Sunrider_Fly
Nikui_Fly

אנסטסיה- בית קפה טבעוני

מאת: עדן פלד, פסיכותרפיה הוליסטית, נטורופתיה, הרבליזם קליני
זמן קריאה: 4 דקות
בית הקפה הטבעוני הראשון אנסטסיה הצליח להפתיע אותי על אף שבאתי מראש מוכנה. לא רק שהמקום טבעוני לחלוטין, אלא מספק תפריט רווי בריאות, מזונות על וצמחי מרפא, בשילובים שלא מביישים את המטבח הפרטי של כל איש מקצוע דקדקן ביותר. כל זה לרווחת הציבור הרחב, במחירים עממיים שספק אם שווה לרכוש את המוצרים עצמם ולבשל בבית, או לקפוץ לבית הקפה להנות מארוחה מלאה באהבה. 
Sunrider_Article

במקום מונח הספר "אנסטסיה", המספר על ילדה שחיה לבדה עם החיות, הצמחים ועם אלוהים בסיביר. במהלך חייה ביער היא אוספת ידע רב על הקיום שלנו כאן, על חינוך ודרך ארץ, על ההיסטוריה ועל עוצמה נשית. וכך נראה שהמקום עובד… עוטף מנות ומשקאות בעטיפה של אידיאלים, של אהבה, של חמלה (לבעלי החיים ולנו, למען הבריאות שלנו), ובתוכן גלום אור טהור.

למה אני מתלהבת? קצת ממה שקורה שם לפניכם, ואני ממש מציעה לגשת למקום- החוויה לא נמדדת במילים הפעם, ואני יודעת להביע דרכם בדרך כלל את מה שעובר עלי.

בין סבל, תשוקות וחמלה אינסופית

את תמר איילון, שמנהלת בית הקפה, ביחד עם רועי, השותף השני, פגשתי בפינת ה'זולה'- ספות נעימות לשיחה והתרפקות בין שאון העיר לתקתוק החיים, רגע לפני שעלינו על הבר כדי לסעוד את ליבנו. תמר סיפרה לי על הרגע שבו החליטה שהיא לא יכולה לשתף פעולה יותר עם סבלם של בעלי החיים. היא צפתה באחד הסרטים המוכרים והמזעזעים, בהם מוצגת תעשיית המזון במערומיה, ולאחר מכן הסתובבה נרגשת מהעובדה שעצם הפסקתה לצרוך את המזון המדובר לא בהכרח יקדם את השינוי בצורה מאסיבית ותהתה כיצד לעשות זאת. מפגש שאינו מקרי כלל, אלא בשל העובדה המשותפת הזו, בינה לבין בעלה של חברתה, רועי עזר, הוביל לפתיחת בית קפה טבעוני. בית הקפה הטבעוני הראשון יושב בפרישמן, קרוב מאוד לדיזינגוף, ממש במיקום מרכזי ונגיש לכל.

בתחילה חשבו השניים על קונספט של טבעונות גרידא, וביקשו מיפתח ברקת ייעוץ. יפתח, שידוע כמנחה סדנאות בישול ואפייה בריאות ומקצוען עמוס ידע בתחום התזונה הטבעית, החל לסחוף אותם אט אט אל עולם המזונות הטבעיים, מזונות העל, בישול ואפייה על פי עקרונות בריאות, ואל קסמו של המטבח הקוסמופוליטי העולמי, הנושק למטבח המקומי. תמר ואני גולשות לשוחח על הגנים האנתרופוסופיים הטבעוניים בהם גדלים ילדיה, וחברתי שהצטרפה, מגלה בהתרגשות כי היתה גננת שלהם באחד הגנים האלו והשמחה רבה.

בבודהיזם ישנה הדרך הנעלה הכוללת השקפה נכונה, מחשבה נכונה, מילה נכונה, עשייה נכונה, מחיה נכונה, חריצות נכונה, תשומת-לב נכונה, והתרכזות נכונה. נראה שכאן אנו מצליחים לקיים אותן, בארוחה אחת.

צילום: באדיבות אנסטסיה
צילום: באדיבות אנסטסיה

הסימונים בתפריט ברורים למדי:
Raw – רו: מזון שלא חומם מעל הטמפרטורה הקריטית שבה אנזימים חשובים הולכים לאיבוד.
Superfoods – מנות הכוללות מזונות על. מזון בעל תכולת נוטריינטים רבה במיוחד ותכונות של צמחי מרפא
Gluten-free – ללא גלוטן

מנה ראשונה של בריאות 

פתחנו בשייקים שיכולים רק הם להשביע ולמלא את הבוקר שלנו בדרך מאיפשהו לאנשהו. השייק הבריא והשייק הטעים היא מציגה, אך אני אהבתי את שניהם מאוד. השייק הבריא היה 'תפוז כוח'– מיץ תפוזים סחוט טרי, פפאיה, פסיפלורה, תותי גוג'י, צ'יה, מאקה, כורכום ואגוזי מלך. תענוג.

השייק הטעים (יותר) היה שוקו-בננה – בננה, תמר, אבקת קקאו 'רו', מאקה, צ'יה, תמצית וניל וחלב שקדים. אז מעבר לסגולות פריון ובנים זכרים, הולכה עצבית משוגעת ואנרגיית חיים משתוללת, הטעם היה כמו של שייק שוקו ביתי מפנק, רק זה היה ללא ייסורי מצפון, לא על הבריאות ולא על הסבל שכרוך בזה. מחירם של השייקים אגב, נע בין 28-34 ש"ח.

שייק בריאות אנסטסיה
שייק בריאות (צילום: באדיבות אנסטסיה)

תמר מגישה לנו בחיוך את המנה הראשונה – לוטוס עגבניה, פלחי עגבניה על מצע טחינת כורכום ופסטו,
עם פטריות שמפיניון צלויות, מוגש עם שלוש חביתיות חומוס . זה לא עוד שם של מנה, זו מנה ייחודית מאוד, שמשלבת מגוון טעמים ואיכויות מרפא. אין בה גלוטן אגב (סימונים ברורים למדי לכל אורך התפריט). ליקקנו את הצלחת עם עגבניה, היה מביך לעשות זאת עם הלשון.

מוגשת לצידה המנה הראשונה השניה, מעטפות עלי גפן במילוי בורגול, טפנד זיתים שחורים, דבלה ועשבי תיבול לצד טחינה ספירולינה, גרגרי חומוס אדום ופרוסות עגבניה עם נגיעות בלסמי מצומצם, שמן קצח, זעתר ומלח שחור. מסומן אגב כסופר פוד ולא בכדי. יש כאן שילוב מעניין וטעים מאוד! כדי לסבר את אוזניכם על מקצת החומרים, מדובר במנה פשוטה שמכילה שמן קצח שהוא אנטי סרטני ושלל דברים נפלאים אחרים, זעתר שהוא צמח ארצישראלי אנטיביוטי, וספירולינה שהיא אצת מים מתוקים עשירה בחומצות אמינו ושלל רכיבים תזונתיים נפלאים. בדרך כלל אגב, הספירולינה לא לטעמי, אבל כאן היא השתלבה בטחינה ושיוותה לה מרקם וטעם נהדרים.

מעטפות עלי גפן
מעטפות עלי גפן (צילום: באדיבות אנסטסיה)

כשישבתי עם יפתח ברקת לכמה רגעים בין המנה הראשונה לשנייה, סיפר לי הרבה, על גלגולו של התפריט, עליו, ובעיקר על כיצד נע העולם מתפיסה תזונתית קלוקלת אל הזנה שהיא מעבר ליכולתו של הגוף להכיל ויכולתה של הבינה להסביר. "אנו רגילים לאכול דימויי מזונות, לעומת תזונה בריאה שהיא אמיתית ומזינה אותך לכל רבדייך. במזון המעובד לא נשאר דבר מהמקור, וזאת במידה ולא מייצרים באופן מלאכותי אותו, ואז המקור נשכח ונעלם מעינינו". לראיה, יצאתי שמחה מבית הקפה בתום הארוחה… אבל עוד לא סיימנו.

בין התחלה וסוף יש תמיד אמצע

המנה העיקרית הגיעה שכבר האמת, די התמלאתי ממה שהוגש עד כה. אין צורך בארוחה בת שלוש מנות כמו שעשינו, ואם מחשיבים את השייק, יש לפניכם ארבע. החלטנו למען המולדת ללכת עד הסוף ולכן בחרנו בסלט שהמליצה תמר, ואני כבר הייתי באמון מלא. סלט בורגול סרפד הונח לפנינו, מורכב מבורגול, סרפד יבש, אגוזי ברזיל קצוצים, תותי גוג'י ואוכמניות . נפלא, ואני גם חששתי ברגע שלפני. מומלץ ביותר!!!

סלט קולורבי וואקאמה באנסטסיה
סלט קולורבי וואקאמה (צילום: באדיבות אנסטסיה)

לצד הסלט הונח קרפ מקדמיה עליו שמעתי מבעוד מועד, עם ירקות מוקפצים וטופו – קרפ על בסיס אורז, אגוזי מקדמיה ופשתן, מוגש עם גפרורי ירקות מוקפצים וטופו במרינדת תמרי ושמן קוקוס. משגע. מיותר לציין שהמנה ללא גלוטן או שיש צורך להמשיך ולהדגיש? המנות היו בריאות לחלוטין, ללא שמץ של מילה, ואני רואה את עצמי כ(משתדלת לפחות) מחזיקה בסמן הימני של המפה הבריאותית, לפחות כשאני כותבת לקהל חובב בריאות. לכולנו מותר לעקם פה ושם את התפריט, אבל באנסטסיה לא השאירו צורך. הכל היה מוקפד, ועם זאת, טעים.

קציצות העדשים השחורות שבהם חמדתי, יגיעו בקרוב לשטח, כרגע הן עדיין עומדות בתפריט, ומבטיחות ביקור עתידי.

הטירמיסו שבקצפת

יש האומרים שמחיה נכונה היא המפתח (זוכרים, 8 האמיתות?), ויש האומרים שחייבים להנות כאן, אחרת מה עשינו? כשטעמתי מהטירמיסו הזה, הבנתי שאפשר תמיד למצוא את השלם. לא דרך האמצע, בלי פשרות, בלי ויתורים, בלי לעגל, לעקם ולפצות… שלם. הטירמיסו הזה שעשוי ממרכיבים כמו: קקאו חי, תמרים, סוכר קוקוס, קרם קשיו ועוד הוא שלם. גם בריא וגם טעים, בפשטות. ומי שיטעם אותו, יהיה לו מאוד פשוט להסכים. קשיו מונבט? מי עוד משקיע כך בקרם הקשיו? פשוט ופשוט מדהים.

טירמיסו אנסטסיה
טירמיסו (צילום: באדיבות אנסטסיה)

שמעתי רבות על שאר הקינוחים, על הדורדו – בסיס קרנץ פרלינה, פאדג' שוקולד, קרם שוקולד וגלייז שחור, ישנו מוס קוקוס, מוס פטל ופיסטוק, עוגת שוקולד חמה וגלידה, ועוד…

מחפשים מיץ עשב חיטה? זכיתם! וכמובן שישנם סוגי קפה אורגניים איכותיים, בשילובי חלב שקדים שנסחט במקום, שיבולת שועל, אורז, אגוזי לוז, סויה. וישנם גם תחליפי קפה טעימים לפתוח את הבוקר כמו אבל באמת. ישנן חליטות צמחי מרפא, ישנה לימונדה טבעית עם ריחן קדוש (טולסי- סוג של בזיליקום), ישנו אלכוהול, ישנו תפריט ילדים מפרגן, כריכים ושפע רב של אפשרויות אחרות.

במקום חנות קטנה לממכר כל חומרי הגלם האיכותיים שהמקום משתמש בהם. ניתן גם לראות קל כחומר כי אכן אלו החומרים הטובים ביותר שבנמצא, וגם ניתן לרכוש אותם ולהמשיך את ההרפתקאה בבית.

הבנתי משהו במקום הנפלא הזה, הבנתי שאפשר למצוא את השלם בהכל, ושאולי זה החיפוש האמיתי שלנו כאן. כשפעילים טבעוניים מכל רחבי הקשת קוראים לשינוי, אם בשל בריאות, סבלם של בעלי חיים, חתירה אחר רוחניות, קלילות, שמירה על כדור הארץ- הם בעצם טוענים לשלמות. תודה לאנסטסיה שבי, הילדה מהאגדות, שפגשתי בבית הקפה הזה.

 

תלכו לביקור, מומלץ ביותר!

 

 תחליפי קפה אנסטסיה
תחליפי קפה (צילום: באדיבות אנסטסיה)

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אליה

    טבעונות בריאה חייבת להתבסס על מזון אורגני נטול ריסוסים והדברה. הלוואי ויצוצו עוד מסעדות שהן גם טבעוניות וגם אורגניות- אפשר לספור על יד אחת כאלה.

  2. אייל

    הייתי שם עם אשתי לארוחת בוקר לפני כחודש זה ללא ספק בית הקפה המועדף עלי הכל מעולה שם, אבל הכי מפתיעים הקינוחים הטבעונים – אני מצטרף להמלצה על המקום

  3. עמוס

    אחרי כתבה כל כך מפרגנת – לא נשארות הרבה ברירות – פשוט צריך ללכת ולהתרשם – הלכה למעשה.

  4. מוניק

    מקום נעים וטעים מאוד ברמה קולינרית גבוהה!

  5. ליאת

    אתם מדירים ציבור שלם מכל מה שקשור לטבעונות וחבל…

  6. יהודית

    כולכם כתבתם בשבח בית הקפה, אבל לא הזכרת היכן ממוקם בית הקפה ומהי הכתובת. אשמח לקבל את הפרטים האלה כדי ללכת לשם ולהנות.

  7. שרה

    באמצע שבוע, מותשים אחרי העבודה, וקשה להגיע. לפחות טוב שאפשר בשבת

  8. שלי

    היינו והיה נחמד מאוד. מנות ראשונות (עלי גפן) יכלו להיות קצת יותר גדולות…, אבל הכל היה טעים מאוד