Jeliat_Fly
LiveWell_Fly

מה טוב יותר ללב שלך?

אוניברסיטת בן גוריון חושפת את התזונה הבריאה ביותר ללב. ספוילר: היא ירוקה
Jeliat_In

הגרסה המסורתית של תזונה ים-תיכונית קיבלה את ההכרה העולמית לחשיבותה לבריאות. כעת, חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב מצאו   שתזונה ים תיכונית ירוקה, המכילה יותר חומרים צמחיים ומעט בשר אדום, עשויה להיות טובה יותר לבריאות הלב וכלי הדם.

 

מחקר של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב שפורסם צוות חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב  בכתב העת Heart בדק האם צריכה תזונתית גבוהה יותר של שומנים 'בריאים' וסיבים, בד בבד עם צריכה נמוכה של חלבונים מן החי הם הגורמים המשפיעים לטובה על מחלות לב וכלי דם.

הדיאטה הים תיכונית עשירה במאכלים מהצומח וקשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב, שבץ מוחי וסוכרת והינה דיאטת הבחירה לפי קווי ההנחייה הקרדיולוגיים לתזונה למניעת מחלות לב וכלי דם.  פרופ' איריס שי וד"ר גל צבאן מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב רצו לברר, יחד עם צוות המחקר הבינלאומי שלהם, באם גרסה 'ירוקה' של הדיאטה הים- תיכונית, המשלבת מקורות מזון ירוקים על בסיס חלבון צמחי יחד עם צריכת בשר אדום נמוכה יותר, ישפיעו בצורה טובה יותר על הורדת הכולסטרול הרע (LDL), כמו למשל צמח המנקאי.

 

דיאטה ים תיכונית – מסתבר שהיא בריאה מאוד

המנקאי הינו צמח מים זערורי בעל טעם ניטרלי וצבע ירוק עז. ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות באוניברסיטת בן גוריון בנגב וברחבי העולם מתברר שמדובר בצמח על המכיל חלבון הדומה בהרכבו לחלבון ביצה וזמין לגוף האדם, המנקאי עשיר בברזל הנספג היטב, ובאופן מפתיע אף מכיל B12, ויטמין הנמצא רק במוצרים מן החי , בצורתו האמיתית הנספגת בגוף. לאחרונה אף התברר כי למנקאי השפעה ממתנת על עלייה וירידה ברמות הסוכר לאחר הארוחה ובהגברת תחושת השובע. ההסבר לכך טמון  בהשפעה המיטיבה שלו על השבחת חיידקי המעי.

שיטת המחקר נעשתה על ידי חלוקת אקראית של 294 אנשים עם השמנת יתר בינונית (BMI של 31) וגיל ממוצע של 51, לשלוש קבוצות תזונה:

לאחר שישה חודשים הוערכה ההשפעה של כל אחת מהדיאטות על ירידה במשקל ועל גורמי סיכון לבביים ומטבוליים:

ממצאי המחקר מצביעים על כך שתזונה ים-תיכונית ירוקה, המכילה יותר צמחים ירוקים עשירי חלבון דוגמת מנקאי ופחות בשר אדום, עשויה להפחית בצורה טובה יותר את הכולסטרול 'הרע' (LDL-c) ודלקת בעצימות נמוכה וע"י כך עשויה להוות גורם משמעותי בשמירה על בריאות הציבור.

 

 

ד"ר גל צבאן: "הממצאים מראים כי הגבלה נוספת של צריכת בשר במקביל להוספת מרכיבי מזון עשירים בחלבון כמו אגוזי מלך, תה ירוק ומנקאי, עשויים להפחית עוד יותר את הסיכון לתחלואת לב וכלי דם, מעבר להפחתת הסיכון באמצעות הקפדה על דיאטה ים תיכונית מסורתית".

 

"תזונה ים תיכונית ירוקה בשילוב פעילות גופנית, יכולה להיות גורם מרכזי המשפיע על בריאות הציבור. נתוני המחקר מצביעים על שיפור האיזון בין גורמי סיכון לבביים ונראה שניתן למנוע תחלואה ותמותה ביישומה", סיכמה פרופ' איריס שי.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו