LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

התפתחות סוכרת והסכנות באינסולין - מה קריטי לדעת?

מאת: עינב בורשטיין - יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריא, מתמחה בירידה במשקל וטיפול בבעיות מטבוליות כגון סוכרת מסוג 2, טרום סוכרת וכבד שומני
זמן קריאה: 5 דקות
איך שומרים על רמת סוכר תקינה בדם? מהן הסכנות בטיפול הפופולארי לסוכרת? ומה נעשה אם כבר הגענו למצב שאנחנו צריכים להתחיל להזריק אינסולין?

התפתחות סוכרת והסכנות באינסולין - מה קריטי לדעת? צילום: pixabay

WinDiabetes_Inside

כן כן, אנחנו יודעים, כותבים ומדברים על זה הרבה – הרבה מאוד!

אבל זה מסיבה טובה, הכי טובה שיש.

ותשאלו למה?!

כי רמת סוכר תקינה ומאוזנת היא כל כך בסיסית לאופן שבו אנו מרגישים ביום יום.

היא בסיסית לבריאות שלנו ולמעשה, בלעדיה, לא נוכל להיות מאוזנים ובריאים באמת.

חוסר איזון ברמות הסוכר עלול להוביל למגוון בעיות בריאותיות, בין היתר:

ועוד.

לרמות סוכר גבוהות השפעה חמורה על הבריאות. צילום: pixabay

לרמות סוכר גבוהות השפעה חמורה על הבריאות. צילום: pixabay

ההשפעה על הבריאות שלנו היא למעשה בלתי מוגבלת.

על פי סקירה רחבה שהתפרסמה ביולי 2019 היפרגליקמיה (רמת סוכר גבוהה בדם) מגבירה לא רק את השכיחות של מחלות ממאירות רבות אלא גם את התמותה מהן.

רוברט ה. לוסטיג. דוקטור לרפואה, טוען בסרטו המאלף "הסוכר – האמת המרה" כי: "כמות הקלוריות שאתה שורף וטיב מצב הרוח שלך שקולים זה לזה".

כלומר: דברים שמגבירים את שריפת האנרגיה בגוף (מזונות, פעילות ספורטיבית) גורמים לכם להרגיש טוב יותר ולהיפך.

מה שיכול להסביר בצורה נפלאה את ההשפעה של רמות הסוכר על הגוף: ככל שרמות הסוכר גבוהות יותר, תאי הבטא (β) בלבלב מייצרים יותר אינסולין – ברגע שהגוף מייצר אינסולין הוא עובר ל"מוד" של אגירת שומן, ההיפך משריפת אנרגיה.

כשאנחנו מבינים את העניין ומתחילים לשנות את האופן שבו אנחנו אוכלים ושותים, אנחנו מרגישים משמעותית הרבה יותר טוב.

אם תוסיפו לכך את העובדה שאתם מצליחים גם לרדת במשקל באופן טבעי ובריא יש לכם "בינגו".

כל מה שנותר לגוף שלכם – זה להוקיר לכם תודה ולאהוב אתכם!

לבחירות שאנו עושים השפעה משמעותית על בריאותנו. צילום: pexels

לבחירות שאנו עושים השפעה משמעותית על בריאותנו. צילום: pexels

מה זה אומר בעצם לשמור על רמת סוכר תקינה בדם?

בגדול זה אומר 3 דברים: לאכול את המזונות הנכונים, בכמויות הנכונות (בכל ארוחה) ובאיזון הנכון.

למזונות מסוימים כידוע יש השפעה שונה על רמת הסוכר.

החל מהשפעה כמעט אפסית, השפעה קלה, השפעה מהותית והשפעה עצומה.

השפעה זו מוכרת כעומס גליקמי (GI): מדד לפוטנציאל העלאת הגלוקוז בדם של תכולת הפחמימות במזון בהשוואה למזון ייחוס (גלוקוז נטו) בסולם של 0-100 (כשהגלוקוז הוא 100).

מזונות המכילים פחמימות יכולים להיות מסווגים כגבוהים (≥70), בינוניים (56-69), או בעלי GI נמוך (≤55).

למזונות שונים השפעה שונה על רמת הסוכר בדם. צילום: pixabay

למזונות שונים השפעה שונה על רמת הסוכר בדם. צילום: pixabay

מה שעולה חייב לרדת! (ולא רק הקילוגרמים)

כשהתזונה שלנו מכילה כעניין שבשגרה יותר מדי מזונות בעלי GI גבוה, רמות הסוכר בדם עלולות לעלות, או חמור מכך – "לזנק לשמיים".

לרוב זו לא בעיה רצינית אם רמת הסוכר בדם לפעמים גבוהה מעט לפרק זמן קצר.

אבל – אם תחברו ארוחה כזו ועוד אחת ועוד אחת ו…עוד אחת, למשך תקופה ארוכה (חודשים או שנים) עשויה להתפתח עמידות לאינסולין.

מה שאומר שאם פעם הייתה נדרשת כמות מסוימת של ההורמון כדי להכניס את הגלוקוז לתאים, תידרש כמות כפולה או משולשת.

זאת כיוון שקולטני האינסולין המצויים על גבי כל תא ותא איבדו את הרגישות, ומשם הדרך לסוכרת, קצרה מדי.

למאמרים נוספים בנושא:

טבלת ערך גליקמי של מזונות

הברירה הטבעית לאיזון הסוכר

יכול להיות שיש לכם טרום סוכרת?

הגענו לסוכרת

סוכר גבוה באופן חריג לאורך זמן, המוגדר כסוכרת, עלול לגרום לבעיות חמורות:

הסוכרת משפיעה על כלל מערכות הגוף. איור: pixabay

הסוכרת משפיעה על כלל מערכות הגוף. איור: pixabay

המשכנו לזריקות אינסולין  – הפתרון הנפוץ לסוכרת

אם יש לכם כבר סוכרת "טייפ" (סוג) 2, הגוף שלכם לא מייצר מספיק אינסולין או שהוא מייצר מספיק, אבל כבר לא מצליח להשתמש בו בצורה יעילה כדי לשמור על רמה תקינה של סוכר בדם.

חלק מאלה הסובלים מסוכרת טייפ 2 נדרשים ליטול אינסולין המגיע בכמה סוגים.

מי שמתאים לכם את הסוג הרלוונטי הוא הרופא, בהתחשב בין היתר במידה של מחזור האינסולין בגוף.

מהו אותו אינסולין?

אינסולין מלאכותי מעשה ידי אדם הדומה לאינסולין שמייצר הלבלב והמכונה בשפה הרפואית אינסולין אנושי.

אוקיי, אז הגענו לסוכרת – אנחנו נוטלים אינסולין וממשיכים את חיינו כרגיל?! אוכלים, שותים ונהנים?! מזריקים אינסולין ו"תוקעים" גלידת מגנום בערב?

על פניו אין כאן שום בעיה, נכון? אז זהו, זה לא עובד בדיוק ככה, ישנה בעיה, וליתר דיוק –  בעיה רצינית מאוד.

הסכנות שבאינסולין

האינסולין הוא טיפול פופולרי ומוכר.

כל כך מוכר עד שנדמה שזריקות האינסולין הפכו, לדאבוננו, למילה שאינה גסה.

מה שלא כולם מכירים או לעיתים לא רוצים להכיר הן הסכנות שבשימוש באינסולין.

אינסולין עלול לגרום לתופעות לוואי, מקלות ועד חמורות.

הגיע הזמן לתת עליהן את הדעת במלוא הרצינות.

יש מחיר לזריקות האינסולין. צילום: pixabay

יש מחיר לזריקות האינסולין. צילום: pixabay

תופעות הלוואי השכיחות

1. נפיחות של הגפיים.

2. שימו לב – עלייה במשקל. כן, כן – למרות שהאינסולין הוא תרופה לחולי סוכרת שאחת מהמטרות המרכזיות שלהם היא להשיל ממשקלם הוא עלול לעשות בדיוק את ההיפך.

3.  תגובות עוריות במקום ההזרקה: נפיחות, גרד, אדמומיות, כיווץ של העור או עיבוי.

4. היפוגליקמיה – מצב של רמת סוכר נמוכה בדם היא תופעה שכיחה למשתמשי האינסולין ולמרות ניסיונות רבים עדיין לא הצליחו לייצר פתרון מעשי ויעיל שיגן מפניה.

מדובר בבעיה מהותית כשהסיבות העיקריות לה הן: מינון מוגזם של אינסולין או סולפונילאוריאה (תרופה נוספת לטיפול בסוכרת), השמטת ארוחות, פעילות גופנית לא מתוכנתת או הפרעות במנגנוני הוויסות הנוירו-הורמונליים (המערכת האנדוקרינית).

היפוגליקמיה מאופיינת בכמה וכמה סימפטומים, נתחיל מה"קלים" שבהם כביכול:

סחרחורת, הזעה וטשטוש בראייה הם חלק מהתסמינים של היפוגליקמיה. צילום: pexels

סחרחורת, הזעה וטשטוש בראייה הם חלק מהתסמינים של היפוגליקמיה. צילום: pexels

הסימפטומים הקשים יותר של היפוגליקמיה מעבירים אותנו לקטגוריית:

תופעות הלוואי החמורות של האינסולין

כל תופעות ההיפוגליקמיה שפורטו לעיל באופן קיצוני יותר.

העקצוץ, למשל, יכול להגיע עד לחוסר תחושה, הראייה הופכת להיות לקויה ממש, כשתופעת הלוואי החמורה ביותר היא אובדן הכרה.

ושימו לב לנתון הבא: אובדן הכרה זמני/חולף (סינקופה), עלול להתרחש גם עקב פגיעה בסבילות לגלוקוז והיפר-אינסוליזם (ייצור מוגבר של אינסולין בגוף באופן חריג) גם ללא שימוש באינסולין חיצוני.

במקרה של סינקופה אצל אישה בת 42 שפורסם במאי 2021, ייעוץ תזונתי כולל הפחתת צריכת הגלוקוז ואכילה תכופה של מנות קטנות יותר של ארוחה הביאו להפחתה משמעותית בתדירות הסינקופה ולשיפור כללי באיכות החיים שלה.

כשרמות הסוכר בדם גבוהות בצורה עקבית, אף אם אינן נופלות לערכי הסוכרת, הן עלולות לגרום לפגיעה בסבילות לגלוקוז – והנה לכם עוד סיבה מצוינת לאזן אותן.

תופעות לוואי חמורות נוספות

היפוקלמיה  – אשלגן נמוך

חולי סוכרת סובלים לעתים קרובות מהפרעות אלקטרוליטים (מינרלים), בין היתר מדלדול אשלגן.

על פי מחקר שפורסם ב-2013 הפרעות אלה קשורות לתחלואה ותמותה מוגברים ושכיחותן קשורה בעיקר לסוכרת.

היפוקלמיה כוללת את התסמינים הבאים: עייפות יתר, חולשה, בעיות בנשימה ובקצב הלב והתכווצויות שרירים.

אלרגיות

השימוש באינסולין עלול לגרום לתגובות אלרגיות.

החל מדופק מוגבר, דרך פריחה, הזעות קיצוניות, נפיחויות בחלקי הגוף וכלה בבעיות נשימה.

אי ספיקת לב

באה לידי ביטוי בקוצר נשימה, נפיחויות ברגליים/קרסוליים ושוב – עליה פתאומית במשקל.

חיסרון מרכזי של הטיפול באינסולין הוא הצורך ההולך וגובר של הגדלת המינון  –  מה שמגדיל ישירות את הסיכון לתופעות הלוואי.

כשנאלצים להגדיל עוד ועוד את מינון האינסולין, מגדילים גם את הסיכון לתופעות הלוואי. צילום: pixabay

כשנאלצים להגדיל עוד ועוד את מינון האינסולין, מגדילים גם את הסיכון לתופעות הלוואי. צילום: pixabay

אז ת'כלס – מה עושים?

בשורה התחתונה – הטיפול היעיל והנכון ביותר הוא מעבר לאורח חיים בריא ומאוזן שכולל את כל ההיבטים: תזונה, תנועה ותודעה.

לכל אחד מההיבטים השפעה ישירה על השניים האחרים.

שינוי אמיתי, כזה שגם מחזיק מעמד לאורך זמן חייב להיות מושתת על כל השלושה יחד.

ולמי מכם שכבר עושה שימוש באינסולין – דעו שיש בהחלט מה לעשות!

ניתן בעזרת הכלים והליווי הנכון להפחית את המינון ואת תדירות השימוש למינימום ואף לחדול מהאינסולין לחלוטין.

זה קרה, זה קורה וזה יכול לקרות גם לכם.

בראש ובראשונה יש להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים ומומחים לנושא (ובשילוב הרופא המטפל כמובן).

בכנס "לנצח את הסוכרת" שיתקיים ביום שישי ה-24.3.23 בתיאטרון גבעתיים, תוכלו לפגוש את מיטב המומחים בתחום ולהכיר את הכלים היעילים ביותר לשפר את בריאותכם.

זוהי הזדמנות נהדרת להיחשף לכל הידע הכי עדכני שחשוב לכם לדעת!

לגולשי Eatwell הנחה מיוחדת בהרשמה בהקלדת קוד קופון: 1313. לפרטים והרשמה לחצו לאתר הכנס לנצח את הסוכרת.

בנוסף, מומלץ להיעזר גם בייעוץ פרטני המותאם למצבכם האישי והצרכים הייחודיים שלכם.

והעיקר – אל תתנו לעצמכם להגיע לעוד שנה מהיום, ולהתחרט שלא התחלתם קודם…

צרו קשר עם עינב בורשטיין - יועצת ומנחה לתזונה טבעית



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו