חנוכה, חנוכה, חג משמין כל כך
הסיפור המקראי מספר על נס פח הזמן בבית המקדש. השמן הספיק להאיר שמונה ימים, איזה כיף! אני טוענת שאכן קורה נס בכל חנוכה מאז, כמויות השמן שאנחנו צורכים בחג החנוכה, באמת עולה על כל דמיון. ממש נס. רק הפוך…
בואו נדבר על שמן, בואו…
קבלו 5 טיפים לכל השנה, ובעיקר לחג הכי שמנמן שיש לנו
כאשר אנו בוחרים שמן, כמה כללי אצבע חשובים ביותר:
1-שמן בבקבוק זכוכית, עדיף כהה. פלסטיק לא שומר טוב על השמנים שבתוכו
2-שמן בכבישה קרה. זה אומר שהוא לא חומם מעל 45 מעלות, לא הורתח, הכי טבעי ואיכותי.
3- שמן עם רמת חומציות הכי נמוכה שתמצאו
4- אם ניתן, קנו מיצרנים קטנים שאתם מכירים. טוב לפרגן…
5-מה שעולה פחות, משלמים עליו ביוקר. שמן יקר-טוב יותר נ ק ו ד ה
אז מכל הסעיפים האלה, אנחנו מבינים מה טוב. שמן בכבישה קרה, חמיצות נמוכה במיכל זכוכית.
חפשו את השמנים האיכותיים הללו ואיתם גם תטגנו (לא הרבה, חברות וחברים).
טיפים לטיגון בריא
כדי לטגן בריא, גם כאן הכנתי לכם חמישה סעיפים לכל השנה, שלא לומר לכל החיים:
- בחרו לטגן עם שמן שעמיד בטמפרטורה גבוהה, לא מתאדה/נשרף מהר
- שמן נקי לכל טיגון- לא להשתמש באותו שמן פעמיים
- אם מטגנים במעט שמן, שימו לב לזמן הטיגון וספגו טוב טוב את השאריות
- שמן עמוק הכי טוב לטיגון מהיר
- אם כבר אוכל מטוגן- בבקשה בבית. הכי בריא בבית
אז אתם שואלים: תני לנו את השמן הכי טוב!!בסדר- אבל תבטיחו שאתם ממשיכים אח"כ לקרוא (-:
השמן הכי בריא לנו הוא שמן זית. גם לטיגון! אפשר גם שמן קוקוס (רק בכבישה קרה) וגם שמן זרעי ענבים.
בנימה זו רוצה גם לתת לכם את השם של השמן הכי גרוע, תחזיקו חזק: לא נעים אבל זה שמן דקל. למה לא נעים? כי בהמון המונים מוצרים שאנחנו אוהבים יש שמן דקל (נניח ממרחי שוקולד) ולכן אני מפצירה וממש מבקשת שתתחילו להתבונן ברשימת רכיבים. כאשר אתם רואים "שמן דקל" תעדיפו לוותר או לאכול מהמוצר ממש ממש קצת. לכו על חומרי גלם בריאים ומזינים לגוף היקר שלכם.
עכשו בואו נשבור מיתוס: שמן קנולה, שהיתרון הענק שלו הוא במחיר, עובר זיכוך. זיכוך נשמע טוב באגדות אבל לא בשמן. זיכוך אומר חימום/הרתחה בטמפ' גבוהות וירידה בערכים בעקבות כך. מזככים אותו בטמפ' של 70 מעלות וכל המינרלים והוויטמינים נהרסים, אין בו שום ערך תזונתי. תוסיפו את הבקבוק מפלסטיק, תקבלו שמן בינוני.
אבל אנחנו לא רוצים בינוני, אלא מעולה. לכן נישאר עם שלושת השמנים מלמעלה.
לטגן עם שמן זית? כן כן כן. חוץ מהמחיר הכואב (אולי בזכות זה נטגן פחות, וזה טוב!), כל השאר זה יתרונות: ברובו שמן בלתי רווי, איכותי, מתפרק רק בחום של 200 מעלות.
אוהבים ספריי שמן? יש לי טיפ מעולה עבורכם:
תקנו לכם מיכל שפריצר (יש בהרבה גדלים, עולה כמה שקלים בודדים) והכניסו לתוכו שמן זית, או אחר שבחרתם\ והשתמשו בו עד סיום. אל תשכחו לשמור את השמן במקום חשוך וקריר.
יאללה, חג חנוכה שמח, לכו לקנות שמן זית טעים והנה לכם רוטב מיוחד לסלט, רוטב שיגרום לכם ולילדים שלכם לאהוב סלט ירוק, מבטיחה!
מתכון לסלט חגיגי
שליש כוס שמן זית איכותי
שליש כוס מיץ לימון סחוט
שליש כוס או פחות סילאן טהור
לערבב ולשמור בצנצנת, הולך על כל סלט, קר או חם
ל ב ר י א ו ת