האם תזונה נכונה יכולה להגן מפני מחלת העיניים גלאוקומה
מהי גלאוקומה?
גלאוקומה היא הגורם המוביל בעולם לעיוורון בלתי הפיך.
גלאוקומה היא מחלה של עצב הראיה, אותו כבל המוביל את המידע הראייתי מהעין למוח.
כאשר הלחץ בתוך העין גבוה מדי, הוא גורם לפגיעה בעצב הראיה ובשדה הראיה, עד כדי הפרעה תפקודית בראיה ולעיתים אף לעיוורון בשלבים מתקדמים של המחלה.
יש לציין כי ברוב המקרים אבחון מוקדם של גלאוקומה וטיפול נכון מפחיתים מאד את הסיכון לאבדן ראיה מגלאוקומה.
למחלה זו קוראים גם ״הגנב השקט של הראייה״.
זאת מכיוון שלעיתים מבחינים במחלה רק בשלבים מאוחרים, כאשר עצב הראיה כבר נפגע באופן בלתי הפיך.
לכן, חשוב לפנות מגיל 40 לבדיקה אצל רופא עיניים על מנת לאבחן גלאוקומה ומחלות עיניים נוספות כבר בשלב התחלתי.
הטיפול בגלאוקומה
הטיפול המקובל בגלאוקומה כולל:
- שימוש בטיפות עיניים
- טיפולי לייזר לגלאוקומה (כולל טיפול SLT – לייזר קר להורדה של הלחץ התוך עיני)
- וניתוחים מסוגים שונים להורדה של הלחץ התוך עיני
למאמרים קודמים בנושא בריאות העיניים:
מאקי ברי יגרום לכם לדמוע… וזה טוב!
המלצות לתזונה בריאה למניעה ושיפור של קטרקט
המלצות לתזונה בריאה בנושא ניוון מוקולרי
הקשר בין תזונה וגלאוקומה
מאמר שפורסם לאחרונה ב-Ophthalmology Times סקר עדויות לכך שתזונה נכונה עשויה להיטיב עם מטופלי גלאוקומה.
חשוב לציין כי הקפדה על תזונה מאוזנת ובריאה חשובה לא רק לבריאות העין אלא לבריאותנו הכללית.
אולם – ייתכן שלמקורות תזונתיים מסוימים יש יתרון על פני אחרים במטופלי גלאוקומה.
תזונה עשירה בירקות עם עלים ירוקים
ירקות עם עלים ירוקים כגון Kale (קייל) או תרד הם בעלי יתרונות רבים לבריאותנו.
לאחרונה נמצא כי אנשים שאכלו ירקות אלו היו בסיכון מופחת לפתח גלאוקומה.
עם זאת, המאמר לא הראה כי ירקות ירוקים מפחיתים ישירות את הסיכון לפתח גלאוקומה, אלא רק קשר נסיבתי בין השניים.
תזונה עשירה בירקות ופירות
ירקות ופירות הם מקורות טובים לויטמין A, C והאנטיאוקסידנטים לוטאין וזאקסנטין.
כל אלה הם מרכיבים העשויים לסייע כנגד נזק חמצוני לעצב הראיה בגלאוקומה.
מחקר בקרב נשים שחורות בארה״ב הראה כי נשים שצרכו שלוש או יותר מנות פרי ביום היו בעלות סיכון נמוך יותר לפתח גלאוקומה בהשוואה לאלו שצרכו מנת פרי אחת.
עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שלפירות רבים ערכי סוכר וקלוריות גבוהים.
לכן, לא מומלץ להפריז באכילת פירות מעבר להמלצות המקובלות ובהתאם למצב הבריאותי הכללי.
תזונה עשירה באגוזים / שקדים / זרעים
אגוזים וזרעים הם מקור מצוין לויטמין E, העשוי להגן על תאים בעין מפני נזק של רדיקלים חופשיים.
זרעי חמניה, שקדים, אגוזי לוז ופיסטוקים גם הם בעלי רמות גבוהות של לוטאין וזאקסנטין ובעלי פוטנציאל להגנה מפני פגיעה ברקמות שונות בעין.
דגים
דגים, כולל דגי סלמון, טונה, סרדינים והליבוט הינם עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, העשויים להוריד סיכון לפתח מחלות עיניים בשלב מאוחר יותר בחיים.
כמו כן ישנן עדויות ראשוניות לכך שאומגה 3 מסייעת בהורדה של לחץ תוך עיני באנשים עם לחץ תוך עיני בטווח הנורמה.
מגנזיום: בננות ומקורות נוספים
בננה, אבוקדו, זרעי דלעת ועדשים שחורות הם מקורות טובים לתצרוכת המגנזיום היומית המומלצת – 300-400 מ״ג.
אף על פי שנדרש מחקר נוסף בתחום, מחקרים ראשוניים מצאו כי מגנזיום יכול לשפר את זרימת הדם לעין ולכן בעל פוטנציאל מגן לתאי גנגליון – אותם תאים הנפגעים בגלאוקומה.
מאילו מאכלים כדאי להימנע?
התסמונת המטבולית, השמנת יתר וסוכרת הם גורמי סיכון לפתח גלאוקומה פתוחת זווית.
לכן, דיאטה המסייעת לשמור על ערכי לחץ דם וסוכר תקינים עשוייה להקטין את הסיכון לפתח גלאוקומה.
ירידה במשקל עודף מסייעת גם היא לירידה בלחץ התוך עיני.
לסיכום
אף על פי שהעדויות והמחקרים בתחום התזונה נמצאים בשלבים ראשוניים, נראה כי תזונה מאוזנת ובריאה, הכוללת:
- ירקות עלים ירוקים
- פירות
- אגוזים
- זרעים
- ודגים
הינה בעלת פוטנציאל לסייע בשמירה על בריאות העין ואולי אף יכולה להגן באופן חלקי על מטופלי גלאוקומה או כאלו בסיכון לפתח את המחלה.
זאת כמובן בנוסף לטיפול הרפואי המקובל בגלאוקומה הניתן על ידי רופא העיניים.