himalayaKrem_Fly
Nikui_Fly

בלי ריטלין

מאת: ד"ר ג`יי גורדון (M.D) מחבר הספר "בלי ריטלין" בהוצאת פוקוס
זמן קריאה: 2 דקות
Nadar_IN

ההפרעות ההתנהגותיות, שהגיעו כיום בארה"ב לממדים של מגפה, ניתנות, לכאורה, ל"ריפוי" באמצעים תרופתיים. לעיתים קרובות, אנחנו אפילו לא יודעים בדיוק מה השתבש אבל בטוחים שיש לזה תרופה. זה מה שקורה, בדרך כלל, בכל הנוגע להפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות. ההורים חוששים כל כך מהאפשרות שילדיהם יסבלו מההשלכות הלימודיות, הרגשיות והחברתיות של הבעיה, עד שהם מסכימים מייד להצעתם של רופא הילדים או הפסיכיאטר לתת להם תרופות חזקות, שכפי הנראה, ילוו אותם עד לבגרותם.

לפניכם פתרונות לא-תרופתיים בצורת שינויים חיוביים בתזונה ובאורח החיים, כמו:

אכילת מזון אמיתי

בספרו המצוין "In Defense of Food", מייקל פולן ממליץ לקוראיו להימנע ממזונות מעובדים, הנחשבים חלוּפוֹת בריאות לכאורה למזונות המלאים, וכן מתוספי תזונה. אני מסכים אתו לחלוטין. תנו לילדכם בכל הזדמנות תפריט פשוט ואלגנטי המבוסס על פירות וירקות טריים, דגנים וקטניות. הימנעו ממזונות שמכילים תוספים מלאכותיים, מכיוון שעדיף לילדכם לאכול את הדבר האמיתי. כל מה שאנחנו זקוקים לו, למען בריאותנו הגופנית והנפשית, מצוי בארוחות פשוטות המבוססות על מזונות מלאים.

פעילות גופנית

פעילות גופנית משפרת בצורה משמעותית ביותר את תפקוד הגוף והמוח. גם ההיפך הוא הנכון. להימנעות מפעילות גופנית ולהקדשת זמן רב מדיי לצפייה בטלוויזיה ולמשחקי מחשב יש השפעה שלילית ביותר על התהליכים הכימיים במוח, על הכושר הגופני ובמיוחד, על הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

שינה מספקת 

רבים ממטופליי אינם מבינים זאת. הם אומרים לי, למשל: "אני כל כך עייף והילד שלי כל כך עייף. אני חושב שאנחנו צריכים לעשות בדיקת דם כדי לבדוק מה הסיבה לכך". לפעמים אני רוצה להגיד להם: "במקום בדיקת דם, אתם צריכים לעבור צילום מוח". אנחנו עייפים ומותשים כשאנחנו לא ישנים מספיק.

הצבת גבולות וסדר יום קבוע בבית

הקפדה על סדר יום קבוע בבית עשויה להשפיע לטובה על התנהגותו של הילד בבית הספר. למרות שזה נשמע מובן מאליו, צר לי לבשר לכם שרבים מההורים והמחנכים אינם מודעים לכך. קבעו כללי התנהגות וגבולות הגיוניים, בכל הנוגע לשעות שינה, משחק במחשב, פעילות גופנית ותזונה. אם לא תעשו זאת בבית, אל תצפו מהמורים שיהיו מסוגלים לשנות את התנהגותו של ילדכם בבית הספר. מצד שני, בית ספר שמתנהל על פי חוקים גמישים מדיי או מציב לתלמידיו דרישות בלתי מציאותיות עלול להשפיע לרעה על ילדכם.

רבים מההורים המגיעים למרפאתי מתקשים לשנות את התזונה והרגלי השינה של הילד, לשלב פעילות גופנית בסדר היום שלו ולהציב לו גבולות. הזכירו לעצמכם ששינוי הוא דבר קשה מטבעו. אם ילדכם התרגל לשבת מול הטלוויזיה או לבלות את כל זמנו במשחקי מחשב ווידיאו, יהיה לכם קשה לגרום לו להתרגש ממשחק כדורגל. בדומה לכך, משפחה שהתרגלה לאכול ארוחות מוכנות או ג'אנק פוד, תתקשה לעבור לתפריט המבוסס על ארוחות טריות, ללא מרכיבים מלאכותיים.  אולם, השינוי אפשרי והתוצאות הטובות יהיו שוות את המאמץ. ייתכן שקשה לכם להציב גבולות בכל הנוגע להתנהגותו של ילדכם, אבל אתם חייבים לעשות זאת. גם במקרה זה, לא תתחרטו.

שימו לב מה אתם אוכלים וכיצד אתם מנהלים את חייכם. עשו זאת עכשיו. שינויים בתזונה ובאורח החיים מצליחים יותר כשכל בני המשפחה מתמודדים כיחידה משותפת אחת מול האתגר של שיפור בריאותו של הילד. תגלו שקל הרבה יותר לכוון את סדר היום של הילד, כשגם בני המשפחה האחרים מיישמים אותם הכללים. אינכם יכולים להאכיל ילד אחד בתפריט בריא ומאוזן ובה בעת, להרשות לשאר הילדים לאכול המבורגר וצ'יפס נוטפי שמן. הגינות, עקביות וגישה חיובית הן הכלים הטובים ביותר שיש לכם להתמודדות מוצלחת עם מצבו של ילדכם.

זכרו, התוצאות הטובות יהיו שוות את המאמץ! 

 

למידע אודות הספר "בלי ריטלין" בהוצאת פוקוס

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו