LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

כרוב סגול

מאת: מתוך "כוח הצבע"- המדריך השלם לצריכת ירקות מ-5 קבוצות הצבע בעריכת מועצת הצמחים ענף ירקות
זמן קריאה: 4 דקות
הסגול של הכרוב הסגול, הידוע יותר בכינויו "כרוב אדום", נובע מתכולת הפיגמנטים הסגולים שבו – האנתוציאנינים. אז מי אתם אנתוציאנינים? כל מה שרציתם לדעת על סגולות הכרוב הסגול.
SmartKish_In

כרוב סגול (Red cabbage)


שם לטיני: Brassica oleracea
ממשפחת המצליבים
(Cruciferae Family)

הסגול של הכרוב הסגול הידוע יותר בכינויו "כרוב אדום", נובע מתכולת הפיגמנטים הסגולים שבו – האנתוציאנינים.

מי אתם אנתוציאנינים?

אנתוציאנינים: פיגמנטים אדומים-סגולים ממשפחת הפלבונואידים.

משפחת הפלבונואידים

הפלבונואידים הם משפחה גדולה של פיטוכימיקלים מגנים הנמצאים בירקות ובפירות. הפלבונואידים פועלים לעתים קרובות כנוגדי חמצון.

אנתוציאנינים הם נוגדי חמצון חזקים במיוחד והם ידועים כמגנים מפני תהליכי הזדקנות.


כרוב סגול – "הגנה נוגדת חמצון"

תכולת אנתוציאנינים בכרוב הסגול מספקת לו יכולת הגנה גבוהה בפני תהליכי חמצון. ואכן, במחקר מקיף שהשווה את הפעילות נוגדת החמצון של מגוון רחב של מזונות צמחיים, התגלתה לכרוב הסגול פעילות נוגדת חמצון גבוהה מאוד וגבוהה בהרבה מזו של הכרוב הירוק. הכרוב הסגול עשיר הן באנתוציאנינים והן ברכיבים נוגדי הסרטן האופייניים לירקות ממשפחת המצליבים. כך שאכילתו מספקת לפחות שני יתרונות בריאותיים "במחיר אחד".


כרוב סגול – למניעת סרטן

ירקות ממשפחת המצליבים מכילים חומרים המסייעים בוויסות מערכת מורכבת של אנזימים המגנים מפני סרטן. ממחקרים שבדקו גדילת תאי סרטן בתאים, ברקמות ובבעלי חיים עולה, כי לרכיבי הירקות ממשפחת המצליבים יש יכולת לעצור את גדילת תאי הסרטן בשד, ברירית הרחם, בריאות, במעי הגס, בכבד ובצוואר הרחם. ממחקרים אפידמיולוגים עולה כצריכה מוגברת של ירקות אלה תורמת להפחתת הסיכון לסרטן הריאות, הקיבה והמעי הגס. כמו כן נמצאה מגמה של ירידה בסיכון לגבי סרטן השחלות, רירית הרחם, הערמונית ושלפוחית השתן.


כרוב סגול – שלל של ויטמינים ומינרלים


מבחינת רכיבי התזונה "המסורתיים", מכיל הכרוב הסגול כמויות משמעותיות של ויטמין C – נוגד חמצון יעיל. מסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, וכנראה גם קטראקט וסיבוכי הסוכרת, ויטמין K החיוני לקרישת הדם ותורם לחוזק העצם, ויטמינים מקבוצה B, החיוניים להפקת האנרגיה בגוף, בטא-קרוטן המסייע בהפחתת הסיכון לסרטן וגם משמש כחומר מוצא לויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן, אשלגן – מינרל התורם להפחתת הסיכון ליתר-לחץ-דם ולמחלות לב וכן לחוזק העצם, ברזל – מינרל החיוני למניעת עייפות וחולשה שמקורן באנמיה וכן לתפקוד תקין של המוח ושל התפתחות יכולת הלמידה בתינוקות וילדים, סידן – מינרל חיוני לחוזק העצם, למניעת אוסטאופורוזיס ולהפחתת רמות לחץ הדם, וסיבים תזונתיים, התורמים להסדרת פעילות מערכת העיכול ולהאטת הספיגה של חומרים מהמזון כמו סוכר וכולסטרול.


אנתוציאנינים – הגנה בסגול


אנתוציאנינים הם ככל הנראה הקבוצה החשובה ביותר של הפיגמנטים הצמחיים הנראים לעין, לצידו של הכלורופיל. אנתוציאנינים נאכלו בכמויות גדולות על יד אבותינו הקדמונים, והם נמנים על בעלי ההשפעות הפיזיולוגיות החזקות ביותר בין כל התרכובות הצמחיות. אנתוציאנינים גם שובי עיין ביופיים: הם מקנים צבע לירקות ולפירות אדומים וסגולים וכן לפרחים כמו לפרחי אמנון ותמר ולפטוניות.


אנתוציאנינים – להגנה מפני חמצון


יחסית לפלבונואידים אחרים, אנתוציאנינים מובילים ביכולתם נוגדת החמצון. מנגנוני ההגנה שלהם כנגד חמצון כוללים הגנה בפני רעלנים שונים, הגנה על ליפידים בממברנות התאים מפני חומרים מזיקים, הגנה על חומצות אמינו מפני מחמצנים ועוד. מחקרים מראים כי לסוגים מסוימים של אנתוציאנינים, יכולת נוגדת חמצון הגבוהה פי ארבעה מזו של ויטמין E.


אנתוציאנינים – להגנה על המוח


המוח רגיש במיוחד לנזקי חמצון. ניסויי מבחנה מראים שאנתוציאנינים מסוימים מגנים על לפידים ברקמת המוח מפני חמצון. נוסף על כך, חלקם עשויים להגן מפני מחלות עצבים על ידי מניעת ניטראציה של טירוזין. תגובת ניטראציה (סיפוח N02) של החומצה האמינית טירוזין באנזימים ובחלבונים, נחשבת לסיבה עיקרית לנזק מוחי במחלות ניווניות של מערכת העצבים ובטראומות מוחיות. טירוזין שעבר ניטראציה חוסם אתרי קולטנים של גורמי גדילה עצביים ובכך מונע צמיחה עצבית חדשה ומעכב תיקון של עצבים. אנתוציאנינים מסוימים תורמים למניעת התהליך הזה.

מחקרים נוספים מראים שפירות וירקות עתירי אנתוציאנינים גורמים להיפוך בפגמים עצביים תלויי גיל בבעלי חיים.


אנתוציאנינים – להגנה מפני טרשת עורקים



יכולת של האנתוציאנינים לפעול נגד מחמצנים, גורמת להם להיות לוחמים חזקים נגד טרשת העורקים. ראשית, הם מונעים צעד חשוב בהיווצרות הטרשת: חמצון LDL (הכולסטרול "הרע"). שנית, הם מגינים על שלמותם של תאי האנדותל, המרפדים את דפנות כלי הדם. במחקר שערך משרד החקלאות האמריקני נמצא שאנתוציאנינים מפירות נקלטו במהירות אל תוך הממברנות של תאי אנדותל ומנעו שם חמצון על ידי מי חמצן ועל ידי מחמצנים אחרים. החוקרים הסיקו שעשויות להיות לכך השלכות חשובות על מניעת מחלות כלי דם. נוסף על כל אלו, לאנתוציאנינים נודעת השפעה מַרְפָה על כלי דם.


אנתוציאנינים – להגנה מפני סיבוכי הסוכרת

רוב סיבוכי הסוכרת נגרמים על יד נזק של רמות סוכר גבוהות בדם לכלי דם זעירים. חלבוני הקולגן מתחברים לסוכרים ונוצר קולגן של כלי דם, פולימרי ולא-נורמלי. במחקר גרמני קיבלו 12 חולי סוכרת מבוגרים 600 מ"ג אנתוציאנינים מדי יום, במשך חודשיים. דוגמאות של רקמת החניכיים שלהם נלקחו לפני הטיפול ואחריו. לאחר הוספת האנתוציאנינים פחת באופן מובהק ייצור הקולגן הלא-נורמלי.

סוכרת גורמת לנימים להיות חדירים למולקולות גדולות יותר מהרצוי. כך למשל, החלבון אלבומין נודד אל תוך החלל שבין התאים ואינו נקלט כראוי על ידי המערכת הלימפטית. במחקר שנערך לאחרונה בצרפת התגלה שטיפול בפירות עתירי אנתוציאנינים, במודל של בעלי חיים חולי סוכרת, שמר על פעילות נורמלית של מחזור הדם הנימי, לרבות סינון קפילרי תקין של אלבומין וקליטתו על ידי המערכת הלימפטית.

מחלת הרטינופאתיה הסוכרתית היא אחד הסיבוכים החמורים ביותר של הסוכרת, ועלולה לגרום לעיוורון. המחלה מתפתחת כאשר הגוף מנסה לתקן נימים שניזוקו והם דולפים, אך עושה זאת על ידי ייצור יתר של חלבונים לא תקינים. לא זו בלבד שהאנתוציאנינים מונעים מן הנימים לדלוף מלכתחילה, אלא שהם גם מונעים התרבות בלתי מבוקרת של חלבונים לא תקינים. מצבם של שלושים חולי רטינופאתיה סוכרתית מתוך ארבעים שלקחו חלק במחקר איטלקי, השתפר במידה מובהקת לאחר שנטלו 120 גר' אנתוציאנינים מדי יום במשך שבועות אחדים.

אנתוציאנינים – להגנה מפני דלקות בכלי דם ואלרגיה



מחקרים מראים שלאנתוציאנינים השפעות חיוביות על מצבי חולים שונים. אחת הסיבות לכך נעוצה בתכונותיהם נוגדות הדלקות. ניסויים בבעלי חיים הראו שתגבור התזונה באנתוציאנינים מנע ביעילות דלקות ואת הנזק לכלי דם הבא בעקבותיהן. במהלכה של דלקת, אנזימים פוגעים ברקמת חיבור בנימי הדם, ודם דולף מהם לרקמות הסובבות. מחמצנים משתחררים ומזיקים אף יותר לדפנות כלי הדם. אנתוציאנינים מגינים בדרכים אחדות. ראשית, הם מנטרלים אנזימים ההורסים רקמות חיבור. שנית, יכולתם נוגדת החמצון מונעת פגיעה של מחמצנים ברקמות חיבור. ולבסוף, הם מתקנים חלבונים שניזוקו בדפנות כלי הדם.

יכולתם נוגדת הדלקות של האנתוציאנינים הוכחה כמסייעת להפחתת תגובות אלרגיות. באחד המחקרים ניתנו לבעלי חיים היסטאמין וסרוטונין, שני חומרים הגורמים לתגובה אלרגית ומגבירים את חדירות נימי הדם. לבעלי החיים ניתנו פלבונואידים שונים כתוספים. נמצה שאנתוציאנינים היו בעלי ההשפעה נוגדת הדלקת החזקה ביותר בין כל הפלבונואידים שנבחנו. אנתוציאנינים עשויים להועיל גם במניעת כיבי קיבה ומחלות סרטניות, ויתכן אף להשפיע על שיפור הראייה.

חוקרים ממליצים: להגביר את צריכת האנתוציאנינים

חוקרים טוענים כי התזונה המודרנית איננה מספקת אנתוציאנינים די הצורך, וכי אנו סובלים ממחסור בהם. אבותינו אכלו כפי הנראה הרבה יותר אנתוציאנינים מאתנו, כיוון שגרגרים למיניהם היוו חלק גדול של מזונם. לכן, הם ממליצים להגביר את צריכת המזונות העשירים באנתוציאנינים בתפריט.


כרוב סגול (Red cabbage)

 

קלוריות (קק"ל)  31
חלבונים (גר') 1.4
פחמימות (גר') 7
שומנים (גר') 0.2
סיבים תזונתיים (גר') 2
ויטמין C (מ"ג) 57
ויטמין K (מק"ג) 38
ויטמין B1 (מ"ג) 0.06
ויטמין B2 (מ"ג) 0.07
ויטמין B6 (מ"ג) 0.2
אשלגן (מ"ג) 245
ברזל (מ"ג) 0.8
סידן (מ"ג)             45
מים(גרם) 90

 

פיטוכימיקלים: אנתוציאנינים (פיגמנטים סגולים), פיטוכימיקלים אחרים האופייניים לירקות ממשפחת המצליבים.

המלצת מומחי מועצת הצמחים

כרוב סגול מכיל הן כמויות משמעותיות של אנתוציאנינים בעלי עוצמה והן רכיבים פעילים נוגדי סרטן האופייניים לירקות ממשפחת המצליבים. כן הוא עשיר במגוון גדול יחסית של ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לאור זאת, מומלץ לתת לו "מקום של כבוד" בתפריט ולשלב אותו בו באופן יומיומי.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו