דבש
.jpg)
דבש לבריאות כללית
מגוון השימושים בדבשים
מטבע הדברים מגוון התכונות של הדבש מוליד טווח שימושים רחב המתפרס על פני תחומים רבים, בעיקר התזונתי, הבריאותי-רפואי והקוסמטי. מקצתם שימושים מקובלים מדורי דורות (עוד בעולם העתיק), ואחרים התגבשו ומיושמים במידה רבה בימינו אלה.
רבים מהשימושים מקובלים ברפואה העממית. כמה מהם קיבלו גושפנקה – אישור מדעי, והם חלק מהגישה הבריאותית-רפואית הממוסדת – "רפואה קונבנציונלית".
בלקט שלהלן מובא מגוון השימושים בדבש כפי שמשתקף בספרות העממית, בספרות המדעית-רפואית, בפולקלור ובמנהגי עמים, עדות ושבטים.
הדבש כמקור תזונתי
זהו השימוש העיקרי של האדם בדבש, וזהו גם השימוש של הדבורה בדבש. כאמור, אף שהדבשים מכילים גם ויטמינים, מינרלים וחומצות אמיניות, הרי מדובר בכמויות מזעריות, והרי בממוצע אדם אוכל 1.5 ק"ג דבש בשנה, ויש שמחשבים את הכמות היומית ב-5-2 גרם דבש. בכמות זו של דבש כמויות הוויטמינים, המינרלים והחומצות האמיניות הן מִזעריות ביותר. לפיכך בצד התזונתי הדבש הוא מקור לסוכרים בלבד הן לדבורה הן לאדם. יש שמשתמשים בו כממתיק טבעי. אף שמקורו בטבע, יש קבוצות טבעונים (למשל, חסידי ד"ר שֶלטון והאֲמוּנים על תזונה מַקרוביוטית) הטוענות שאין להכליל את הדבש בתפריט האדם, שכן לשיטתם הדבש בא מן החי ולא מהצומח. אך רוב הצמחונים רואים בדבש ממתיק טבעי.
אכילת דבש משפּרת את הבריאות בכמה אפיקים. להלן הבולטים שבהם:
-
שיפור חיוניות האדם וחיותו. אכילה של 6-2 כפיות דבש בפריסה לאורך כל היום.
-
שיפור התיאבון – בולט בעיקר אצל תינוקות וילדים.
-
הרגעה של מערכת העצבים.
-
אכילת 2-1 כפיות דבש 3-2 שעות לפני השינה מאפשרת שינה טובה בלילה.
-
שיפור מצב הרוח. טיפול במצבים דיכאוניים. אכילת 4-2 כפיות דבש מִדי יום ביומו (יעילה בעיקר אצל בני גיל הזהב).
-
השפעה משלשלת קלה, טיפול בעצירות ומניעתה. אכילת 3-2 כפיות דבש מדי יום ביומו מונעת עצירות ומביאה להפרשת צואה רכה.
-
טיפול במחלות כבד והגבּרה ישירה של מאגרי הפחמימות (הגליקוגֶן) שבּו.
-
פעילות תקינה של הלב. זו מתאפשרת על ידי אכילה יום-יומית של 3-2 כפיות דבש לפחות.
-
כמה ממקרי כאבי הראש המיגרנליים מטופלים על ידי אכילת 6-4 כפיות דבש מדי יום ביומו.
דבש
מספר מתכונים עם דבש לרגל השנה החדשה:
מִטבּל תפוז ודבש
מצרכים:
½ כוס דבש
כף קליפּת תפוז מגוֹרדת
¼ כוס מיץ תפוזים
אופן ההכנה:
מערבבים את הרכיבים עד שתיווצר תערובת אחידה. מורחים על לחם או על קרקרים.
רוטב דבש, לימון ושמן
מצרכים:
½ כוס דבש
½ כוס מיץ לימון
½ כוס שמן זית מכבישה קרה
אופן ההכנה:
טורפים את מרכיבי הרוטב. מוסיפים לסלט על פי טעם הסועדים.
רוטב דבש ותפוחים
מצרכים:
6 תפוחי עץ ירוקים
½ כוס דבש
½ כוס מים
מיץ מחצי לימון
3 ראשי ציפורן
אופן ההכנה:
קולפים את תפוחי העץ, מוציאים את ליבתם וחותכים אותהּ לרבעים. שמים את הדבש, את המים, את הלימון ואת הציפורן בסיר, מרתיחים, מוסיפים את תפוחי העץ ומכסים את הסיר.
מבשלים על אש נמוכה עד שהתפוחים מתרכּכים, ומוציאים את ראשי הציפורן.
לחם פֵּרות ודבש (המתכון של נירה, רעייתי)
מצרכים:
100 גרם צימוקים
200 גרם אגוזים (לוּז, פקאן, אגוזי המלך) קצוצים לחתיכות גדולות
100 גרם שקדים קצוצים לחתיכות גדולות
100 גרם פֵּרות יבשים (משמש, ג'ינג'ר מְסוכּר, דובדבנים, קליפות פרי הדר, רצועות תפוח עץ ועוד – על פי המצוי ועל פי טעם הסועדים) – כולם חתוכים לחתיכות גדולות.
3 ביצים
7 כפות קמח לבן
2 כפות דבש
כף של ברנדי, רוּם או יין (מכּל סוג)
אופן ההכנה:
מערבּבים את הפֵּרות היבשים, את השקדים, את האגוזים ואת הצימוקים, טורפים את הביצים ומוסיפים לעיסה. מוסיפים את הדבש ומערבבים את הכול.
מעבירים לתבנית משומנת ומרופדת בדף אפייה, אופים בחום בינוני-נמוך במשך כשעה ורבע עד להשחמה, מצננים ומאחסנים במקרר.
מגישים כפרוסות דקיקות. יש שמורחים חמאה על פרוסת לחם הפֵּרות.
לחם מקוואקר בדבש (כמות: 3 כיכרות)
מצרכים:
כוס קוואקר גס
½ כוס דבש
30 גרם שמרים
כוס חלב
4 כוסות קמח לבן, או קמח מחיטה מלאה
כוס מים רותחים
כוס שמן זית
כפית קליפת תפוז או לימון
½ כוס צימוקים או תמרים
תה צמחים
מעט מלח
אופן ההכנה:
יוצקים את המים על הקוואקר, מוסיפים את החלב, את השמרים, את המלח, שתי כוסות קמח, ולשִׁים לבצק, ומניחים אותו עד שיִתפּח. אחר כך מוסיפים דבש, שמן, פֵּרות, את קליפת התפּוז או הלימון ואת שתי כוסות הקמח הנותרות ולשִׁים. מניחים לתפּוֹח. חותכים לשלוש חתיכות ומגלגלים בפירורי קוואקר, שׂמים בתבנית משומנת, מורחים בתה שהוּסף לו דבש ואופים בתנור בינוני כשעה.
דובשניות
מצרכים:
2 כוסות דבש
כפית סודה לשתייה
כפית תבלינים: קינמון, אגוז מוסקט, או תבלינים אחרים (כולם טחונים)
על פי טעם הסועדים
3 כוסות קמח לבן או קמח מחיטה מלאה
מעט צימוקים
אופן ההכנה:
לוקחים מים ודבש ומערבּבים עד לקבלת בצק רך. מגלגלים בצורת נקניק, מצננים, חותכים דק ואופים באש בינונית במשך כ-30 דקות.
מתוך הספר מהדבש ועד העוקץ בהוצאת פוקוס
בואו לדבר על דבש בפורום תזונה בריאה


