Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

ההבדל הקריטי שבין חומצה פולית טבעית לסינטטית

מאת: טל אבן
זמן קריאה: 2 דקות
חומצה פולית היא חלק משגרת תוספי התזונה שלכם? לא כל חומצה פולית היא אותו דבר ויש כאלה העלולות לגרום לבעיות. הכירו את ההבדלים

צילום: 123RF

Jeliat_In

אם הייתם נשאלים מי מהוויטמינים האלה נמצאים במזון – פולאט (Folate) או חומצה פולית (Folic Acid) – האם הייתם יודעים את התשובה? אם לא, אתם בחברה טובה. גם מומחים, תזונאים ושוחרי בריאות רבים מתבלבלים בין השניים. אפילו מומחי בריאות מסוימים יאמרו שלמעשה מדובר באותו נוטריינט.

אך בעוד שחומצה פולית נחשבת כתוסף תזונה עבור מי שחסר להם פולאט, קיים הבדל מהותי בין שתי התרכובות. עבור נשים לאחר גיל הפוריות ועבור גברים בכל גיל, מינונים עודפים של החומצה הפולית הסינטטית הינם מיותר ואף עלולים להיות מסוכנים.

הפולאט חיוני למספר תפקודים פיזיולוגיים: הגוף זקוק לו, בין היתר, בתהליך הסינתזה שלה-DNA בתהליכי תיקון ה-DNA. הפולאט חיוני גם בתהליכים של חלוקת תאים מהירה וגדילה בתינוקות וילדים. אך בה במידה שרמות פולאט תקינות במזון עשויות להפחית תהליכים סרטניים, חומצה פולית ברמה מוגזמת עלולה להחיש תהליכים סרטניים.

מה ההבדל בין חומצה פולית טבעית וחומצה פולית סינטטית?

פולאט או חומצה פולית טבעית (Folate/ tetrahydrofolate) נמצא באופן טבעי במזונות רבים: קטניות, דגנים מלאים, ירקות ירוקים (ברוקולי, במיה, אספרגוס), עלים ירוקים כהים (קייל, תרד, מנגולד) ובמזונות נוספים. לעומת זאת חומצה פולית סינטטית לא קיימת בטבע אלא רק בייצור סינטטי של תרופות, תוספי תזונה ומזונות מועשרים.

הפולאט קשור לקבוצת מתיל. כלומר זוהי הצורה פעילה של הוויטמין ולכן הוא יכול להיספג מיד בגוף. לעומת זאת חומצה פולית סינטטית לא מחוברת לקבוצת מתיל, לכן כדי שהיא תוכל להיספג בגוף, עליה להיקשר לאנזים מסוים בשביל להפוך לחומצה פולית טבעית ולהיספג בגוף. במקרים מסוימים האנזים הדרוש לתהליך החיוני הזה לא פעיל מספיק או שהוא אינו פעיל כלל.

כמה מחקרים הצביעו על הקשר שבין צריכת תוספים של חומצה פולית סינטטית ומזונות המועשרים בה לבין רמות גבוהות של חומצה פולית סינטטית בדם. מדובר בחומצה פולית סינטטית שלא עברה את התהליך המטבולי ונשארה כמות שהיא בגוף. האדם לא היה חשוף לחומצה פולית סינטטית עד שהמציאו את הסנתוז הכימי שלה ל-1943. ב-1998 היא הפכה לתוסף תזונה כמעט הכרחי בשל הבנת חשיבותה בהתפתחות העובר.

הסיכונים של עודף חומצה פולית סינטטית

תוספי מזון

צילום: unsplash

מחקרים שונים הראו קשר בין עודף של חומצה פולית סינטטית בדם ובין התמעטות לימפוציט (תא דם לבן) המסוגל להרוג תאים אחרים, כגון תאים סרטניים או תאים הנגועים בווירוס. מחקר אחר הצביע על קשר בין הגברת הסיכון לסרטן הפרוסטטה ובין עודף חומצה פולית.

כמו כן נטילת כמויות עודפות של חומצה פולית סינטטית עלולה להסוות מצב של חוסר ב-B12 ולהוביל לפגיעה בתפקוד של מערכת העצבים המרכזית אצל אנשים מבוגרים. מחקר אחד הצביע על כך שעודף של 400 מיקרוגרם ליום (אצל אנשים מבוגרים) הוביל לירידה קוגניטיבית מהירה יותר מאשר בקבוצת הביקורת. מחקר נוסף מצא קשר בין עודף של חומצה פולית סינטטית בדם ורמות B12 נמוכות לבין אנמיה וליקויים קוגניטיביים אצל אנשים מבוגרים.

איך נדע שמדוברת בחומצה פולית טבעית?

תוספי מזון

צילום: unsplash

על אף הסיכונים הקיימים בנטילת החומצה הפולית סינטטית, ידוע זה שנים רבות שצריכה מספקת של פולאט הכרחית לבריאות של נשים וגברים וכמובן להתפתחות תקינה של העובר. בין היתר היא הכרחית לתהליך היווצרותם של תאי דם אדומים ותומכת במערכת העצבים המרכזית.

נסו להוסיף לתפריט שלכם יותר מזונות עשירים בפולאט. אך אם אתם נמצאים בתקופת חיים הדורשת כמויות מוגברות שלה, כמו לפני כניסה להיריון או במהלכו, כדאי להיעזר בתוסף של פולאט (חומצה פולית טבעית).

איך נדע שמדוברת בחומצה פולית טבעית? תמיד יציינו ברכיבים את המילה מתיל, כי היא מחוברת לקבוצת מתיל Methyl-Folate, מה שעושה אותה לנגזרת הפעילה והטבעית.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו