Nadar_Fly
Nikui_Fly

לנצח את תאוות הבשר

מאת: שרי קפלן
זמן קריאה: 4 דקות
מדוע מומלץ להימנע מאיברים פנימיים, מה קורה כשאוכלים לבבות עוף, כמה פעמים בשבוע, אם בכלל מותר לאכול בשר ולמה עדיף עוף? כתבתנו חזרה מיום העיון בנושא מזון מן החי לאור הרמב"ם
bari14_In

ד"ר גיל יוסף שחר, רופא ומומחה לרפואת הרמב"ם, מדבר מהר. הוא משתוקק להעביר לקהל הרב שבא לשמוע אותו את כל האינפורמציה שאסף במהלך השנים. הקהל מצידו צמא לדעת, ניסה לעמוד במירוץ השקופיות ושטף הדיבור. בסופו של יום העיון המרתק הזה, שארך כחמש שעות, כולם היו מרוצים: שחר הספיק להעביר את כל החומר והקהל, שבתחילה התלונן על קצב הדיבור המהיר, שמח לשוב הביתה עם כל המידע, גם אם עדיין לא מעוכל כולו.

אין זה סוד שאכילת בשר ומוצרים מן החי אינה בריאה. אין היום יועץ בריאות, לא משנה מאיזה זרם, שלא ימליץ לכם להמעיט במוצרים מן החי. יום העיון הזה נועד להסביר מדוע, תוך סימוכין עתיקים מימי הרמב"ם, לצד סימוכין מודרניים יותר, של מדע הרפואה בן ימינו. יום העיון עסק באכילת בשר, מוצרי חלב, דגים וביצים. היום נעסוק בסוגיית הבשר.

בשר = מחלות

• צריכת שומנים רוויים מן החי הוכחה כגורמת לעלייה בכולסטרול בדם.

• רקמת שומן היא רקמה שאוגרת רעלים. בעת אכילת בשר, האדם מכניס לגופו את כל הרעלים שהחיה אגרה במהלך חייה ברקמות השומן שלה. רעלים כגון דיוקסינים ו- PCB's שנוטים להיאגר ברקמת השומן.

• כל תוספת של 5% בצריכת שומן מן החי מעלה את הסיכון למחלות לב קורנריות ב-36% (המחקר המפורסם  "Nurses’ Health Study")

• אכילת בשר מפרה את האיזון בין חומצות השומן החיוניות בגוף לטובת אלו המעודדות דלקת. בשר עשיר בחומצות שומן מסוג אומגה 6 שעוברות המרה בין השאר לחומצה ארכידונית המעודדת דלקתיות בגוף.

• צריכת חלבון מן החי נמצאה קשורה לבשלות מינית מוקדמת אצל נערים ונערות, שמובילה לחשיפה רבת שנים להורמוני מין. חשיפה זו מגבירה דרמטית את הסיכון לסרטן השד, סרטן הרחם והשחלות אצל נשים וסרטן הערמונית אצל גברים.

• אכילת חלבון מן החי והקשר לאוסטיאופורוזיס – חלבון מן החי מוריד את החומציות בדם, כדי לווסת את החומציות משתמש הגוף בשחרור סידן מהעצמות, שגורם לתגובה בסיסית. לפי ד"ר שחר, הוכח שצריכת תוסף סידן במקביל אינה מסייעת כיוון שקצב ההרס של רקמת העצם תמיד גובר על קצב הבנייה מחדש.

אם כן, האם הבשר הוא מזון הכרחי בתזונה שלנו?

"הַבָּשָׂר, עוֹדֶנּוּ בֵּין שִׁנֵּיהֶם–טֶרֶם, יִכָּרֵת; וְאַף יְהוָה, חָרָה בָעָם, וַיַּךְ יְהוָה בָּעָם, מַכָּה רַבָּה מְאֹד. וַיִּקְרָא אֶת-שֵׁם-הַמָּקוֹם הַהוּא, קִבְרוֹת הַתַּאֲוָה:  כִּי-שָׁם, קָבְרוּ, אֶת-הָעָם, הַמִּתְאַוִּים. קִּבְרוֹת הַתַּאֲוָה נָסְעוּ הָעָם, חֲצֵרוֹת; וַיִּהְיוּ, בַּחֲצֵרוֹת )"במדבר יא', לג-לה)

אדם הראשון היה צמחוני. עד אחרי דור המבול, במשךכ- 10 דורות, לא הותרה אכילת בשר. מדוע לאחר המבול הותר לאדם לאכול גם בשר?

האדם התאווה לבשר, לא הסתפק במן ואילו אלוהים נענה לו. אולם אין היתה הכוונה שהאדם יאכל מן הבשר כל כך הרבה, בטח לא כפי שהוא אוכל כיום.

בשר הוא מזון תאווה. מזון ייצרי, שמשתוקקים אליו. על כן נאמר על אכילת בשר בספר בראשית: "לא מותר לאכילת תדיר, אלא כשיש לך תשוקה אדירה ותאווה גדולה". כלומר על האדם לאכול ממנו רק כאשר הוא מאוד תאב אליו.

כדי להקשות על אכילת בשר יומיומית ישנו גם דגש חשוב על הציד. בשר צריך לאכול אחרי שהתייגעת להשיג אותו, התאמצת מאוד והסתכנת. אם בשר יהיה נגיש (כפי שהוא היום) יאכלו ממנו הרבה מדי.

ההיבט המדעי

כבר בקיבה מופיע חלבון R  שתפקידו להיקשר לויטמין B12 ולהתנתק ממנו בתרסריון כאשר הוא מתחבר ל-IF)  Intrinsic Factor). מכאן שנבראנו כך שנספוג ויטמין B12  מהתזונה שלנו ולא באמצעות בליעה אקראית של חרקים שנמצאים על הצומח או שנסתפק בייצור B12 על ידי חיידקי המעיים, כפי שגורסות תיאוריות מסויימות. כלומר האדם נועד לאכילת בשר, אולם לאכילה מועטת בלבד.

כמה בשר לאכול?

הרמב"ם פוסק חד משמעית: "די לו לבריא לאכלו (בשר) מערב שבת לערב שבת".
מבחינה בריאותית, על מנת לספק ויטמין B12 לגוף, שאינו מצוי במזון מן הצומח, מספיקה מנה קטנה של בשר, פעם בשבוע.
בספר שמות אומר משה: "בתת ה' לכם בערב בשר לאכול ולחם בבוקר לשבוע…" שמות טז' ח'. כלומר אין לאכול בשר כדי לשבוע.  לחם נאכל בכמות רבה כדי לשבוע ובשר במשורה.

איזה בשר לאכול?

חז"ל אמרו שבאכילת בעל חיים, אתה מטמיע בתוכך את התכונות שלו. מכאן שהיהדות מתירה אכילת בעלי חיים צמחוניים שנעדרים את תכונות האכזריות שיש בטורפים.

טעם רוחני מיוחד ישנו לאכילת עוף. הרבי מילובביץ מסביר כי התכונה של התרנגול, אותה אנו רוצים להטמיע בתוכנו, היא יכולת ההבחנה הרוחנית בין יום ולילה. התרנגול מקרקר כבר בחצות הליל, זמן שלפי היהדות הוא תחילת ההתהוות הרוחנית של היום הבא. לפי פרשנות זו, גם כשהחשיכה עדיין מסביב התרנגול כבר רואה את נקודות האור של יום המחרת. לכן אם כבר בשר כלשהו – בשרו של העוף יהיה עדיף מן הטעם הזה.

"כל מיני הבשר אינם כולם טבע אחד ואינם משובחים בשווה"

לפי הרמב"ם יש שוני בין סוגים שונים של בשר. גם מבחינה בריאותית יש להעדיף את העוף. הוא מכיל בממוצע פי 3 פחות שומן רוויי מן הבקר (כמובן שתלוי באיזה חלק מדובר) ומתעכל בקלות יותר.

וכאן המקום לציין כי אכילת שומנים רוויים היא זו שמעלה את הכולסטרול, ולא הכולסטרול נטו. שומן רווי מן החי שוקע בדופנות הערוצים וחוסם אותם וגורם למחלת לב וסתימת עורקים.

מספיקה תוספת של 5 אחוז בלבד של שומן מן החי על מנת להגדיל את הסיכוי למחלת לב קורונרית ב-36 אחוזים !

לסיכום, אומר ד"ר שחר, התאווה לבשר טבועה בנו ואינה פסולה, שהרי גם הצדיקים אכלו מהשליו.

אולם יש מגבלות, להלן ה"אני מאמין" של ד"ר שחר, בנושא צריכת בשר:

• בשר אינו הכרחי בתזונת האדם. מי שאינו מתאווה לבשר, מוטב לו שיהיה צמחוני.

• תאכל רק כאשר אתה תאב.

• יש לאכול רק את בעלי החיים הצמחוניים המותרים לאכילה על פי היהדות.

• ראוי להתייגע בהשגת הבשר – תהליך השחיטה. (התייגעות מודרנית עשויה להיות קניית בשר אורגני בלבד. מאחר וזה יקר יחסית – אנו מתייגעים ולא נקנה ממנו כל יום)

• לאחר השחיטה יש לוודא שלא היה מום בבעל החיים, כי אז נחשב טרף.

• כאשר אתה אוכל בשר, אכול מעט, לא לשבוע מבשר אלא להגיע לשובע ממזונות צמחיים.

• לבריא אין צורך לאכול יותר מפעם בשבוע

• כאשר אוכלים בשר, יש לאכול מנה קטנה בלבד.

• אין לאכול את השומן של הבשר.

• להימנע מאכילת איברים פנימיים העשירים ברעלים, כולסטרול ושומן רוויי. (לבבות של עוף אומר הרמב"ם, גורמים לאדם שכחה, אובדן זיכרון)

• לא לאכול בשר בזמן מחלה או ביציאה ממנה, מאחר והבשר גוזל הרבה משאבים לתהליך עיכולו

• יש להעדיף עוף על בקר.

• מומלץ כמובן לאכול בשר הגדל בטבע ולא במכלאות.

• יש להעדיף עוף או בהמה צעירים שטרם הספיקו לצבור רקמת שומן עבה ורעלים.

• להשתדל להקטין את צער בעל החיים ככל האפשר.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מירב

    שהאנושות נמצאת בקרקעית סולם המוסר.

    חרפה, אין מילים.

  2. אבי גרוסמן

    אחרת היו חוטפים התקף לב במקום בגלל הכמויות העצומות של שומן רווי שהם מכניסים לתוך בטנם. אבל הם לא שמעו, ולכן אולי העם הזה, שעד שנות ה- 50 של המאה הקודמת ביסס את תזונתו רק על מזון מן החי (יונקי ים שונים- כלבי ים, פרות ים, לווייתנים ודגים כמובן) ללא צריכה של ירקות או פירות שאינם בנמצא בחוג הארקטי הצפוני או דגנים מלאים ושאר מזון הנחשב היום "שיא הבריאות", נחשב במחקרים האנטרופולוגיים כאחת האוכלוסיות הבריאות שיש לנו מידע עליהן. למזלנו הם שמרו על מסורת התזונה השבטית הזו עד למאה ה-20, כאשר היו לנו מספיק כלים לחקור את התזונה והשלכותיה ולהשוות אותה לתזונת האדם המערבי. ובכן, לא נצפו אצלם- התקפי לב, שבץ מוחי, סכרת סוג 2, סוגי סרטן למיניהם, מחלות מדרדרות של המוח (אלצהיימר, פרקינסון וחבריהם). במחקר קוראים לזה "הפרדוקס האינואיטי" וניתן לקרוא על כך רבות ברשת. קבוצה נוספת שלא הקשיבה לכל העצות שכתובות כאן לגבי אכילת בשר, ובעיקר לא ידעה ש"כולם יודעים היום שאכילת בשר מזיקה" הם שבט המסאי מאזור קניה-אוגנדה, שמבססת עד היום 60-70% מהתזונה שלה על בשר בקר (הם רועי בקר המקצועם), והפלא ופלא, גם הם לא סובלים מסתימות עורקים והשומן של הבקר שהם אוכלים לא "שוקע בדפנות". בקיצור ולעניין, אני טוען שכל היציאה הזו נגד מרכיב תזונתי שהוא קריטי בתזונת האדם מליוני שנים, וכן, אבות אבותינו לא גידלו דגנים מלאים אלא צדו בשר, ולא בכמויות קטנות אלא בכמויות גדולות מאוד, כל היציאה הזו היא מרכיב אופנתי ואין לה ממש עם מחקר מדעי אמפירי אמיתי. ורק בשנים האחרונות אנחנו מבינים את קשר השקר שנוצר מאז שנות ה- 50 של המאה הקודמת סביב העניין הזה של תאכל יותר שומן רווי- תקבל התקף לב. אבל זה באמת ראוי למאמרים נפרדים שרבים וטובים ממני כבר כתבו. רק בריאות ושפיות מחשבה.

  3. ליאת

    הייתי בהרצאה ומאוד נהניתי להקשיב לד"ר שחר. הרצאה מחכימה מאוד. מדהים כל פעם מחדש לשמוע את חוכמתו של הרמב"ם ואת חוכמת חז"ל.

  4. אבי גרוסמן

    "אין היום יועץ בריאות, לא משנה מאיזה זרם, שלא ימליץ לכם להמעיט במוצרים מן החי"
    יש היום רופאים וחוקרי מדע רפואה רבים שיגידו לכם שבשר בפרט ומזון מן החי בכלל, ממקורות אורגניים וטובים כמובן, הוא מזון מצוין, מלא בויטמינים ומינרלים, ומתעכל ללא בעיות שדגנים לדוגמא יוצרים בעיכול. לדוגמא, הרצאה של חוקר מסטנפורד בנושא דיאטות עתירות שומן, כולל שומן רווי. לא מה שחשבנו, או יותר נכון, לא מה שהרגילו אותנו לחשוב:
    https://www.youtube.com/watch?v=eREuZEdMAVo

  5. חיה

    אני כבר מבולבלת מכל המחקרים האלו, כל אחד דוגל במשהו אחר, אומר בשר זה טוב, אחר אומר כל המוצרים מן החי אסור לאכול, חלקם אומרים שבני האדם הם צמחוניים וצריכים לאכול רק מן הצומח, וכו' וכו', שיגעתם אותי אני כבר לא יודעת מה לאכול!!!!

  6. שרה חמו

    המרצה מתייחס לבשר כמקור ל-B12 אבל מעדיף על פניו בשר עוף. הוא אינו מזכיר שבשר עוף עני במיוחד ב-B12 מלבד הכבד שלו שכמובן כדאי שיהיה אורגני כי הוא מכיל את כל הרעלים. מוטב להעדיף על פני כל סוג בשר גבינת עיזים ומעט ביצים, באופן סדיר, שמכילים B12 ולהוסיף מעט סלק שמכיל קובלמין שעוזר בספיגתו.

  7. נחמה

    את יודעת כמה קשה לאכול בשר של תרנגולת שהתרוצצה בשטח פתוח? זוכרת את פטיש השניצלים שהיה לסבצאות שלנו? לא תמהת פעם לאן הוא נעלם? התרנגולת עומדת, אין שרירים, הבשר רך.
    למה לד"ר איכפת אם הבשר טרף ואיך זה קשור לתזונה? ואיך אפשר לצמצמם את סבלם של בעלי החיים במדינה המלאה במשחטות כשרות? אלה שחותכות עורק ואז נותנות לחיה לדמם את כל דמה טרם מותה????

  8. קרן אור

    אם היה לך ידע נרחב יותר היית יודעת שלפי שיטת השחיטה הכשרה החיה סובלת הכי פחות אבל כמובן יותר קל להשמע חכם ולתחכם מאשר לבדוק באמת את אמיתות הדברים

  9. גליה

    חלבוו מן החי מעלה את חומציות הדם ולא מוריד אותה כפי שרשום ואכן הסידן מווסת חומציות זו.

  10. תמר

    תודה לד"ר שחר ותודה לשרי קפלן.
    מעבר למידע החשוב והמרתק, נהניתי לראות איך היהדות חכמה ומחכימה בכל התחומים (כאן כמובן בתחום התזונה).

  11. ישראלה

    אני כל כולי אוהבת בשר בבוקר צהריים ערב בכל מצב בכל יום על האש,מבושל,מאודה,במרק בעיקר מעושן את האיברים הפנימיים את הרגליים בקיצור את כל החיה קשה לי לשמוע דבר כזה ולהבין שזה מזיק לי אני לא רוצה להתייגע אני רוצה ללכת לסופר,מכולת ותמיד שיהיה בהישג יד איך בלל מתחילים עם זה ?אין תרופות נגד ? שפשוט יהיה אפשר לאכול בשר ולשתות איזה תרופה נגד ? סליחה שאני ככה פשוט אתה מתרגל למשהו מקטנות ואז זה מאוד קשה . תודה על ההבנה

  12. אבי גרוסמן

    רק תדאגי שזה יהיה בשר אורגני, אם אפשר, ובמיוחד אם זה עוף. לגבי בקר יש פחות בעיות עם הורמונים ואנטיביוטיקה- מקבל פחות. הכותבת והמרצה כאן מביעים דעה שהיא מאוד שלהם ואינה מגובה מחקרית ויותר מזה, אוכלוסיות שלמות שגשגו על אכילת בשר ודגים לאורך ההיסטוריה, ללא בעיות בריאותיות המקושרות בחוגים הצמחוניים והטבעוניים לאכילת בשר (ראי תגובה 2 שלי למאמר זה). דגים, בשר, ביצים אורגניות, גבינות ויוגורט מחלב אורגני- כולם מקורות מצויינים למינרלים וויטמינים, ואת חלקם בני אדם אוכלים כבר מאות אלפי שנים, ואין עם זה שום בעיה. לבריאות.

  13. מ"ב

    ברור שאתה בקיא בחומר, אך נדמה לי שבכל זאת אתה מתעלם ממחקרים מבוססים מאוד שנערכו בשנים האחרונות, ומתעקש לומר (קצת בהתלהמות, אגב) שמדובר ב"אופנה" בלבד. אנשי שבט ה'מסאי' לא בדיוק האריכו שנים, לפחות על פי מה שידוע לי, וכך גם לגבי אנשים אחרים שהזכרת, כולם אולי טרפו בשר בתאווה גדולה (לא שהיתה להם ברירה, לא היו להם חלופות רבות בסביבתם, חוץ מקצת פירות ועלים ירוקים, שאלה כנראה הצילו את קיבתם…), אך לא הזדקנו בכבוד אלא סיימו חייהם הקצרים בגיל 30 או 40 ומשהו, שזה – תסכים איתי – חיים קצרים למדי.
    ומה עם "מחקר סין" שהוא מחקר עצום ורציני למדי לפי כל קנה מידה?
    ועבודותיהם של ד"ר אורניש וד"ר ג'ואל פרידמן וד"ר סירס, ועוד רבים-רבים וטובים, אנשים רציניים בהחלט, שאינם שרלטנים או בוּרים בשום צורה, שחקרו את הנושא במשך שנים ארוכות.
    כבר הוכח, מעבר לכל ספק, שמוטב לאדם לדבוק בתזונה צמחונית (בריאה, כמובן – לא ב'ג'אנק פוד' חסר בשר, במאכלים מטוגנים ובממתקים – אלא בירקות, פירות, דגנים, קטניות ואגוזים).
    נחסכות כך בעיות רבות כידוע – קודם כול משקל עודף, וכן מחלות לב; סוכרת; שבץ מוחי; לחץ דם גבוה; חמצת בדם; בעיות מפרקים; מחסור בוויטמינים; מחלות סרטן רבות; וכן תסמינים רבים מאין-ספור.
    אז גם אם אתה מאוד אוהב בשר (אגב, מתרגלים להיעדרו במהירות מפתיעה, דרך אגב, ואת זה אני אומרת ממקור ראשון) – כדאי לך להתעמק עוד קצת בנושא, אם אפשר בראש פתוח יותר, ולהיווכח שאין כמו תזונה צמחונית, בלי שום קשר לרמב"ם (עם כל הכבוד הראוי כמובן) או לכתבה המופיעה כאן. בתיאבון!

  14. חן

    רופא נחמד הנשר הגדול אף ציין על שתייה ואכילה כדלקמן "רובו קשה מיעוטו יפה"

  15. אילת

    ולו רק בשל העובדה שבמדינה שלנו, כמו בכל המדינות המפותחות "מייצרים" בשר לאכילה ע"י גידול חיות בתנאים זוועתיים! חיות שיודעות רק סבל מיום לידתן ועד יום מותן – וקצת אח"כ מגיעות אלינו לצלחת – מחשבה כיפית נכון? ומי יכול לערוב לנו שהבשר והעוף בסופר המתהדר בשם "אורגני" הוא בעל משמעות של אי התעללות אמיתית בחיות? אם כולנו נאכל מזה פחות יהיה פחות צורך "לייצר" עופות ובשר וכך כולנו נרוויח: בריאותית, כלכלית ומוסרית.

  16. אבי גרוסמן

    אולם מוטב מאוחר מלעולם לא,
    ראשית אני מתנצל אם אני כותב בלשון מתלהמת, המלצות תזונתיות שמבוססות על אידיאולוגיה ולא על מחקרים גורמות לי לעצבנות יתר לעיתים.
    לגבי מה שאתה כותב, אז ככה:
    1. בני המסאי, ובכלל שבטים לקטים-ציידים, חיו לעיתים קרובות עד גילאים של 70-80 שנה. מה שהוריד את גיל המוות הממוצע היה מוות כתוצאה מתאונות ומחלות שאינן כרוניות. מי שהגיע לגיל 40 היה לו סיכוי טוב להגיע לגיל מאוחר יותר בבריאות מפליגה. קרא בספר של ווסטון פרייס nutrition and physical degeneration, ויש עוד הרבה מחקרי תצפית שנעשו על שבטים לקטים ציידים במאה ה- 20 שמראים זאת. בני אדם אוכלים בשר כבר 2 מיליון שנה, ולרוב היינו בריאים עם סוג תזונה זה.
    2. לגבי המחקרים שציינת, צריך להרחיב על כך וקצרה היריעה. מחקר סין הוא אינו מחקר, משום שלא התפרסם בשום מגזין מדעי אלא רק כספר פופולרי. יש בו הטיות רבות מאוד, חפש על כך מידע ברשת. עם כל הכבוד לד"ר אורניש ופורמן, אני חושב שהצלחתם עם חולים היתה בעיקר בגלל שהורידו מתפריטם אוכל מעובד, את ה"לבנים" (סוכר, אורז, חיטה וכו'), ושמן צמחי מעובד. אשמח לראות אם יש מקרה בו הורידו רק את הבשר והשאירו את כל השאר והאדם שיפר את מצבו הבריאותי. לגבי מחקרי תזונה באופן כללי- הם בעייתיםם מאוד, כיוון שרובם מבוססים על שאלונים בהם האדם צריך למלא מה אכל בשבוע, חודש שנה אחרונה, ואחוז ההטיות הוא גבוה מאוד. אני חושב שמנבא טוב יותר ממחקרים כאלו הוא מחקר תצפית על אוכלוסיות שבטיות אשר אוכלות בצורה מסוימת לא 5 או 10 שנים אלא מאות שנים ואף יותר. כך אתה יכול באמת לבדוק השפעה על רבייה, הדורות הבאים וכו'. בקיצור ולעניין, מכל מה שלמדתי קראתי וחקרתי אני, וזו דעתי האישית בלבד, בשר הוא חלק מרכזי בתזונת המין שלנו כמעט מאז שפרץ, ואין שום סיבה שלא נצרוך בשר אורגני ממקורות כמה שיותר טבעיים.