ויטמין B6 - פירידוקסין - PYRIDOXINE
קבוצה B: צוות האנרגיה
החלוצים בנושא התזונה, בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20, גילו את הקשר שבין היבטים שונים של הבריאות לבין כימיקלים מסוימים במזוננו, אך הם חזרו על תגליותיהם שוב ושוב.
לאחר שנתגלה מפתח התזונה לאחד מהתהליכים החיוניים בגוף, התזונאים חזרו ובדקו את אותו המזון, ומצאו חומר שונה לחלוטין המעורב בתפקוד גופני זהה או דומה.
לבסוף, הם הבינו כי מדובר במקבץ של חומרי תזונה הקשורים זה בזה, מה שמוכר כיום כקבוצת הוויטמינים מקבוצה B.
על אף העובדה שכל אחד מהגורמים בקבוצת התזונה הזאת הוא בעל תכונות טיפוליות ייחודיות, עדיין יש לכולם שני היבטים משותפים, והם:
• הם אחראים על הפקת אנרגיה על ידי מיצוי "דלק" מהפחמימות, החלבונים והשומנים במזוננו.
• בטבע הם נמצאים ביחד.
האם לחומרי התזונה מקבוצה B יש סיבה להופיע בטבע ביחד? אולי כדי להשיג את מטרתם המשותפת?
ואם זאת הסיבה, האם היעדר של אחד מהם או יותר יפריע באופן כלשהו לחילופי האנרגיה שלנו, ובסופו של דבר, לבריאותנו?
השערות אלה הן נכונות ולמעשה, יש בהן כדי להסביר מדוע תהליכי העיבוד של המזון מפריעים לאיזון השברירי של חומרי התזונה באוכל שלנו ותורמים להיווצרותן של מחלות ניווניות.
מאחר שהוויטמינים מקבוצה B כה שלובים זה בזה, ההפרדה ביניהם תפחית את מידת תפקודם יחד כשלמות מאוזנת ותפגע בצורך לשמור אותם ביחד.
כאשר מקפידים על צריכתם ביחד, אפשר לנצל את תכונותיהם האינדיבידואליות מבלי ליצור חוסר איזון שגובה את מחירו.
נושא זה יודגש בכל פעם שבה אציין בנפרד את יתרונותיו של כל אחד מהוויטמינים מקבוצה B.
ויטמין B6: החיוני ביותר בקבוצה B
לא קשה להיווכח באיזו מידה קובעי המדיניות בתחום התזונה מנותקים מהמחקרים המעודכנים בתחום זה.
המקרה של ויטמין B6 המכונה גם פירידוקסין (pyridoxine), מהווה אחת הדוגמאות המובהקות לכך. ויטמין זה חיוני ביותר להבטחת בריאותן ההורמונאלית
של נשים, במניעת סוכרת ומחלות לב, בטיפול בשיגרון ובחיזוק המערכת החיסונית.
למרות כל זאת, הקצובה היומית המומלצת (RDA) עומדת על 2 מ"ג, ואילו על פי המחקרים המדעיים, הכמות היומית הנאותה של ויטמין B6 היא 50 מ"ג, וזאת עבור אנשים בריאים.
כמויות של בין 100 ל-200 מ"ג מהוות מינון מומלץ לטיפול במחלות שונות, ובמקרים מסוימים, המלצתי מגיעה אף ל-1,500 מ"ג.
בטיפולי התזונה הממוקדים שלי, הפירידוקסין מומלץ יותר מכל ויטמין אחר. אחת הסיבות לכך היא מעורבותו הרבה בתגובות ביוכימיות רבות החיוניות להארכת החיים.
הסיבה האחרת היא, שאפילו לפי אמות המידה הרשמיות, האדם הממוצע סובל מחסר חמור בוויטמין זה. לדוגמה, בין הדרים במוסדות סיעודיים, החסר החמור והשכיח ביותר הוא בוויטמין B6. תהליכי הטחינה והעיבוד מרוקנים את החיטה המלאה מהוויטמין הזה, ואין לכך כל תקנה.
בנוסף, לציבור נאמר לצרוך עוד ועוד מהדגנים המעובדים הללו.
תכונותיו של ויטמין B6
מאחר שתהליכים ביוכימיים כה רבים הקשורים לבריאותנו זקוקים לפירידוקסין, יקשה עלינו לבחור במה להתמקד מתוך כל הדרכים שבהן אנו נעזרים בוויטמין B6.
ויטמין זה הנו חיוני ליצירת הפרוסטגלנדינים
(Prostaglandins) – תרכובות הדומות להורמונים, שתפקידיהן המרובים בגוף כוללים הרחבה של כלי הדם ושל מעברי האוויר בסמפונות.
כל שיבוש במאזן הפרוסטגלנדינים עלול לגרום נזק לרקמות, דלקת, סכיזופרניה ואפילו סרטן. לעיתים, המחסור בוויטמין B6 מהווה את החוליה החלשה בתהליך ייצור הפרוסטגלנדינים בגוף.
אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.
מידע נוסף מאת ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" בהוצאת מפה
מקורות לויטמין B6 :
בשר, דגים, חלמון ביצה, קטניות, פירות, ירקות, כבד ודגנים מלאים.
תפקידים של ויטמין B6 :
נספג במעי הדק. פעיל במטבוליזם של חומצות אמינו וביצירת חומרים בעלי תפקיד במערכת העצבים המקשרים בין תאי המוח (נירוטרנסמיטורים). חיוני בפעולות אנזימטיות שונות בגוף. יעיל בטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADD), דיכאון, רמות כולסטרול גבוהות.
סימני מחסור – ויטמין B6
עצבנות, דיכאון, פריחה, רגישות וכאב בפה ובלשון, בחילה, הקאה ופרכוסים; אנמיה וירידה בתפקוד המערכת החיסונית.
נזקים אפשריים בעקבות עודף ויטמין B6 :
מסיס במים ולכן עודפיו מופרשים בשתן ואין סכנת הרעלה.
מנה יומית מומלצת (RDA) של ויטמין B6 : מינון מומלץ:
20 מ"ג
איך מתייחסים לעובדה שהתוצאה שקילתי לערכי b6 היא 138? כלומר גבוה ביחס לטווח הנורמה,האם זה משהו שעלי לבדוק? הייתי עם מחסור של b12 שטופל בזריקות וכדורים