Bari15_Fly
Jeliat_Fly

חשיבות צריכת אומגה 3 בהריון ובמהלך ההנקה

מאת: סברינה נמדר - דיאטנית קלינית, באדיבות "אלספה 9 חודשים"
זמן קריאה: 3 דקות
מחקרים מראים כי צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 במהלך ההריון וההנקה משפיעה על בריאותו של התינוק והתפתחותו התקינה. מהם היתרונות בצריכת אומגה 3 בהריון וכיצד היא משפיעה על העובר?

צילום: pixabay

Bari15_In

"צריכת חומצות שומן מסוג אומגה 3 בהריון ובזמן ההנקה משפיעה על תוצאות ההריון, על התפתחות התינוק ועל בריאותו" – כך קבעה ועדה מטעם האיחוד האירופי האחראית על המיזם המחקרי (PeriLip), בשיתוף עם הפרויקט האירופי "תכנית תזונתית לגיל הרך" (EARNEST), שהתאחדו לפיתוח המלצות בנוגע לצריכת חומצות השומן אומגה 3 במהלך ההריון וההנקה. המלצה זו מצטרפת להמלצה של משרד הבריאות האמריקאי בנושא.

החידוש המשמעותי הוא בקריאתם לציבור המטפלים לבדוק ולתשאל כל אישה הרה, על מנת לאבחן את החסרים התזונתיים באומגה 3, ובעיקר ב-DHA, ולייעץ בהתאם.

מעבר לכך הוועדה חיזקה המלצות קיימות:

– נשים הרות ומיניקות צריכות להגיע לצריכה תזונתית של לפחות 200 מ"ג DHA ביום. חומצת השומן DHA חשובה לתפקודן התקין של כל רקמות הגוף.

– נשים בגיל הפריון צריכות לאכול 1-2 מנות דג בשבוע, עם דגש על דגים המכילים אחוז גבוה של אומגה 3.

– צריכת אומגה 3 ממקור צמחי- ALA (שמן זרעי פשתן, שמן קנולה ואגוזי מלך) ע"י האם, אינה יעילה בהגברת צבירה של DHA, ולכן אין לה חשיבות מיוחדת במהלך ההריון. אין חשש מצריכה "מוגזמת" של אומגה 3.

– תזונה מאוזנת חיונית לשמירה על הבריאות בכל שלב ושלב בחיים, אבל במהלך ההריון חשיבותה של התזונה המאוזנת כפולה. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים לפיהם התזונה במהלך ההריון משפיעה לא רק על מהלך ההריון ותוצאותיו, אלא גם על בריאות הילד בגיל מאוחר יותר.

אומגה 3 בהריון – חיונית לעובר שברחם

מחקרים רבים מצביעים על כך שלהגברת הצריכה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 (EPA ו- DHA ), במהלך ההריון יש יתרונות בריאותיים רבים לאם ולעובר.

DHA מהווה רכיב חיוני במוח, בעין ובמערכת העצבים המרכזית של העובר. DHA היא היחידה מבין חומצות השומן מסוג אומגה 3 שהוכחה כבעלת חשיבות מכרעת להתפתחות מוחו של העובר והיילוד. חובה לצרוך כמות DHA גבוהה במיוחד, עבור בניית מערכת העצבים המרכזית (מוח), כל עוד המוח נמצא בתהליך גדילה.

הדרישה של העובר ל- DHA מתגברת במהלך הטרימסטר השני והשלישי של ההריון, על חשבון חומצות השומן האחרות מסוג אומגה 3 אצל האם. נתונים אלו ברורים כאשר בוחנים את רמות האומגה 3 בווריד הטבורי בו רמות חומצות שומן אלו נמוכות מאלו המגיעות לעובר בעורק הטבורי, עובדה המעידה על כך שהעובר "גוזל" ו"מעדיף" חומצות שומן אלו, ולכן אוגר אותן בעצמו.

חשוב לציין, כי העובר יכול  לקבל אומגה 3 מתזונתה של האם בלבד, לכן, תזונה דלה באומגה 3 אצל האם, תוביל למחסור באומגה 3 אצל העובר. כמו כן, רמות נמוכות של אומגה 3 בהריון קשורות בסיכון גבוה יותר לדיכאון אחרי לידה, לרעלת הריון וללידה מוקדמת.

DHA הוא הרכיב הנפוץ ביותר במוח וכ- 30-45 מ"ג DHA ליום מצטברים במוחו של העובר בטרימסטר האחרון להריון. רק צריכת דגים או תוספים יכולה לאפשר את בניה תקינה זו של המוח.

צריכה מוגברת של DHA ע"י האם מובילה לריכוזים גבוהים של DHA בחבל הטבור.

על פי מחקרים רבים, אספקה מוגברת של DHA לעובר במהלך ההריון ולאחר הלידה, נמצאה קשורה בשיפור התפתחות חדות הראיה, שיפור הקוגניציה (תפיסה) והקשב, בדפוסי שינה טובים יותר ובשיפור בתנועה הספונטנית.

אומגה 3 בחלב אם

לאחר הלידה האם עדיין זקוקה לאספקה קבועה של אומגה 3, לא רק כדי לחדש את המאגרים בגוף שלה, אלא גם כדי להמשיך ולספק לתינוק אומגה 3 באמצעות ההנקה.

התפתחות המוח, הראייה ומערכת העצבים המרכזית של הילד עדיין נמשכת בשלב הראשוני של החיים. צריכת אומגה 3 של האם מובילה לעלייה בריכוז של DHA ו EPA בחלב האם, שמועברות ישירות לסיפוק צרכי התינוק.

אומגה 3 ודיכאון לאחר לידה

החל מהשליש השני של ההריון, העובר מתחיל לצרוך אומגה 3 באופן אינטנסיבי יותר, לכן, עלול להיווצר מחסור אצל האם ההרה, דבר שעלול לפגוע בבריאותה. דיכאון לאחר לידה הינה תופעה הנפוצה בקרב 10%-20% מהנשים ומשפיעה על היולדת, על התינוק ועל יתר בני המשפחה.

מספר רב של מחקרים הצביע על רמות נמוכות של אומגה 3 אצל אימהות אשר אובחנו כלוקות בדיכאון לאחר לידה, צריכת אומגה 3 בקרב אימהות אלו, שיפרה באופן מובהק את מדדי הדיכאון.

התרומה להתפתחות הילד

ההשפעה של תוספת אומגה 3 במהלך ההריון אינה מסתיימת עם הלידה, תרומתה גדולה מאוד גם בטווח הארוך. מחקרים אחרונים מצביעים על קשר בין רמות אומגה 3 בהריון לבין התפתחות שכלית וקוגניטיבית של ילדים בשנות הילדות המוקדמות, ואף מאוחר יותר ילדים לאימהות שצרכו אומגה 3 במהלך ההריון נהנים מיתרונות התפתחותיים בכישורים המוטוריים, בקואורדינציה ובקשר יד- עין.

כמו כן, נמצא קשר בין רמות גבוהות של אומגה 3 בלידה והפחתת הסיכון להפרעות קשב וריכוז.

לסיכום, חשוב לאבחן את החסרים התזונתיים באומגה 3 במהלך תקופת ההריון וההנקה, החל מהטרימסטר הראשון ולהדגיש את החשיבות הגבוהה שבצריכת חומצות שומן אומגה 3  ו- DHA, בפרט לשמירה על התפתחות תקינה של העובר ולשמירה על בריאות האם.

 

    Dietary fat intake for pregnant and lactating women
British Journal of Nutrition
(2007)98,873-877

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו