הסלט שנלחם בסרטן
המחלה, סרטן, היא אחת מהמחלות שמושכות את תשומת הלב הרבה ביותר, ולא במקרה – חצי מהגברים ושליש מהנשים ילקו בה במהלך חייהם. האם מדובר במזל רע? אני טוען שלא.
המחלה גובה שלל קורבנות. האם קורבנות הם רק אלו שנפטרו כתוצאה מהמחלה או גם אלו שהיא פגעה באופן חמור באיכות חייהם? לא ברור. מה שבטוח הוא דבר אחד: כולנו רוצים להתגונן מפני הסרטן ולחיות חיים ארוכים ובריאים.
אחד מאתגרי הבריאות הגדולים ביותר העומדים בפנינו הוא להצליח להגיע עד הסוף המתוק שלנו בלי לחלות ב”מ ח ל ה“, השיבוש התאי הנקרא בשפת העם – סרטן. “מלכת כל המחלות” כפי שכינה זאת החוקר סידהרתא מוּחֶרג`י, בספרו המרתק זוכה הפוליצר מ- 2011.
תאי סרטן מופיעים ונעלמים אצל כל אחד מאתנו כל הזמן. כשהיכולת שלנו להיפטר מהם נפגעת וכאשר הגוף שלנו מוחלש ולא מאוזן, הדלת נפתחת והמלכה נכנסת.
הרפואה האונקולוגית מסתמכת על גילוי מוקדם למניעת סרטן באמצעות בדיקות סקר, כמו ממוגרפיה וקולונוסקופיה, ובטיפולים כמו כימותרפיה, הקרנות וניתוחים. אין להקל בכך ראש, כמובן, אך השימוש במזון ובתוספי מזון לצורך מניעה ואפילו לצורך תמיכה בריפוי מסרטן, כמו טיפולים משלימים אחרים, נחשב לרוב, בקלות מידי לתפישתי, לבזבוז זמן.
איך אוכל יכול להגן עלינו מפני סרטן?
מחקרים מדעיים וכן האפידמיולוגיים מבהירים לכולנו שלמזון יש השפעה ניכרת על מניעה של סרטן ועל השריית מצב גופני חזק ובריא יותר למי שכבר אובחן ועובר טיפולים נגד סרטן. באחד המחקרים האפידמיולוגיים הגדולים שנעשו, נבדקה אוכלוסייה של 23,513 מבוגרים גרמנים לאורך 8 שנים. 3.7 אחוז מהם פתחו סוכרת בתקופה זו ו- 3.8 אחוז פתחו סרטן. נחקרים שלא עישנו, שמרו על משקל תקין, בצעו פעילות גופנית ואכלו תזונה עתירת ירקות נהנו מירידה בסיכון של 93 אחוז ללקות בסוכרת ומירידה בקרוב ל- 40 אחוז סיכוי לחלות בסרטן . כלומר, שווה לעשות מאמץ. סרטן זה לא רק קארמה רעה.
אחת ההרצאות הפופלריות ביותר ב- TED היא הרצאתו של ד”ר וויליאם לי, רופא וחוקר, העוסק באחד המנגנונים האחראיים על התפשטות גידול סרטני – מנגנון האנגיוגנזיס – מנגנון יצירת כלי דם חדשים. הגידול חייב דם כדי לקבל חומרי תזונה, לצמוח ולהתפשט. חסימת יצור כלי הדם תביא לקמילתו של הסרטן. יש תרופות כימותרפיות, הנמצאות בשימוש נרחב שעושות בדיוק את זה (המפורסמת שבהן נקראת אבסטין), מה שד”ר לי גילה הוא שיש גם מזונות המכילים כימיקלים שחוסמים את ייצור כלי הדם החדשים באותה יעילות כמו הכימותרפיה.
ד”ר לי השתתף בבניית אתר העוזר לאנשים להבין איזה מזונות לאכול למניעת סרטן ולתמיכה באדם עם סרטן פעיל. מומלץ מאד לאכול מזונות מהרשימה הבאה מהאתר EATTOBEAT שתמצאו בקלות בגוגל.
מה הפתרון הפרקטי שפתחתי? החלטתי לחזק ולחמש את מערכת החיסון שלי במלחמתה הצודקת נגד תאי הסרטן הסוררים, פתחתי במעבדה הסודית שלי נוגדן מיוחד לסרטן הנקרא “סלטן” אותו אני אוכל לפחות 3-4 פעמים בשבוע. סלט מוכח מחקרית! המכיל ויטמינים, מינרלים ואנזימים, וגם מאות כימיקלים עם תכונות נוגדות ומונעות סרטן.
המתכון לסלטן – הסלט שנלחם בסרטן
הסלט כולל בין 8 ל-10 מנות ירקות וכ-800 קלוריות
80 גרם סרדינים- עשירים באומגה 3
30 גרם (מנה) של נבטי ברוקולי
30 גרם נבטי צנונית/בזיליקום/חרדל- מזון חי !!!
100 גרם סלק מבושל
שתי עגבניות המכילות כמויות נדיבות של ליקופן
בצל אחד ומספר שיני שום – המכילים קוורצטין נוגד החמצון
50 גרם אורוגלה – עוד חבר ממשפחת המצליבים
30 גרם פטרוזיליה
30 גרם כוסברה
פלפל אדום
שתי כפות תערובת (טחונה מראש) של זרעי פשתן, זרעי צ’יאה, שקדים, גרעיני חמניות ודלעת
שמן זית בנדיבות
כף טחינה
רבע לימון או ליים סחוט
ערבבו את החומרים. בתיאבון
וויטמינים ומינרלים בסלט
בסלט תמצאו כמויות נדיבות ביותר של ויטמין A , ויטמין C , ויטמין K , ויטמינים מקבוצת ה-B , ויטמין E , חומצה פולית, סלניום, אומגה 3 וסיבים תזונתיים. הירקות הירוקים, בייחוד הנבטים מלאים באנזימים העוזרים לעכל את המזון.
הייתכן שאותו סלט יכול למנוע את הופעת הסרטן? ימים יגידו. אני מאמין שזה משפר לי קצת את הסיכויים. כאשר ההימור הוא “על החיים ועל המוות”, שיפור קטן יכול לעשות את כל ההבדל. בתיאבון.