, רמות הגלוטטיון יורדות על-מנת לשמר רמת גלוטטיון מספקת באיברים אחרים. ירידה ברמת הגלוטטיון בגוף גורמת לפגיעה נוספת של תהליכי חימצון בגוף.

המסקנות הן, שלאנשים רבים, בייחוד למבוגרים, אין די גופרית שמקורה במזון ועליהם להיעזר בתוספים מכילי גופרית.

איפה יש גופרית במזון?

גופרית יש בביצה, אגוזי ברזיל, קטניות, שום, בצל, כרוביים, אספרגוס, נבט חיטה ובמלח הימליה.

כמות הגופרית אותה ניתן לקבל ממזון היא בין 1 ל-5 מ"ג לק"ג. יש גופרית בחלב, ירקות, פירות, אגוזים וגרעינים, אבל פיסטור, חימום או בישול של מזונות אלו, אכילתם כאשר הם התיישנו או כאשר אין הם אורגניים מפחיתה את כמות הגופרית שבהם, עד כמעט לאפס.

גם באלוורה, במצבה הטבעי, יש הרבה גופרית. לקריאה נוספת על האלוורה וסגולותיה לחצו כאן.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו