3 שאלות נפוצות על תזונה להתמודדות עם דיכאון וחרדה
הפסיכיאטר ד"ר דרו רמזי, משתף בשאלות נפוצות של מטופליו המתמודדים עם דיכאון וחרדה, ומעוניינים לשפר את הבריאות הנפשית שלהם באמצעות תזונה:
אתה לא מתכוון לבקש ממני להפסיק לשתות קפה, נכון?
אני יודע שרבים מאיתנו מסתמכים על מנת הקפאין הראשונה בכל בוקר כדי לקום ולהתחיל את שגרת היום.
בדיוק כפי שהייתי רוצה שתאכלו מגוון רחב יותר של ירקות ופירות בשלל צבעי הקשת, כך גם הייתי רוצה שתחשבו על אפשרויות נוספות שיעזרו לכם לפתוח את היום.
יש כל כך הרבה סוגי תה ירוק ושחור מדהימים, ורוב הסיכויים שתיהנו מאחד מהם כפי שאתם נהנים מהקפה שלכם. אז למה לא לגוון קצת?
עלי התה מגיעים גם עם לא מעט יתרונות בריאותיים, מאחר שהם עשירים בנוגדי חמצון ובפוליפנולים.
אמנם סוגי תה רבים מכילים גם קפאין, אך הכמות תהיה קטנה יותר מזו שבספל קפה ממוצע.
מי שמתמודד עם חרדה צריך לבדוק היטב את צריכת הקפאין שלו.
יש סיבה שבגללה אתם מסתמכים על זריקת הקפאין הזאת כדי להתעורר – זהו סם מעורר.
משום כך צריכה מופרזת של קפאין מגבירה תחושות חרדה, ואפילו – במקרים מסוימים – התקפי חרדה.
החלפת הקפה בתה צמחים או במשקה אחר נטול קפאין עשויה להועיל לכם יותר במסגרת שינוי תזונה לשם התגברות על חרדה.
למאמרים נוספים בנושא:
3 רכיבי תזונה שיסייעו לכם לנצח דיכאון וחרדה
איך מתגברים על תשוקה לסוכר ופחמימות?
האם הימנעות מדגנים וגלוטן מסייעת למצבי דיכאון וחרדה?
האם ג'אנק פוד באמת כזה גרוע?
נשנוש חטיף טעים פה ושם זה אף פעם לא דבר רע.
אני בעצמי אוהב מאוד מתוקים.
הבעיה מתחילה כאשר רוב התזונה מבוססת על מזונות מעובדים.
אתם חייבים לאכול – לא משנה מה.
לכן, כשאינכם צורכים מזונות העשירים ברכיבי תזונה, אתם מתמלאים במקום זאת במזונות שכנראה משפיעים לרעה על בריאותכם.
נשנוש מזדמן של שקית צ'יפס או עוגיית שוקולד לא ימנע מכם ליישם אכילה שתנצח את הדיכאון.
ואולם, אם אתם מסתמכים באופן קבוע על מזונות מעובדים ומוכנים מראש או על ג'אנק פוד, נוצר חלל תזונתי שכמעט בלתי אפשרי למלא.
מה אם יש לי סלידה מירקות ירוקים?
אתם לא היחידים!
למעשה, קרוב ל-15 אחוז מהאנשים הם "טועמי-על" (supertasters).
פקעיות הטעם שלהם רגישות במיוחד למרירות של העלים הירוקים – ולכן הם לא נהנים לאכול אותם.
יש הרבה דרכים לסתור את טעמם המריר של העלים, ורבים מהמטופלים שלי מצאו דרכים מוצלחות להוסיף עלים ירוקים לתזונה שלהם.
נסו להשתמש בעלים צעירים ("עלי בייבי") במקום בעלים בוגרים
אפשר להשיג עלים בשלהי הסתיו, לאחר הכפור הראשון של העונה, שנוטה לגרום להם להיות מתוקים יותר.
נסו סוגים שונים
ייתכן שטעמם של גרגיר הנחלים, הכרוב הסגול או החסה האדומה יהיה לכם נסבל יותר מאשר זה של קייל או ארוגולה.
הוסיפו תיבול
אם העלים הירוקים הללו עדיין גורמים לכם לאי נוחות, הוספת כמה תבלינים נפוצים או הקפצת העלים עם בצל או שום יכולות לשנות מאוד את הטעם.
שלבו עלים ירוקים בתבשילים, מרקים ובשייק
אפשר לבשל עלים ירוקים עם ירקות אחרים כדי לעזור לעדן את הטעם שלהם.
העלים הירוקים הנכונים לכם ממתינים שתגלו אותם.
קצת ניסוי וטעייה.
זה כל שנדרש מכם כדי למצוא את העלים הירוקים שמתאימים לפקעיות הטעם שלכם.
אחרים עשויים לסלוד מהמרקם של עלים ירוקים ואף של ירקות אחרים.
הם פשוט לא אוהבים את התחושה שמזונות אלה יוצרים בפה.
גם כאן, הכנסת ירקות רבים למרק או לצלי או הוספתם לשייקים ולתערובות טחונות אחרות יכולות לשפר את הטעם של ירקות עשירים ברכיבי תזונה גם לאכלנים הבררניים ביותר.
בספרו "חרדה ודיכאון – תוכנית תזונתית לשיפור הבריאות הנפשית" של ד"ר דרו רמזי תמצאו תוכנית תזונתית בת 6 שבועות – כולל מתכונים בעריכת צחי בוקששתר.