ויטמין B12 - קובלאמין - CYANOCOBALAMIN \ COBALAMIN
קבוצה B: צוות האנרגיה
על אף העובדה שכל אחד מהגורמים בקבוצת התזונה הזאת הוא בעל תכונות טיפוליות ייחודיות, עדיין יש לכולם שני היבטים משותפים, והם:
מאחר שהוויטמינים מקבוצה B כה שלובים זה בזה, ההפרדה ביניהם תפחית את מידת תפקודם יחד כשלמות מאוזנת ותפגע בצורך לשמור אותם ביחד. כאשר מקפידים על צריכתם ביחד, אפשר לנצל את תכונותיהם האינדיבידואליות מבלי ליצור חוסר איזון שגובה את מחירו. נושא זה יודגש בכל פעם שבה אציין בנפרד את יתרונותיו של כל אחד מהוויטמינים מקבוצה B.
ויטמין B12: זריקת מרץ
חסר מוסווה
הקובלאמין (כינויו הטכני של ויטמין B12), נמצא בכל סוגי המזון שמקורם מן החי, וגופנו אף מסוגל ליצרו באמצעות החיידקים הידידותיים הנמצאים במערכת העיכול. למרות זאת, החסר בוויטמין זה, על כל המשתמע מכך מבחינה בריאותית, אינו תופעה נדירה. המדידות המקובלות של שיעור ויטמין B12 בדם עלולות להטעות, וגם צריכה מספקת אינה מבטיחה ספיגה טובה בגוף. ההשלכות של צריכה בלתי מספקת של ויטמין B12 הן חמורות דיין; אפילו רמת ויטמין הנמוכה רק במעט מהכמות המיטבית יכולה לגרום לנזק ניכר למוח ולמערכת העצבים.
הצמחוניים והקשישים הם פגיעים במיוחד, כמו גם המעשנים, חולי האיידס והסובלים משלשולים באופן קבוע. אחוז גבוה מהחולים באנמיה חרמשית או באנמיה ים-תיכונית, שהן שתי צורות תורשתיות של אנמיה, עלולים אף הם ללקות בחסר בוויטמין B12. ההיריון גם הוא מגביר את הצרכים התזונתיים של האישה; האם לעתיד הצורכת מעט מדי חלבון מן החי, עלולה לחשוף את תינוקה לבעיות עצביות הקשורות לחסר בוויטמין B12. בנוסף לכך, יש גם תרופות המפריעות לניצול המיטבי של הוויטמין על ידי הגוף.
הספיגה תלויה לחלוטין באספקה תקינה של "הגורם האינטרינזי", חומר חלבוני המיוצר בקיבה, הנקשר ל-B12 ומושך אותו אל מערכת הדם. ככל שגילנו עולה, אנו מפרישים פחות ופחות את החומר הזה ולכן כל מי שעבר את גיל 50 חשוף לסכנה של חסר. כמו כן, אחד מתוך שלושה אנשים שעברו ניתוח בקיבה סובלים מחסר, מאחר שקיבתם איננה מייצרת את הגורם האינטרינזי. גם בקרב הנוטלים את התרופות הפופולאריות לטיפול בכיב קיבה ספיגת הוויטמין B12 איננה תקינה.
אומנם, זהו מצב חמור, אך ניתן בקלות להתגבר על הבעיה באמצעות צריכה של כמויות גדולות (לפחות 1,000 מק"ג ליום) של B12. הקצובה היומית המומלצת אינה יעילה דייה.
בנוסף לכך, אם נוטלים כמויות קטנות יותר, לא ניתן להתגבר על המחלה הקשורה רשמית בחסר בוויטמין B12 – אנמיה ממארת. ייתכן כי שמה של המחלה כבר אינו מתאים לה, כאשר ידועה יעילותן של זריקות B12. עם זאת, המחלה מופיעה בצורתה הקלה, כאשר מינון הוויטמין בדם קרוב לגבול התחתון של טווח הנורמה, וגם אז היא עלולה להיות ממארת וכמובן שכיחה יותר. התסמינים מופיעים זמן רב לפני שניתן לזהות באמצעות בדיקת דם אנמיה הקשורה לוויטמין B12.
הרופאים עלולים בקלות לטעות בזיהוי התסמינים, אך אם אין מזהים את הסיבה האמיתית ולא ניתן הטיפול הנאות, המוח או מערכת העצבים עלולים להינזק לכל החיים.
תחילה, תחושו עייפות תמידית ואולי אף קשיים בעיכול. אצל נשים, תיתכן גם הפרעה במחזור החודשי. תסמינים אחרים כוללים חשיבה איטית יותר, בלבול, אובדן רגעי של הזיכרון ודיכאון. מאחר שוויטמין B12 נחוץ לגוף כדי לייצר מיאלין (מעטפת העצבים), תיתכן גם תחושה של קהות או צריבה בכפות הרגליים. מקרים רבים שאובחנו כמחלות שונות – אלצהיימר, טרשת נפוצה, מחלה של העצבים ההיקפיים ומחלת לו-גריג– כל אלה נתגלו בסופו של דבר כמקרים של חסר בוויטמין B12.
מידע בנושא ויטמין B12 – קובלאמין מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" מאת ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור בהוצאת מפה
מקורות לויטמין B12:
מקורות לצמחונים:
שמרים למאכל, דגני בוקר מועשרים ב-B12, חלב סויה מועשר או מאכלי סויה מועשרים, מאכלים שעובדו בהתססה כגון טמפה או מיסו ואצות.
רוב מקורות הוויטמין בצורת טבליות או זריקות מקורם בכבד בקר טחון או עיבוד צואת בעלי חיים. מקורות אלה עלולים להכיל גם חומרי הדברה, הורמונים, אנטיביוטיקה ומזהמים אחרים.
הכמות הדרושה נמוכה למדי, אבל חשובה צריכה מספקת של הוויטמין, בעיקר בנשים בהריון ומיניקות.
חיידקים החיים במערכת העיכול מייצרים ויטמין B12 בכמויות קטנות.
תפקידים של ויטמין B12:
גורמי מחסור וסימפטומים של ויטמין B12:
תאים בקיבה מפרישים חומר הקושר את הוויטמין ומאפשר את ספיגתו במעי הדק, לכן ספיגתו עלולה להיפגע בשני מקומות: בקיבה ובמעי הדק. הוא נאגר בכבד והגוף מסוגל להניע אותו משם במצבי מחסור.
מנה יומית מומלצת (RDA) של ויטמין B12:
* אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום.