מחקרים מוכיחים: אצות מועילות למוח
רבים מאיתנו מקשרים את נושא התזונה והכושר לגוף, לחיטוב ולצמצום היקפים של הבטן, הזרועות, הרגליים, אבל מה עם המוח? מרכז השליטה של הגוף, האיבר החשוב ביותר? מתי לאחרונה בדקתם עד כמה התפריט היומיומי שלכם מכיל את כל מה שצריך כדי לשמור על הקוגניציה? חדות הזיכרון, שליטה במצב הרוח והמערכת הסנסורית? אביטל הראל "תזונאית בכירה בחברת סיקורה – בריאות מהים" באה לעשות סדר בכל היתרונות של האצות.
בשנים האחרונות נעשים מחקרים מקיפים על הקשר בין תזונה ותפקוד המוח ונמצא כי ישנה השפעה משמעותיות של תזונה ואורח חיים בריא על התפקוד הקוגניטיבי. להתעמל באופן קבוע ולהפסיק לעשן הם רק חלק מהדברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לשמור על תפקוד מוחי תקין. לתזונה שלנו תפקיד חיוני ואם לגוף שלכם מגיעה שגרת תזונה קפדנית, אז גם למוח!
מחקרים מוכיחים: אצות מועילות למוח
לצד רכיבי תזונה שנחקרו לאחרונה נמצאות גם אצות הים כמזון שלם הטומן בחובו עושר רב של רכיבים תזונתיים חיוניים, המשפיעים לטובה על תפקוד המוח, תופתעו לגלות את האצות, הנחשבות למזון על בשל היותן עשירות בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, חומצות אמינו, חומצות שומן וסיבים תזונתיים.
האצות הן מזון בראשיתי ונחשבות לצמח הראשון ממנו התפתחה שרשרת המזון. ישנם מאות אלפי סוגים של אצות והן נחלקות לשני סוגים עיקריים – מיקרו אצות (Algae) – אצות מיקרוסקופיות המכילות ריכוז גבוה של אומגה 3 ורכיבי תזונה נוספים ומאקרו אצות המכילות ריכוזים גבוהים של מינרלים, סיבים תזונתיים, חלבון, נוגדי חמצון וויטמינים.
בארץ האצות עדיין נתפסות לרוב כמאכל פנאי השמור בעיקר לסושי והדרך שלהן אל מרכז המטבח הישראלי עוד ארוכה. בשל היותן מזון עשיר המיטיב גם עם המוח, כדאי לנסות ולהכניס אותן לתפריט היומי. ניתן לצרוך אצות כתוסף תזונה וגם לשלבן במגוון צורות עם כל מאכל ביתי.
המקור לחומצת השומן החיונית למוח
למרות שנהוג לחשוב שאומגה 3 מגיעה מדגים, למעשה הדגים אינם מייצרים את חומצת השומן החשובה אלא צורכים אותה מאצות מיקרוסקופיות חד תאיות.
אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית הנחלקת לשלוש נגזרות: ALA – חומצה אלפא-לינולנית אותה הגוף אינו יודע לייצר, EPA – חומצה איקוסאפנטאנואית – אותה הגוף יודע לייצר על ידי שימוש ב ALA והנגזרת השלישית ה DHA – אותה הגוף מייצר על ידי שימוש בחומצת EPA.
נוכחות מספקת של אומגה 3 בתאי המוח משפרת את התפקוד המוחי, תורמת למניעת הזדקנות המוח, משפרת את הזיכרון, הריכוז והיכולות הקוגניטיביות.
מיקרו אצות הן מקור עשיר לחומצות שומן EPA ו DHA כאשר מחקרים מראים כי הריכוז הגבוה ביותר של DHA בגוף נמצא בקרום בין תאי המוח, באזורים הקשורים לזיכרון, במעברים בין התאים ובמבנים המעורבים ביצירת זיכרונות חדשים כגון ממברנות סינפטיות.
מאקרו אצות
צמחי – ים אותם אנו רואים על החופים ובמעמקי הים. אם חשבתם שמדובר בעוד עלים הרי שמדובר במזון עשיר של ממש! האצות עתירות בערכים תזונתיים וכאשר הן גדלות באופן מבוקר על היבשה ישנה אפשרות לשלוט ולסנן את המזהמים ולקבל מזון מרוכז ועשיר במיוחד. להלן כמה מרכיבים של האצות המיטיבים עם הפעילות הקוגניטיבית:
- יוד – מינרל הדרוש בעיקר ליצירת ההורמונים של בלוטת התריס ומשפיע על הפעילות הקוגניטיבית וההורמונלית. ישנם כיום מחקרים המציגים את הקשר האפשרי בין חסר ביוד כבר בשלב העוברות להתפתחות קוגניטיבית לקויה של העובר, והעלאת השכיחות להפרעות קשב וריכוז ואוטיזם. חסר ביוד בגילאים הבוגרים גורם לשינויים הורמונליים המשפיעים על התפקוד הקוגניטיבי ועלולים לגרום לשכחה, חוסר ריכוז, ואף להשפיע על המצב המנטלי ולעודד מצבי דיכאון. הגוף אינו יודע לייצר יוד ותלוי במקורות חיצוניים כאשר ישנן אצות המהוות מקור מצוין ועשיר של יוד.
- חלבון – לחלבונים השפעה על היכולות הקוגניטיביות. הם מספקים חומצות אמינו החשובות לפעילות המוח והתפתחותו, לדוגמא, חומצת האמינו טירוזין מייצרת דופמין ואדרנלין המשפיעים על ערנות וריכוז וזיכרון. תזונה דלה בחלבון עלולה להאט את הזיכרון ולפגוע בבהירות המחשבה.
- נוגדי חמצון – הנלחמים ב"רדיקלים חופשיים" – אותם אטומים ההולכים ומתרבים עם הגיל וגורמים לחמצון והרס תאים. הרדיקלים מיוצרים בגוף באופן קבוע והתרבות שלהם מושפעת מתזונה דלה, זיהום אוויר, צריכת מתמשכת של תרופות, קרינה, סטרס והזדקנות. ריכוז גבוה של רדיקלים חופשיים בתאי המוח משפיע על התפקוד הקוגניטיבי. אצות מכילות כמות רבה של נוגדי חמצון המסייעים להאט את תהליך הרס התאים. בין נוגדי החמצון ישנו גם ויטמין C המסייע בהגנה על תאי המוח מפני חמצון.
- ויטמיני B – משפחת ויטמינים חשובה ביותר לתפקוד התקין של הגוף ובה שניים חשובים במיוחד המשפיעים על כמות הסרוטונין – B6, B12. חסר בסרוטונין מקושר עם מצבי דיכאון וחרדה. החומצה הפולית, גם היא ממשפחת ה B – בעלת חשיבות רבה להתפתחות ותפקוד המוח ולכן נשים מתבקשות, כבר בשלב תכנון הריון, לצרוך חומצה פולית כדי להפחית את הסיכוי למומים. החומצה הפולית חשובה גם בגילאים הבוגרים ומסייעת בעיבוד המידע וחדות המחשבה.
- מגנזיום – מינרל חיוני המשתתף בין היתר בתהליך הרפיית התאים בגוף ובוויסות העצבי. מגנזיום תורם לשיפור תהליכים רבים במוח כאשר חסר שלו משפיע על גמישות התאים ונקשר עם הישנות מצבי סטרס, חרדה, כעס וכתוצאה מכך על ירידה בתפקוד הקוגניטיבי.
הכתבה באדיבות סיקורה – בריאות מהים.