INS25_Fly
Dikur_Fly

שלושת המזונות הגרועים ביותר למוח

מאת: - ND, נטורופת, הרבליסט קליני ומטפל ברפואה סינית
בזמן שאתם סבורים שאתם נהנים מארוחה תמימה או חטיף קטן, ייתכן שאתם מאכילים את המוח שלכם במה שפוגע בו הכי הרבה – ומבלי שתשימו לב, אתם פוגעים בזיכרון, בריכוז ואפילו במצב הרוח. שלושה מזונות נפוצים, אהובים וממכרים במיוחד מסתתרים כמעט בכל בית – והם עלולים להרוס לכם את הצלילות המנטלית. רוצים לדעת מהם?

שלושת המזונות הגרועים ביותר למוח. צילום: pexels

INS25_IN

במאמר הקודם דיברנו על הקשר ההדוק בין תזונה לתפקוד המוחי, ועל איך המזונות שאנחנו אוכלים יכולים להשפיע לטובה על מצבים נפשיים, לשפר את הזיכרון ולשמור על מוח חד לאורך שנים.

אבל הפעם הגיע הזמן להסתכל על הצד השני של המטבע.

כי לצד המזונות המיטיבים עם המוח, קיימים גם 3 אויבים תזונתיים ברורים:

סוכר ופחמימות מעובדות

"סוכר מזיק למוח באופן מיוחד", מסביר ד"ר דיוויד פרלמוטר, נוירולוג ומחבר הספר "מוח חדש".

"הקשר בין סוכר לבין אלצהיימר כה חזק עד שהאחרון מכונה לעיתים סוכרת סוג 3".

מחקר שפורסם ב-New England Journal of Medicine בשנת 2013 הראה קשר משמעותי בין רמות סוכר גבוהות בדם לבין סיכון מוגבר לדמנציה.

זאת אפילו ללא אבחנה של סוכרת.

הסיבה היא שסוכר גבוה מוביל לעמידות לאינסולין, מצב שבו תאי העצב במוח לא מסוגלים לקלוט גלוקוז ביעילות ולמעשה "רעבים" לאנרגיה ומתפקדים רע מאוד!

בנוסף, סוכר מגביר דלקת במוח ותורם להיווצרות רובד עמילואיד, סמן מרכזי של אלצהיימר.

מחקר מ-American Journal of Clinical Nutrition (2015) הדגים שצריכת סוכר גבוהה פוגעת בתפקודי למידה וזיכרון אפילו בטווח הקצר.

הסוכרים והפחמימות המעובדות לא מיטיבים עם בריאות המוח שלכם. צילום: unsplash

הסוכרים והפחמימות המעובדות לא מיטיבים עם בריאות המוח שלכם. צילום: unsplash

שמנים מזוככים (כמו שמן קנולה, סויה ותירס)

שמנים אלה יוצרים תגובה דלקתית במערכת העצבים ופוגעים בשלמות קרום התא העצבית.

הם עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 6 ונקשרו בצורה ברורה לאלצהיימר ומחלות מוח אחרות.

מחקר שפורסם ב-Neurology מצא כי צריכה גבוהה של שומני טרנס קשורה לסיכון מוגבר ב-75% לפתח אלצהיימר.

שומנים אלה:

שמנים מזוככים במטבח שלכם - סכנה לבריאות המוח. צילום: unsplash

שמנים מזוככים במטבח שלכם – סכנה לבריאות המוח. צילום: unsplash

אלכוהול

אלכוהול בצריכה מוגברת (יותר מ 2-4 מנות אלכוהול חריף בשבוע) נקשר בצורה ברורה ל:

למרות שצריכה מתונה של יין אדום עשויה להועיל במסגרת התזונה הים-תיכונית, עובדה זו נתונה למחלוקות רבות.

הרוב גורסים בברור כי צריכת אלכוהול מופרזת היא רעל עבור המוח.

מחקר חשוב שפורסם ב-The Lancet בשנת 2018 ועקב אחרי יותר מ-23 מיליון אנשים הראה באופן חד-משמעי שאין רמה "בטוחה" של צריכת אלכוהול בכל הנוגע לבריאות הכללית.

אלכוהול פוגע בחיבורים העצביים במוח, מדכא פעילות מוחית ומפחית את נפח המוח.

כמו כן, הוא משבש ספיגת חומרים מזינים חיוניים למוח כמו ויטמיני B ומסב נזק ישיר לתאי מוח.

אלכוהול - עדיף להימנע. צילום: pexels

אלכוהול – עדיף להימנע. צילום: pexels

למאמרים נוספים בנושא תזונה למוח:

תזונה למחשבה: כיצד מזון מעצב את בריאות המוח שלנו

כיצד צום משפר את תפקוד המוח

סלט ירוק אביבי לבריאות המוח


רוצים להעמיק בנושא בריאות המוח?

יגאל קוטין מזמין אתכם להרצאתו: "סופר מוח SUPER BRAIN באמצעות תזונה מדמת צום (FMD)":

ההרצאה תתקיים במסגרת כנס INSPIRATION 2025 המיועד למטפלים ברפואה משלימה ואינטגרטיבית.

לפרטים והרשמה עברו לאתר כנס INSPIRATION 2025

* לקבלת הנחה מיוחדת לגולשי EatWell, הקלידו קוד קופון: 1214

צרו קשר עם יגאל קוטין



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו