חומצות שומן רב בלתי רוויות והתפתחות סוכרת
מטה-אנליזה של 25 מחקרי עוקבה עם 54,000 משתתפים בדקה את הקשר בין צריכת PUFA (חומצות שומן רב בלתי רוויות) לבין הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.
ניתוח נתונים משולב לא מצא קשר ליניארי בין צריכת PUFA הכוללת לסיכון לסוכרת מסוג 2, אלא קשר לא ליניארי בין צריכת אומגה 3 לסיכון לסוכרת מסוג 2.
בצריכת EPA במינון יומי של 110-150 מ"ג ובצריכת DHA במינון יומי של 200-300 מ"ג – הסיכון היה מוגבר.
לעומת זאת, צריכה גבוהה יותר של אומגה 6 (חומצה לינולאית) הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר לסוכרת מסוג 2.
החוקרים בחנו גם את התוצאות לפי תתי קבוצות:
נמצא שצריכה גבוהה של PUFA מקושרת לסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2, עבור מחקרים שנערכו באוסטרליה ובאירופה.
עבור מחקרים שנערכו באסיה – הסיכון היה מופחת.
בנוסף נמצא כי גם עבור נשים הסיכון מוגבר, לעומת סיכון מופחת עבור הגברים.
החוקרים ציינו שממצאים קודמים הצביעו על כך שצריכת אומגה 3 גבוהה קשורה לעלייה ברמות הסוכר בדם ולירידה ברגישות לאינסולין, מה שמסביר את הסיכון הגבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2.
לכן הם ממליצים לבחון במחקרים עתידיים מהו המינון המומלץ לצריכה.
לגבי חומצה לינולאית, מחקרים רבים הראו קשר הפוך עם סוכרת ואיזון הסוכר בדם.
גם מחקרים שנערכו במעבדה הראו כי לחומצה לינואלית השפעה מיטיבה על הרגישות לאינסולין, זאת הודות לשיפור התיפקוד של ממברנת התא.
בנוסף ציינו החוקרים כי את ההבדלים בין תוצאותיהם של המחקרים שבוצעו ביבשות שונות אפשר להסביר בהבדלי אורח החיים, מאפייני התזונה והמטבוליזם של האוכלוסייה המערבית לעומת האסייתית.
כלומר, יש חשיבות לתזונה הכוללת ולא רק לצריכה של חומצות שומן.