דרכים טבעיות להארכת תוחלת החיים - צמחים וטיפולים
ככל שהאדם מזדקן, כך פוחתת היכולת שלו להתמודד עם מחלות, בין אם אלו מחלות וירוסים, חיידקים או סרטן ומחלות קשות אחרות. תהליך נוסף שקורה עם השנים הוא הפחתה ביכולת של הגוף למנוע מצבים דלקתיים ולהתמודד איתם. מצבים כאלו גורמים להידרדרות של הבריאות. המחלות היותר שכיחות בגיל המבוגר הן מחלות לב וכלי דם, סרטן ומחלת אלצהיימר. כל המחלות האלו קשורות למעשה לכשל של המערכת החיסונית להתמודד איתן. מעל גיל 65, המחלות הלא כרוניות היותר שכיחות הן דלקת ריאות, שפעת ואלח דם באנגלית: (Sepsis) – בגילאים אלו כולן יכולות להיות קטלניות. לא כל האנשים מודעים לכך שיש בגילאים אלו הידרדרות בפעולת המערכת החיסונית.
תינוקות וילדים חווים הצטננויות רבות. תינוקות וילדים קטנים עשויים לסבול מכך, בעיקר במקומות קרים. בגילאים אלו המערכת החיסונית שלהם טרם למדה להתמודד עם וירוסי הצטננות. אז מתפתחים תאי T שטבועה בהם יכולת ההתמודדות עם מחלות שתקפו את הילד. יכולת זו פועלת כהלכה עד שנות ה- 30 או ה- 40 של החיים – לאחר מכן יכולת ההתגוננות שלה פוחתת והולכת.
תאי T נלחמים בווירוסים, בקטריות ותאי סרטן. אז הם רוכשים זיכרון שיאפשר להם להתמודד עם אותם מפגעים אם וכאשר הם תוקפים שוב את הגוף. הבעיה היא שככל שאדם מתבגר וחווה יותר מחלות, נוצרת אצלו בגוף כמות גדלה והולכת של תאי T שהתמיינו, כל אחד מהם, להלחם בסוג אחד ואחר של פולש ויש פחות מדי תאי T חופשיים, נאיביים, שלא קשורים למחלה שהייתה בעבר. תאים אלו אמורים להתמודד עם פולשים לא מוכרים לגוף ועם תאי סרטן. ככל שיש פחות תאי T שלא התמיינו, כך יש פחות יכולת לגוף להתמודד עם אינפקציות לא מוכרות או עם סרטן. פחיתה ביכולת זו עלולה לגרום למצבים דלקתיים בגוף שגורמים למרבית מחלות הזקנה ובכללן הסתיידות עורקים, סרטן לסוגיו ודמנטיה.
פה נכנס הנושא של החיסונים. אנשים רבים מתחסנים כל שנה, בעיקר נגד שפעת לסוגיה. בדרך כלל, כל חיסון כזה נעשה נגד 3 גזעים שונים של שפעת ובמרבית המקרים, יש בחיסון, לפחות חלקית, גם גזעים חדשים של שפעת. אז, עוד ועוד לויקוציטים מתמיינים להילחם ב"פולשים" החדשים, בחיסון, ונשארים עוד פחות לויקוציטים נאיביים שאמורים להגן על האדם, בגילאים מאוחרים יותר, בפני תאי סרטן ומחלות קשות אחרות. עם כל שיטות הרפואה המודרנית בארץ, עם כל החיסונים, סיבת המוות הראשונה פה היא מסרטן. אולי זה בגלל שיטות הרפואה המודרנית, אולי החיסונים הם גורם סרטן, עקיף, מן הראשונים במעלה? בל נשכת שבחיסונים עצמם ישנם חומרי רעל שאם לא כן, הגוף לא היה מגיב תגובה ממשית אליהם. בייחוד לגבי ילדים, חיסונים הם סיבה מובילה לאוטיזם ובעיות דומות. במילים פשוטות יותר, אם רוצים להגביר את יכולתה של המערכת החיסונית להתמודד כנגד מפגעים חדשים, יש לשאוף להגביר את מספרם של תאי T שטרם התמיינו ולצמצם את הכמות של תאי T שכבר רכשו בעבר יכולת להתמודד עם סוג מסוים של חיידק או וירוס.
החשיבות של תאי הרג טבעיים
קו ההגנה הראשון שלנו כנגד וירוסים ותאי סרטן הוא תאי ההרג הטבעיים שבגוף. לאנשים צעירים יש בגוף רמה גבוהה של תאי הרג טבעיים, אך כמות זו פוחתת והולכת עם הגיל. אצל מבוגרים, יש שכיחות רבה יותר של מחלות כמו שלבקת חוגרת, שפעת וציטומגאלווירוס. שלבקת חוגרת קורית יותר אצל אנשים שבעבר חלו באבעבועות רוח. אצל 90% מן המבוגרים ניתן למצוא בבדיקות שיש בגופם ציטומגלווירוס, לעומת אצל 60% מכלל האוכלוסייה. מצב זה גורם להחלשת המערכת החיסונית. תאי הרג טבעיים, כמו תאים אחרים של המערכת החיסונית, נוצרים במח העצמות ולאחר מכן עוברים התמיינות שהופכת אותם לתאי הרג שלוחמים בחיידקים ובתאי סרטן. תאי הרג גם מונעים התפשטות של תאי סרטן שיוצרים גרורות וגם עוזרים להפחתת דלקות בגוף. מסתבר, שלתאים אלו יש פעילות הרבה יותר נרחבת ממה שייחסו להם בעבר. יש להם חשיבות רבה במניעת התפתחות מחלות ויראליות, חיידקיות וגם במניעת התפתחות סרטן. עם הגיל, המערכת החיסונית נעשית מותשת – יש בה יותר מדי תאי T שקשורים למחלות בעבר ופחות מדי תאי T חופשיים מקשר. גם תאי T הייחודיים למחלות הולכים ומתבלים. תאים בלויים כאלו מייצרים ציטוקינים מעוררי דלקות – גם תופעה זו מקצרת את החיים. ריבוי של תאי T שעברו התמיינות והתבלו עם הגיל מקצר את תוחלת החיים. ריבוי תאים כאלו נמצא קשור במחלות לב וכלי דם, דלקות פרקים ואנקילויזינג ספונדיליטיס, מחלה קשה בעמוד השדרה. מצב זה קשור במרבית מחלות הזקנה ובכלל זה אי ספיקת לב כרונית. יש תאי T שמפעילים את המערכת החיסונית ויש המורים לה שהמחלה נבלמה. אם יש חוסר בתאי T פעילים ועודף בתאי T שכביכול מורים שהמחלה נבלמה, אך לא כך הוא המצב בפועל, תוחלת החיים מתקצרת.
אצל חולי סרטן, תאים שבולמים את פעולת המערכת החיסונית הולכים ומתרבים, עקב הפרשת חומר מסוים מתאי הסרטן. עם טיפול כימי, יש ירידה דרמטית בכמות תאי T פעילים. כדי לחזק את פעולת המערכת החיסונית, קריטי להעלות את מספרם של תאי T פעילים ולהנמיך את מספרם של התאים הבולמים את פעולת המערכת החיסונית.
הפעולה הנסתרת של תאי הרג טבעיים בגוף
תפקיד חשוב במיוחד של תאי הרג טבעיים הוא להלחם בווירוסים גורמי מחלות ובחומרת המחלות הוויראליות. בנוסף, תפקיד חשוב אחר של תאים אלו, כמו גם של תאי T, הוא לנקות מהגוף תאים פגומים של המערכת החיסונית ובכך למנוע דלקות כרוניות. ריבוי של תאים פגומים כאלו הוא אחד הגורמים לשיתוקים – הגוף מנסה אך לא מצליח לפנות חלק ניכר מהם וכך יש הפרשת יותר ציטוקינים מעוררי דלקות ויותר מצבים דלקתיים.
כאמור, תאי הרג טבעיים מסלקים את התאים החולים. אך, אם בעקבות הזדקנות טרם עת עקב אורח חיים מזיק כמותם בגוף פוחתת, שוב אין הם יכולים לפנות מהגוף את התאים הפגומים והסיכון לתמותה עולה. גם כמותם של תאי ההרג פוחתת עם הגיל ובמקביל פוחתת יכולתם להגן על הגוף מפני מחלות פיטריות, חיידקים, וירוסים ותאי סרטן. מסתבר שלכמות ולמצב תקין של תאי ההרג יש השפעה הרבה יותר נרחבת ממה שחשבו עד כה לגבי ההידרדרות שקורית אצל מרבית הזקנים.
תהליכים אלו קורים עם החלשות פעולתה של בלוטת ההרת (תימוס). יש שני רכיבי תזונה חיוניים שעוזרים לבלוטה זו לתפקד טוב יותר: אבץ ו- DHEA. ברפואה הסינית משתמשים בחומר צמחי בשם custanche. תרופה צמחית זו מחזירה למערכת החיסונית כישורים שכבר אבדו לה. היא מעלה את הרמה של תאי T שלא התמיינו ושל תאי הרג טבעיים ומפחיתה את הרמה של תאי T שהתמיינו לבלימת מחלה מסוימת. היא גם מפחיתה בגופם את הכמות של אינטרלוקין-6 גורם הדלקות. אחת התגליות מצאה שאצל אנשים שעברו את גיל 100, הייתה רמה נמוכה של אינטרלוקין 6 בדמם. בניסויים עם בעלי חיים, לאלו שקיבלו את התרופה הצמחית הזו הייתה תוחלת חיים ארוכה יותר.
לצמח ציסטנצה יש אפקט מחייה לגבי מוח העצמות
נמצא שאצל מבוגרים, אפילו אלו שנטלו 100 מ"ג מן הצמח המיובש ציסטנצה ביחד עם אבץ, ויטמיני B6, ויטמין E, פוקואידין ויוביקווינול, לא זו בלבד שחל שיפור במערכת החיסונית, הם גם הרגישו שיפור באיכות החיים שלהם. עייפות שהייתה עברה והם חוו פחות חולשה.
אבץ חשוב אף הוא לשיפור תפקוד המערכת החיסונית. הוא חשוב במיוחד לשיפור תפקודה של בלוטת ההרת, התימוס. ניסויים עם בעלי חיים אישרו את עובדת יכולתו של האבץ לשפר את תפקוד בלוטת ההרת ולשמר את גודלה הטבעי. קצובת המזון הממסדית למינרל זה היא 8 עד 11 מ"ג ליום ולפחות בארה"ב, כ- 45% מכלל התושבים לא מקבלים אפילו מחצית מן הכמות הזעומה הזאת. רמה מספקת של אבץ, לפחות 25 עד 50 מ"ג ליום, וכן ההורמון DHEA חשובים ביותר לתפקוד נכון של בלוטת ההרת. מחסורים כאלו אחראים במידה רבה להידרדרות מצבם של בני 60 ויותר.
כיום יש תוספי מזון המכילים את פטריית הריישי וציסטנצה גם יחד. מומלץ לכל אדם מגיל 35 ויותר לשלב את התוסף הזה בסדר היום שלו. יש תוסף נוסף, סובי אורז שעברו טיפול אנזימטי והוא מומלץ, כטיפול לטווח קצר, שמגביר במידה רבה את פעילות תאי ההרג בגוף. מחירו של תוסף זה יקר מאוד. כותב המאמר באנגלית ממליץ ליטול תוסף זה 4 חודשים במהלך שנה, לא ברציפות. אפילו בדרך זו, הגברת פעולתם של תאי ההרג תתרום להתמודדות טובה יותר עם מחלות ויראליות ובמידה רבה גם למניעת סרטן. מסתבר שלויקוציטים שהתמיינו לטיפול בגורמי מחלה מסוימת לא בהכרח עוברים אפופטוזיס (התאבדות תאים פגומים) ועומס של תאים זקנים ופגומים כאלו מחליש את המערכת החיסונית.
קיים תכשיר טבעי, סטמאינהנס, שמגביר את הייצור של תאי גזע עצמוניים. אלו מתמיינים לסוגים שונים של תאים, חלקם גם לתאי הרג טבעיים וללויקוציטים ובכך הם מקנים יתר עמידות למחלות שונות.
יש גם טיפול בו נוטלים תרומת דם מצעירים בגיל עד 25 שנים, מפרידים ממנו מרכיב מסוים ונותנים אותו באינפוזיה לחולים ולזקנים. טיפול כזה משפר מאוד את יכולתם להתמודד עם מחלות זקנה ומאריך את תוחלת החיים שלהם. זה אמנם טיפול רפואי, אבל לא טיפול תרופתי – עם טיפול כזה מצילים אנשים רבים שנגרם להם שטף דם בגלל פציעות שונות.
במרבית המקרים, כאשר אדם מת מ"זקנה", הסיבה היא לא הגיל אלא כשל של המערכת החיסונית להתמודד עם מחלות שונות. יש שמתים בגלל הסתיידות של שסתומי הלב וניתוח שכשל מלתקן פגם זה. צריכת ויטמין 2K ו- DHEA תעזור למניעת הסתיידויות כאלו.
מתוך המגזין "תזונה פלוס", גיליון 99