BARA_FLYL

Powered by WP Bannerize

BODY_B_FLYR

Powered by WP Bannerize

ראש השנה- ראש השינוי

מאת: דני מרשק, גנן חובב ובעל מאפיה בריאה
דני מרשק מתכנן מראש את השתילות השנתיות בגינה הביתית שלהם ואת זמן העבודה המשותפת השבועית בגינה. דני חולק מניסיונו איך מכינים את הקרקע לשתילות, מהו "חלון ההזדמנויות" ואילו ירקות לשתול בתקופה זו.
רימון

צילום: pixabay

על פי תורת הקבלה בראש השנה, נקבע לנו מה צפוי לנו בשנה הקרובה עד ראש השנה הבא ולכן זהו זמן לחשוב מה אנחנו רוצים לשנות ולשפר לשנה הבאה.

תוכנית שתילות שנתית

הדבר הראשון שהייתי רוצה לשפר לשנה הבאה באופן כללי הוא לתכנן מראש, אפרופו ראש השנה, ומכיוון שבגינון אנו עוסקים, אז הכוונה לעשות תוכנית שתילות שנתית.

כשהקמנו את גינת הירק זוגתי ואני ובעזרתו הנדיבה של חמי, המטרה הייתה שהגינה תספק את צרכי הבית, שנהנה מירקות טריים ללא ריסוסים לאורך השנה. המהות של העשייה הייתה שהגינה תהווה מקום לפעילות משפחתית משותפת.

בהיבט האקולוגי להקטין את טביעת הרגל האקולוגית המשפחתית, מכיוון שהירקות שלנו לא יצטרכו להיות משונעים על ידי משאיות מהשדה, לסיטונאי הירקות ומשם לסופר ומהסופר על ידי הרכב המשפחתי (שמונע בגז) הביתה.

אני מרגיש שבקיץ בעקבות הפעילות המרובה שאינה קשורה לגינה, הגינה הוזנחה ובנוסף מטבע הדברים הייתה פחות פעילות משפחתית משותפת בגינה.
לכן החלטנו על עוגן כלומר זמן קבוע בשבוע שבו כל המשפחה פעילה בגננות בגינה, זו גם המלצתי עבורכם. לשנה החדשה תקבעו לכם עוגן-זמן קבוע בשבוע שמוקדש לעבודות גינון.
אני מביט על הגינה ובליבי ערעורים על העתיד.

כמו שמציין צביקה פיק בשירו :"זה היה בסוף הקיץ" אז אנחנו בדיוק בסוף הקיץ ומלפפונים אורגנים קשה להשיג, בערב ניתן לחוש במשבים קרירים של רוח נעימה וזהו בדיוק הזמן לתכנן את שתילות החורף, ואם אתם רוצים להגדיל ראש אז תכינו תוכנית שתילות שנתית, אני מבטיח לכם ששכרכם יבוא על עמלכם…

הכנת הקרקע לשתילות

תחילה יש לעקור את שתילי הקיץ ולהכין את הקרקע לשתילות וככל שנהיה יסודיים הריי זה משובח.
נעדור, נהפוך את האדמה ושוב נעדור ונהפוך את האדמה, ואז נפזר קומפוסט ולהצניע אותו באדמה, ממש כמו להתחיל מהתחלה, האזור של השתילה צריך להיות נקי.
לאחר מכן נסדר ערוגות ולבסוף נפרוס את הטפטפות, שני קווים של טפטפות על ערוגה.

חלון של הזדמנויות

בתקופה שבין ספטמבר לדצמבר יש מזג אוויר מצוין לגידולים, לא חם מידיי ולא קר מדיי, ויש שמש שמקדמת מאוד את קצב הגדילה של השתילים. הכי אני אוהב לגדל בתקופה הזו את כל סוגי עלי הבייבי- הרוקט, המיזונה,עלי סלק, החסות מכל הסוגים: המסולסלת, הסגולה והירוקה, הערבית האמריקאית. "לקצור את העלים" ולעשות סלט בקערה גדולה עם רוטב מתקתק בשילוב תפוח וגבינת עזים קשה מגורדת עם אגוזים.

טיפ למגדלי חסות- כשהחסה מגיעה לגודל של עלים שמתאימים לסלט, לתלוש כל פעם את הכמות הרצויה לסלט, ואז יגדלו עלים חדשים על השתיל. הרעיון הוא לא לתלוש את כל השתיל.

חסות- גידול חורף
תמונה בהשראה מהגינה בחורף של העונה שעברה צילום: דני מרשק

ירקות החורף שאני ממליץ לשתול

הירקות חורף מגיעים למשתלות רק באזור חודש נובמבר, לכן מה שניתן לעשות זה לזרוע זרעים בשתילים קטנים, להשקות עד שיגיעו לשתיל ואז לזרוע באדמה.
יש ירקות כמו גזר, סלק, צנונית, ששותלים ישר באדמה.

ירקות החורף שאני ממליץ לשתול: כרוב, כרובית, קולורבי, ברוקולי, שומר.
כל הירקות העליים: פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, בצל ירוק, חסות, עלי מנגולד, סלרי.
ירקות שורש: שורש פטרוזיליה, שורש סלרי, סלק, גזר, צנונית, לפת.

מבחינתי המלכה של החורף היא אפונת שלג אותה אני ובני משפחתי קוטפים ישר מהשיח. זה הממתק הכי טעים ומזין שאני מכיר, הנסיכה היא אפונת הגינה. שתיהן זקוקות לתמיכה של הדלייה.

עישוב זה חשוב

בחורף יורד גשם שיש לכך יתרונות מפני שצריך פחות להשקות, מצד שני צריך יותר לעשב.
העשב שגודל באזור של השתיל לקוח מהשתיל, דברים שנמצאים באדמה וחשובים עבורו לתהליך הצמיחה, לכן ככל שנשקיע יותר בעישוב, כך יצמח שתיל בריא יותר שיניב ירק חיוני וגדול.

מתכון לסלט כרוב צבעוני ברוטב יוגורט ובזיליקום:

מצרכים ל- 4 סועדים:

חצי כרוב לבן (בינוני) חתוך דק
כוס כרוב אדום חתוך דק
גזר חתוך לקוביות
פלפל אדום
פלפל צהוב
אפונה ירוקה קלוייה

רוטב:
2 כפות פסטו בזיליקום/ חצי כוס עלי בזיליקום טריים חתוכים דק
גביע יוגורט (מומלץ עזים או כבשים)
שמן זית כרבע כוס
מיץ מלימון אחד סחוט
מלח

אופן הכנה: חותכים את מרכיבי הסלט ומערבבים עם הרוטב.

 

שתהיה שנה של הנאה ומימוש.

 

לאתר של דני וגלית- גרנולה ועוגיות בעבודת יד

 

 

השאירו תגובה: