SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

אומגה-3 וסרטן

מאת: ד"ר אודי בר ויפה שיר-רז מתוך הספר "המדריך הישראלי השלם לתוספי תזונה" בהוצאת כתר
זמן קריאה: < 1 דקה
מחקרים רבים מתמקדים כיום בהשערת הקשר ההפוך בין צריכת אומגה-3 לבין שכיחותן של מחלות סרטן שונות, כמו גם בבדיקת היעילות של אומגה-3 למנוע התפתחות סרטן.
Bari15_In

באחד המחקרים, שנערך ביפן במשך עשרים שנה, נמצא כי בקרב תושבי האי הדרומי אוֹקִינאוָוה, שבהשפעה אמריקנית עברו לתזונה מערבית, השיעור של מחלות לב וסרטן גבוה פי ארבעה מאשר בקרב תושבי האי הצפוני הוקאידו, שתושביו ניזונים עדיין מתזונה יפנית מסורתית, המבוססת בעיקר על דגים, אורז ומאכלי ים.

חוקרים אמריקנים מצאו שחומצות השומן אומגה-3 מעכבות את פעילותו של אנזים חלבוני (PKCbII)המזרז את היווצרות סרטן המעי הגס, וכך מונעות את התפתחות הסרטן. מחקרים נוספים, שנערכו במכון וייצמן ברחובות הראו, כי בחולדות מעבדה הלוקות בסרטן הריאות או בסרטן המעי הגס, אשר קיבלו מינונים גבוהים של אומגה-3 – הסרטן נבלם, ובמקרים מסוימים ההחלמה הייתה מלאה.

מחקר השוואתי בחיות מעבדה – אשר בדק את ההשפעה של תזונה העשירה באומגה-6 משמן תירס לעומת תזונה עשירה באומגה-3 – הראה שתוספת אומגה-6 הגבירה את הסיכון לסרטן השד ואילו תוספת אומגה-3 גרמה להפחתתו. במחקר נמצא גם, כי תוספת של אומגה-3 במינון גבוה יעילה כמו כימותרפיה. ואכן, מחקר אמריקני הראה כי חולות סרטן השד שקיבלו מינונים מוגברים של אומגה-3 במהלך טיפול כימותרפי, הגיבו טוב יותר לטיפול מנשים שלא קיבלו אומגה-3, וכי קצב הקטנת הגידול בשד אצלן היה לעתים כפול.

המנגנון שבו מעכבות חומצות השומן אומגה-3 את הסרטן עדיין אינו ברור לחלוטין, ונדרשים מחקרים נוספים כדי להבהירו. פרט להשפעתן המעכבת על האנזים מקדם-הסרטן PKCbII, אחת ההשערות היא שחומצות שומן אלה מחזקות את המערכת החיסונית ועוזרות לגוף להילחם בגידולים ממאירים. השערה נוספת גורסת, כי חומצות אומגה-3 מגבירות את יכולת החדירה של החומרים הכימותרפיים לתאי הסרטן.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו