Sequoia_Fly
DVG_FlyL

הקשר בין דיאטות דלקתיות וטרשת נפוצה

מאת: - מומחית לרפואת המשפחה ומומחית לרפואה אינטגרטיבית ופונקציונלית
תובנות ממחקרים אחרונים בנוגע לקשר בין תזונה להתפתחות טרשת נפוצה

הקשר בין דיאטות דלקתיות וטרשת נפוצה. אילוסטרציה: pixabay

MyShemenP_In

טרשת נפוצה (MS) היא מחלה אוטואימונית היכולה להוביל למגבלות רבות.

היא פוגעת בעיקר במערכת העצבים המרכזית, מה שמוביל לתסמינים כמו:

בעוד שהגורם המדויק לטרשת נפוצה עדיין לא ברור, גוברות העדויות המחקריות באשר לתפקיד הפוטנציאלי של דלקת כרונית בהתפתחות מחלה זו.

סקירה שיטתית ומטה-אנליזה עדכנית, שפורסמה לאחרונה בחנה כיצד דיאטה פרו-דלקתית – הנמדדת באמצעות האינדקס הדלקתי התזונתי – עשויה להגביר את הסיכון לטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות הפוגעות במערכת העצבים.

מהו האינדקס הדלקתי התזונתי?

האינדקס הדלקתי התזונתי הוא כלי שפותח למדידת הפוטנציאל הדלקתי של התזונה של אדם.

המדד מעריך רכיבים תזונתיים שונים כגון מאקרו-נוטריינטים, מיקרו-נוטריינטים וקבוצות מזון ספציפיות.

מזונות עם אינדקס דלקתי נמוך

לחלק מהמזונות והחומרים המזינים, כמו:

יש תכונות אנטי דלקתיות והם זוכים לציון נמוך יותר באינדקס הדלקתי התזונתי.

ירקות ופירות הם בעלי אינדקס דלקתי נמוך. צילום: pixabay

ירקות ופירות הם בעלי אינדקס דלקתי נמוך. צילום: pixabay

מזונות עם אינדקס דלקתי גבוה

מזון מעובד עתיר שומני טראנס וסוכרים מזוקקים מסווגים כפרו-דלקתיים.

לכן הם מקבלים ציון גבוה יותר באינדקס הדלקתי התזונתי.

הקשר בין תזונה ודלקת הוא גורם קריטי במחלות כרוניות, כולל מחלות אוטואימוניות.

ציונים גבוהים באינדקס הדלקתי התזונתי מעידים על תזונה פרו-דלקתית.

ציונים אלה נמצאו קשורים לרמות מוגברות של סמנים דלקתיים כמו CRP ו-IL-6, הקשורים לסיכון מוגבר לטרשת נפוצה.

למאמרים קודמים בנושא:

מה מדליק את הדלקת?

תזונה אנטי דלקתית מונעת

מזון ודלקת

ממצאים מרכזיים מהמחקר

ראדה וצוותו ביצעו מטא-אנליזה של חמישה מחקרי מקרה-ביקורת.

המחקרים כללו למעלה מ-4,300 משתתפים.

בין המשתתפים היו גם חולי טרשת נפוצה מאומתת או מחלות אוטואימוניות אחרות הפוגעות במערכת העצבים בצורה דומה.

החוקרים בחנו את הקשר בין ציוני האינדקס הדלקתי התזונתי לבין הסבירות לפתח טרשת נפוצה.

הם השוו בין:

אחד הממצאים העיקריים היה שאנשים שצרכו דיאטות עם ציוני האינדקס הדלקתי התזונתי הגבוהים יותר היו בסיכון גבוה פי שלושה לפתח טרשת נפוצה או מחלות אוטואימוניות דומות הפוגעת במערכת העצבים.

זאת בהשוואה לאלה עם ציונים נמוכים יותר.

לפי המחקר, תזונה משפיעה על הסיכויים לפתח מחלה אוטואימונית. צילום: pixabay

לפי המחקר, תזונה משפיעה על הסיכויים לפתח מחלה אוטואימונית. צילום: pixabay

באופן ספציפי, יחס הסיכויים (odds ratio) לסיכון לטרשת נפוצה היה 3.26 עבור אנשים ברבעון האינדקס הדלקתי התזונתי הגבוה ביותר בהשוואה לאלו הנמוכים ביותר.

המחקר גם העריך את האינדקס הדלקתי התזונתי  כמשתנה מתמשך.

הוא מצא כי על כל עלייה של יחידה אחת בציון האינדקס הדלקתי התזונתי, הסבירות לטרשת נפוצה עלתה ב-31%.

עם זאת, ממצא זה לא הגיע למובהקות סטטיסטית.

היחסים המורכבים בין הדיאטה לטרשת נפוצה

התוצאות של מטה-אנליזה זו עולות בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהצביעו על כך שתזונה ממלאת תפקיד קריטי במחלות אוטואימוניות כמו טרשת נפוצה.

דלקת כרונית הוכרה זה מכבר כתורמת להתקדמות המחלה, כאשר התזונה פועלת כגורם סיכון פוטנציאלי שניתן לשינוי.

דיאטה פרו דלקתית יכולה להוביל לחוסר ויסות של מערכת החיסון, שעלול להגביר את הסיכון למצבים אוטואימוניים.

לדוגמה, מזונות מעובדים, ומזונות עשירים בסוכרים מזוקקים ידועים כמעודדים דלקת ונזק חמצוני.

גורמים תזונתיים אלו נקשרו לשיבושים במערכת החיסון שעלולים להפוך אנשים לפגיעים יותר למחלות כמו טרשת נפוצה.

מצד שני, דיאטות אנטי דלקתיות העשירות ב:

יכולות לסייע בהפחתת הסיכון למחלות הקשורות לדלקת.

הבחירות שלנו חשובות. צילום: pixabay

הבחירות שלנו חשובות. צילום: pixabay

מספר מנגנונים ביולוגיים עשויים להסביר את הקשר בין ציון אינדקס דלקתי תזונתי גבוה לסיכון לטרשת נפוצה.

ראשית, תזונה פרו-דלקתית מקדמת דלקת מערכתית, אשר הוכחה כמשבשת את מחסום הדם-מוח.

הדבר הופך את מערכת העצבים המרכזית לרגישה יותר לתקיפה ע״י מערכת החיסון.

שנית, מיקרוביום ​​המעי, הממלא תפקיד מרכזי בוויסות מערכת החיסון, יכול להיות מושפע לרעה מתזונה עשירה במזונות דלקתיים.

שינויים בחיידקי המעי עקב בחירות תזונתיות לקויות יכולים לקדם עוד יותר תגובות דלקתיות התורמות לפגיעה העצבית הנראית בטרשת נפוצה.

החשיבות של דיאטות אנטי דלקתיות

מחקר זה מתווסף למספר הולך וגדל של עדויות המצביעות על כך שאימוץ תזונה אנטי דלקתית עשוי לסייע בהורדת הסיכון לטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות:

מזונות עשירים בנוגדי חמצון

כגון פירות וירקות, מפחיתים את הנזק החמצוני, שעלול לפגוע בתאים וברקמות בגוף, כולל מעטפת המיאלין המצפה את תאי העצב.

חומצות שומן מסוג אומגה 3

הנמצאות בדרך כלל בדגים כמו סלמון וסרדינים, ידועות גם הן בהשפעותיהן האנטי דלקתיות.

הן עשויות להציע הגנה מסוימת מפני פגיעה במעטפת המיאלין של העצבים במערכת העצבים המרכזית.

מזונות ממקור צמחי

כמו אגוזים, זרעים ועלים ירוקים עשירים גם בחומרים מזינים כמו מגנזיום, חומצה פולית וויטמינים מסוג C ו-E, התומכים במערכת החיסון ומסייעים במאבק בדלקות.

מזונות מהצומח מסייעים להילחם בדלקת. צילום: pixabay

מזונות מהצומח מסייעים להילחם בדלקת. צילום: pixabay

לעומת זאת – מזון מעובד ומזון עתיר בסוכרים מזוקקים, צריך להיות מוגבל כדי להפחית את העומס הדלקתי הכללי על הגוף.

מגבלות המחקר ומחקרים עתידיים

למרות הממצאים החשובים של מחקר זה, יש לו כמה מגבלות.

ראשית, הניתוח כלל מספר קטן יחסית של מחקרים, שרובם נערכו במזרח התיכון ובאוסטרליה.

ייצוג גיאוגרפי מוגבל זה עשוי להשפיע על יכולת ההכללה של הממצאים לאוכלוסיות אחרות.

בנוסף, המחקרים שנכללו היו בעיקר מחקרי מקרה-ביקורת.

מחקרים אלה נוטים יותר להטיות כגון הטיית היזכרות.

בהטייה זו המשתתפים עלולים לדווח באופן לא מדויק על הרגלי התזונה שלהם.

יתרה מכך, בעוד שהאינדקס הדלקתי התזונתי הוא כלי מאומת היטב, הפוטנציאל הדלקתי המדויק של דיאטה עשוי להשתנות.

השינוי מושפע מגורמים אינדיבידואליים כמו גנטיקה, מיקרוביום המעי ואורח החיים.

לכן, יש צורך במחקרים עתידיים על אוכלוסיות גדולות ומגוונות יותר שיתבצעו לאורך זמן רב יותר.

מחקרים כאלה יספקו תובנות טובות יותר לגבי הקשר בין תזונה דלקתית וטרשת נפוצה.

סיכום

הסקירה השיטתית והמטה-אנליזה שתוארו במחקר הנוכחי מדגישות את התפקיד הפוטנציאלי של דיאטות פרו-דלקתיות בהגברת הסיכון לטרשת נפוצה ומחלות אוטואימוניות אחרות של מערכת העצבים.

למרות שדרוש מחקר נוסף כדי להבין את המנגנונים הבסיסיים במלואם, ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של בחירות תזונתיות בניהול דלקות והפחתת הסיכון למחלות כרוניות.

על ידי אימוץ תזונה עשירה במזונות אנטי דלקתיים, אנשים עשויים להפחית את הסיכויים שלהם לפתח טרשת נפוצה.

בנוסף, תזונה זו גם מפחיתה סיכון למצבים אוטואימוניים אחרים.

בעוד מדענים ממשיכים לחקור את הקשר המורכב בין תזונה ומחלות אוטואימוניות, דבר אחד ברור: מה שאנו אוכלים חשוב, הן לבריאותנו הכללית, והן למניעת מחלות הקשורות למערכת החיסון שלנו.

מקורות

https://clinicalnutritionespen.com/article/S2405-4577(24)00115-3/fulltext

צרו קשר עם ד״ר דלית דרימן



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו