חג השבועות
שבועות זה החג שבו בולט ביותר השילוב בין האופי החקלאי (ביכורים) לבין האופי הדתי (מתן-תורה). אני אוהבת את שניהם: חיבור שמיים וארץ.
אחד המנהגים שאף אחד לא יודע לתת תשובה ברורה לגבי המקור שלהם, הוא מנהג אכילת מוצרי החלב. הגרסאות לכך רבות. למרות שזה לא כתוב כהלכה או כמצווה בשום מקום מוסמך (לפחות כפי שידוע לי), המנהג השתמר במשך דורות רבים. סימן שיש בו משהו מאוד שורשי ועמוק. אולי בזכות העובדה שהוא מדבר גם אל הפן החקלאי: "ארץ זבת חלב ודבש", וגם אל הפן הרוחני: לבוש לבן כסמל להיטהרות לקראת מתן תורה, ומכאן גם מזונות לבנים.
מה שברור לי, זה שאם אני אוכל את כל עוגות הגבינה והבורקסים שמציעים לי בחג, אני אצא מזה חולה.
מה עושים?
אז מה כן? להלן מספר רעיונות:
א. משתמשים בחלב עזים, שהוא למעשה החלב שנהגו לשתות בימי המקרא והוא בדרך-כלל הרבה פחות בעייתי מחלב פרה.
ב. משתמשים בתחליפי חלב כגון סויה, אורז, שיבולת שועל, שקדים וכו' – גם הם לבנים.
ג. אוכלים הרבה פירות וירקות טריים ודגנים מלאים, שהנפח שלהם יגבר על נפח הגבינות.
ד. מוסיפים הרבה תבלינים שמניעים את מערכת העיכול וממתנים את ההשפעה הבעייתית של מוצרי החלב.
ה. כמו בכל החגים האחרים, לא צריך להגזים!
סעודת שבועות יכולה לכלול:
חלה מקמח מלא קלועה בצורת סלסלה, ובתוכה לחמניות או קעריות עם מטבלים שונים – גבינות עזים, טופו, אבוקדו… להכנת הסלסלה, מצפים תבנית בנייר אפייה והופכים עליה קערה עגולה עמידה בחום (ללא ידיות). גם את הקערה מכסים בנייר אפייה. מחלקים את הבצק ל-9 רצועות. שש מהן מסדרים על-פני הקערה בצורת שתי וערב בכל כיוון, כך שעל צידה השטוח של הקערה יש מארג צפוף של 3X3 ובהיקף יש 12 רצועות המגיעות עד לשולי הקערה הנוגעים בתבנית). שתיים מהשלוש הנותרות אורגים בשתי וערב על היקף הקערה, אחת סמוך למארג הצפוף, אחת באמצע ההיקף ואת האחרונה מצמידים לשולי הקערה. מהדקים בנקודות המפגש, מורחים ביצה ואופים בחום בינוני כ-20 דקות, עד שמשחים. מוציאים מהתנור, מצננים מעט ובודקים שהמרקם יציב. אם עדיין רך מדי בפנים, כדאי בזהירות להסיר את הקערה ולהחזיר את החלה לאפייה נוספת.
רעיונות נוספים:
בלינצ'ס מקמח מלא במילוי טופו או גבינת עזים
סלט פירות
סלטי ירקות טריים
"בורקיטס" מקמח מלא במילוי טופו ועשבי תיבול
קיש בצל או פשטידת ירקות וגבינות עזים
ירקות מאודים ברוטב לבן טבעוני
עוגיות שיבולת שועל
וכמובן עוגת פירות לשבועות ו/או עוגת טופו
אם יש לכם שטח אדמה, גינה או אפילו אדניות, זה הזמן "להביא ביכורים" ולהשתמש בדברים שגדלים אצלכם ליד או בתוך הבית! זה יכול להיות עשבי תיבול, פירות, ירקות, או לפחות פרחים לקישוט שולחן החג.
שני ריף-פרופסורסקי
חג שמח!!!
לקוח מתוך הספר "תזונה בריאה וטעימה" מאת שני ריף-פרופסורסקי, שם ניתן למצוא גם את המתכונים לכל המאכלים המוזכרים ורבים אחרים, וגם הסברים מקיפים על תזונה בריאה ותפריטים לכל החגים ולמצבים שונים.
למידע אודות הספר "תזונה בריאה וטעימה"