אגס - הערך המוסף
כאשר מדברים על ערכם הבריאותי של פירות שונים, מרבים למשל לדבר על תפוח – על אגס כמעט לא מדברים. אך, מבחינת ערכים בריאותיים, הוא לא פחות מועיל לעומת פירות אחרים. כמובן, חשוב לאכול רק אגסים אורגניים. לפירות האגס יש איכויות כמצמצמי סיכון למחלות לב, לסרטן ועוד. במאמר זה יסקרו נתונים לגבי ערכו של האגס למניעה וטיפול במחלות שונות.
אגסים מפחיתים את הסיכון להתקף לב
בשנת 2007 פורסם בעיתון הרפואי American Journal of Clinical Nutrition מחקר שמצא שאצל נשים שניזונו מתפריט עשיר בפירות בהם יש הרבה פלוונואידים, כמו אגסים ותפוחי עץ, היה סיכון מופחת יותר ללקות במחלת לב כלילית. פירות אלו הקטינו את הסיכון לתמותה ממחלת לב, בעיקר אצל נשים בגיל שאחרי גמר המחזור.
סיכון מופחת לאירוע מוחי
בשנת 2011 פורסם בעיתון הרפואי Stroke: Journal of the American Heart Association מחקר שהראה שאכילת פירות עם ציפה לבנה, כפי שיש באגס, מפחיתה במידה דרמטית סיכון ללקות באירוע מוחי. במחקר זה נמצא שבקרב אנשים שאכלו יותר מ- 170 ג' ביום פירות עם ציפה לבנה, היה להם ב- 52% סיכון מופחת יותר לקבל אירוע מוחי בהשוואה לכאלו שאכלו פחות מ- 75 ג' ליום מפירות כאלו. לדעת החוקרים, הן הרמה הגבוהה של סיבים תזונתיים והן הפלבונואידים הביאו לתועלת בריאותית זו.
ירידה במשקל עודף
יחסית לגודלם של פירות האגס, יש בהם כמות רבה ביותר של סיבים תזונתיים. אכילת אגס בינוני אחד מספקת 20% מכמות הסיבים התזונתיים הדרושים לאדם. נמצא שסיביםתזונתיים לא עוזרים רק כנגד התפתחות מחלות לב או אירוע מוחי – הם גם עוזרים לירידה במשקל עודף. ביחד עם תזונה נכונה, פעילות גופנית והשתזפות בשמש, אגסים יכולים לתרום את חלקם בירידה בעודף משקל.
חיזוק המערכת החיסונית
הפלוונואידים שבאגסים תורמים ליכולת נוגדת החמצון בגוף ולחיזוק המערכת החיסונית. אם אדם מרגיש שהוא עומד להצטנן, מומלץ שינסה לאכול אגס או מיץ מפרי זה.
בריאות המעי הגס
כמות הסיבים המרובה שבפירות האגס עוזרת גם לקיום מצב בריא במעיים של האדם. כמות הפקטין המצוי בפרי יכולה להיות משלשל קל אם אדם סובל מעצירות.
מקור לאנרגיה
תכולת הסוכר בפרי האגס גבוהה והוא יכול לשמש כמקור מעולה לאנרגיה בשעת צורך. חשוב לציין שסוכר המתקבל בגוף מאכילת פירות הוא מקור אנרגיה מעולה והוא שונה לחלוטין מאנרגיה שאדם יקבל מסוכר מזוקק למקורותיו השונים.
הפחתת מצבים דלקתיים
בין איכויותיו של האגס, נמצאת תכונתו להפחתת מצבים דלקתיים בגוף וזאת בזכות הפלוונואידים שבו כמו הקוורצטין. חומר זה נמצא משכך במידה משמעותית מצבים דלקתיים בגוף. תכונה זו יכולה להפחית נזקים שנגרמים ממצב דלקתי בגוף, החל מהסתיידות עורקים וכלה בפיברומיאלגיה.
מסקנות
במחקרים רבים שנערכים כיום נמצא שאכילת פירות טריים ואורגניים תורמת כאנטיביוטיקה טבעית ובכלל זה פירות של תפוחים ואגסים. לא מומלץ לאכול אגסים מרוססים, כשם שלא מומלץ לאכול כל פרי וירק אחר מרוסס. מסתבר שערכים בריאותיים יש לא רק בפירות אקזוטיים, אלא גם בפירות היותר מצויים, בכללם באגסים.